Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street, καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street, καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας
Με ισχυρές απώλειες άνοιξαν οι δείκτες της Wall Street, καθώς ΗΠΑ και Κίνα κλιμακώνουν τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο
Με ισχυρές απώλειες άνοιξαν σήμερα (19/6/2018) οι δείκτες της Wall Street, καθώς ΗΠΑ και Κίνα κλιμακώνουν τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, μετά και τις απειλές του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε βάρος κινεζικών προϊόντων.
Όπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, οι νέοι δασμοί, της τάξης του 10%, θα αφορούν προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 200 δισ. δολ., με την πλευρά του Πεκίνου να προειδοποιεί άμεσα ότι σε περίπτωση που οι νέοι δασμοί τεθούν σε εφαρμογή, η αντίδραση της Κίνας θα είναι έντονη και σθεναρή.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,2% στις 24.677 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,9% στις 2.750 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,9% χαμηλότερα στις 7.678 μονάδες.


Σε ανακοίνωσή του, ο Trump τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολ.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατέστησε σαφές πως η Κίνα θα αντιδράσει λαμβάνοντας «ποιοτικά» και «ποσοτικά» ανάλογα μέτρα.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται και οι ομιλίες αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναζητήσουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Οι μετοχές των Boeing και Caterpillar δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις στον Dow Jones, με απώλειες 2,9% και 2,8% αντίστοιχα, καθώς οι δύο αμερικανικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο, λόγω των σημαντικών δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.
Επίσης, σημαντική πτώση άνω του 1% σημειώνουν οι μετοχές των Qualcomm και Nvidia, λόγω της μεγάλης έκθεσης των δύο εταιρειών στην Κίνα.
Απώλειες 1,8% καταγράφει η μετοχή της Ford Motor, η οποία αποσπά επίσης μεγάλο μέρος των εσόδων της από τις κινεζικές της δραστηριότητες.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ εξετάζει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 300 χιλ. με 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως μέσα στους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, περί τις 14:45, το Brent υποχωρεί κατά 0,3% στα 75,1 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 1,3% στα 64,9 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης