Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στη Wall Street - Άνοδος 0,1% για Dow Jones και 0,2% για S&P 500

tags :
Ήπια κέρδη στη Wall Street - Άνοδος 0,1% για Dow Jones και 0,2% για S&P 500
Προσπάθεια ανάκαμψης για τις αμερικανικές μετοχές μετά το σφοδρό «χτύπημα» της Δευτέρας 25/6
Οριακά κέρδη κατέγραψε σήμερα (26/6/2018) η Wall Street, μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης ημέρας, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι εν μέσω των επίμονων εμπορικών εντάσεων.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,12% στις 24.283 μονάδες, με τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500 να εμφανίζει άνοδο 0,22% στις 2.723 μονάδες.
Στο 0,39% η ενίσχυση για τον τεχνολογικό Nasdaq στο επίπεδο των 7.561 μονάδων.
Αντίθετα πτωτική κίνηση ακολούθησε ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος υποχώρησε άνω του 8% στις 15,9 μονάδες.
Το επενδυτικό κλίμα εμφάνισε μια ήπια βελτίωση μετά τις νέες εμπορικές ανησυχίες που πυροδότησαν χθες τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία των ΗΠΑ.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, διέψευσε τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι οι επικείμενοι περιορισμοί στις επενδύσεις δεν θα αφορούν συγκεκριμένα την Κίνα αλλά θα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία των ΗΠΑ.
Ο Dow Jones έκλεισε χθες 25/6 με απώλειες 1,3%, κάτω του μέσου όρου 200 ημερών, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2016.
Ο Peter Navarro, ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων εμπορίου του Trump, χαρακτήρισε αργά χθες «υπερβολική» την αντίδραση των αγορών, ενώ επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν στοχεύει συγκεκριμένες χώρες, προσθέτοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για επιβολή επενδυτικών περιορισμών σε χώρες που παρεμβαίνουν καθ' οποιονδήποτε τρόπο στη χώρα μας».
Από την πλευρά της Κίνας, ο πρόεδρος Xi Jinping τόνισε ότι το Πεκίνο θα ανταποδώσει σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν νέους δασμούς κατά κινέζικων προϊόντων.
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump είχε ζητήσει από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ να επεξεργαστεί μια ακόμα λίστα με κινέζικα προϊόντα, απειλώντας με την επιβολή δασμών ύψους 200 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε σήμερα πως ολοκληρώνεται η μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει την περασμένη Παρασκευή (22/6) ότι θα επιβάλει δασμό 20% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, έναν μήνα αφότου η κυβέρνησή του ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Παράλληλα, στο στόχαστρο του Trump βρέθηκε η εταιρεία μοτοσικλετών Harley-Davidson (-0,6%), με αφορμή τις δηλώσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία περί μεταφοράς της παραγωγής της στην Ευρώπη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ευρωπαίους πελάτες και μην δεχθεί πλήγμα από τους δασμούς της ΕΕ.
Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με τους δασμούς ως πρόσχημα για να μεταφέρει την παραγωγή της για τους Ευρωπαίους πελάτες της σε άλλες χώρες.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδo και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδo και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδo και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



 

Fed

Στο 2,75% αναμένει τον ρυθμό ανάπτυξης για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2018, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) του Ντάλας, Robert Kaplan, εκτίμηση ελαφρά ηπιότερη από την αντίστοιχη -2,9%- που έχουν εκφράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο ΟΟΣΑ.
Επί αυτού, εκτιμά ότι η τόνωση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα επιβραδυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η νομισματική πολιτική συσφίγγεται.
Σε σημερινές (26 Ιουνίου 2018) του δηλώσεις, ο ανώτατος τραπεζίτης εξέφρασε την άποψη ότι το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού ενισχύει την αγορά εργασίας αλλά και την ανταγωνιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Να σημειωθεί ότι, πρόσφατα, η Goldman Sachs αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών το δεύτερο τρίμηνο 2018, κάνοντας, πλέον, λόγο για επίδοση της τάξεως του 4% σε ετήσια σύγκριση, έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,9%.
Οι οικονομολόγοι επικαλούνται τις άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις στις λιανικές πωλήσεις για τις αισιόδοξες προβλέψεις, όπως και την ώθηση από τη δημοσιονομική πολιτική της Ουάσιγκτον.
Μεταξύ αυτών, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις έχουν εκφραστεί από τις Amhearst Pierpoint και Oxford Εconomics, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 4,9%, σε ετήσια σύγκριση.
Η Federal Reserve Ατλάντας αναμένει επίδοση της τάξεως του 4,8%, ενώ η Moody's προβλέπει 4%.
Επισημαίνεται ότι η Federal Reserve Νέας Υόρκης υπολογίζει στο 3,1% την αντίστοιχη επίδοση.
Άκρως αισιόδοξες, αλλά πιο ήπιες, οι εκτιμήσεις των CNBC, Barclays και Bank of America, ήτοι 3,9%, 3,7% και 3,7%, αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,2% ετησίως το πρώτο τρίμηνο 2018, αντί της ανάπτυξης 2,3% που είχε αναφερθεί αρχικά, έναντι ανάπτυξης 2,9% του δ’ τριμήνου του 2017.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το β’ τρίμηνο του 2013, ενώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 4%.
Για το σύνολο του 2017, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, δηλαδή είχε πολύ καλύτερη πορεία από το 2016 όπου η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.

Μακροοικονομία

Υποχώρησε τον Ιούνιο του 2018 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (26/6/2018), ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 126,4 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν στις 128,8 μονάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στις 128 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 161,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε στις 103,2 μονάδες, από 107,2 τον προηγούμενο μήνα.

Επιχειρήσεις

Την οργή του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσε η πρόθεση της Harley-Davidson να μεταφέρει τις δραστηριότητές της εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ε.Ε.-Κίνας.
Μέσω Twitter, όπως πάντα, ο Donald Trump απείλησε να φορολογήσει την ιστορική κατασκευάστρια μοτοσικλετών «σαν ποτέ άλλοτε», αν κάνει πράξη τα σχέδιά της.
Η Harley έχει επικαλεστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής που προκαλούν οι δασμοί, οι οποίοι επιβλήθηκαν από Η.Π.Α. και Ε.Ε. σε χάλυβα και αλουμίνιο.
«Νωρίτερα εφέτος, η Harley-Davidson δήλωσε ότι θα μεταφέρει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της από το υ Κάνσας στην Ταϊλάνδη.
Αυτό ήταν πολύ πριν ανακοινωθούν οι δασμοί.
Ως εκ τούτου, απλώς χρησιμοποιούν τους δασμούς ως δικαιολογία.
Δείχνει πόσο μη ισορροπημένο και αθέμιτο είναι το εμπόριο, αλλά θα το διορθώσουμε. (…)
Οι εταιρείες επιστρέφουν τώρα στην Αμερική.
Η Harley πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να πουλήσει στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώνει μεγάλο φόρο!
Μία Harley-Davidson δεν πρέπει ποτέ να χτιστεί σε άλλη χώρα -ποτέ!
Οι υπάλληλοι και οι πελάτες τους είναι ήδη πολύ θυμωμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρεπουμπλικάνος.
Να σημειωθεί ότι, για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, η Harley-Davidson παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 174,8 εκατ. δολαρίων, επίδοση υποδεέστερη από τα 186,4 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 1,24 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας εύκολα τις εκτιμήσεις των αναλυτών (σε έρευνα της FactSet).
Μία νέα εποχή ξημέρωσε από σήμερα, 26 Ιουνίου 2018, για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, καθώς τίθεται εκτός η General Electric, μετά από 111 χρόνια!
Η έξοδος από τα «blue chips» του Dow μεταφράζεται από ουκ ολίγους ως το κλείσιμο ενός λαμπρού αιώνα για τον αμερικανικό κολοσσό, ο οποίος, από το περασμένο έτος, έχει βιώσει μία τεράστια πίεση στην κερδοφορία του.
Μόνο την τελευταία 5ετία, η αξία της μετοχής συρρικνώθηκε στο ήμισυ, ενώ η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε στα 111 δισεκ. δολάρια, έναντι άνω των 200 δισεκ. στις αρχές του 2017.
Μάλιστα, η μετοχή διαπραγματευόταν ακόμη και στα 60 δολάρια το 2000, έναντι μόλις 13 την τρέχουσα περίοδο.
Η τιμή είναι λιγότερο από το 1/20 (εκ των 30 εταιρειών του δείκτη) της τιμής μετοχής της Boeing, η οποία είναι και η πιο ακριβή στον δείκτη της Νέας Υόρκης.
Η τιμή μετοχής είναι σημαντική για τις εισηγμένες του δείκτη, επειδή ο Dow είναι σταθμισμένος με βάση την τιμή, δηλαδή όσο υψηλότερη είναι η τιμή της μετοχής, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιρροή του στην τιμή του δείκτη.
Ο αμερικανικός κολοσσός ήταν ο μόνος που έχει παραμένει στον δείκτη από το 1896.
Την GE αντικαθιστά η -ιδρυθείσα το 1901- Walgreens Boots Alliance, με χρηματιστηριακή αξία 66 δισεκ. δολαρίων, τζίρο άνω των 30 δισεκ. και λειτουργικά κέρδη ύψους περίπου 8 δισεκ., ετησίως.
Η General Electric παρουσίασε αύξηση κερδών και πωλήσεων για το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στις μονάδες αεροπορίας και υγείας.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν στα 369 εκατ. δολ., ή 4 σεντς ανά μετοχή, από 122 εκατ. δολ., ή 1 σεντ ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 1,18 δισεκ. δολ., ή 14 σεντς ανά μετοχή, από ζημίες 239 εκατ. δολ., ή 1 σεντ ανά μετοχή, στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα έσοδα της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 6,6% και διαμορφώθηκαν στα 28,7 δισεκ. δολάρια.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της GE, John Flannery, περιέγραψε τα βήματα μετατροπής του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου στις Η.Π.Α. σε μια μικρότερη και περισσότερο επικεντρωμένη εταιρεία.
Η G.E. σκοπεύει θα απαλλαγεί από τον όμιλο πετρελαϊκών υπηρεσιών Baker Hughes, ωστόσο, με βάση τη συμφωνία εξαγοράς, δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώληση πριν από το 2019.
Η G.E. μείωσε, επίσης, το ετήσιο της μέρισμα σε 48 από 96 σεντς, που αποτέλεσε μόλις την τρίτη μείωση μερίσματος στην 125χρονη ιστορία της εταιρείας.
Κατά 45% αυξήθηκαν τα κέρδη β΄ τριμήνου της Lennar Corp στα 310,3 εκατ. δολάρια ή 94 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα 213,6 εκατ. δολάρια ή 89 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 67% στα 5,46 δισ. δολάρια.

Αναλύσεις

Την άποψη ότι οι «φουσκωμένες» αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την εικόνα της πραγματικής οικονομίας των ΗΠΑ, τονίζει σε άρθρο της η οικονομική ιστοσελίδα Global Macro Monitor.
Όπως τονίζει «οι μαζορέτες των αγορών μπορεί να πανηγυρίζουν αλλά οι τιμές των assets που βρίσκονται σε ακραία επίπεδα δεν έχουν καμία σχέση με τις τάσεις στην πραγματική οικονομία.
Όλα δείχνουν ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας νέας μεγάλης κρίσης.
Ίσως σε 20 χρόνια από τώρα ή σε 1.000 χρόνια;
Και σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια.
Ας δούμε, όμως, αυτά που ισχύουν πραγματικά.
H καθαρή περιουσία των νοικοκυριών, όπως μετράται από τα πραγματικά και χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία μείον τις υποχρεώσεις, έφθασε σε ρεκόρ ύψους περίπου 102 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πορεία αυτή δεν ταυτίζεται με την πορεία της οικονομίας.
Σημειώστε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ «έχασαν» την τελευταία οικονομική κρίση ήταν επειδή ήταν υπερβολικά επικεντρωμένοι σε αυτόν τον δείκτη, ο οποίος επίσης βρίσκονταν σε επίπεδα ρεκόρ το 2017
Το σφάλμα τους ήταν διττό:
1. Δεν κατανόησαν πλήρως τον κίνδυνο ασύμετρων σημάτων που μπορεί να εκπέμπουν οι αγορές, καθώς οι τιμές των assets είναι ευμετάβλητες, ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις πληρωμών των νοικοκυριών παραμένουν σταθερές και
2. Η μη ορθή κατανόηση της οικονομίας οδήγησε σε μία ανατροφοδότηση της κρίσης, η οποία με τη σειρά της επηρέασε τα πάντα (τον πλούτο των νοικοκυριών, την καταναλωτική αλλά και την επενδυτική εμπιστοσύνη).
Είναι σαφές από το γράφημα ποια μεταβλητή οδηγεί την άλλη.
Το βρίσκουμε γελοίο όταν οι αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν καθοδηγηθεί από βασικά στοιχεία και κέρδη και δεν κατανοούν τον προαναφερθέντα κρίκο ανάδρασης.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν διογκωθεί από τις κεντρικές τράπεζες, γεγονός που ανέβασε την οικονομική ανάπτυξη και επηρέασε θετικά τις «θεμελιώδεις αρχές» όπως τα κέρδη και τη ζήτηση των καταναλωτών και, σε κάποιο βαθμό, τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Αυτοί οι ίδιοι αναλυτές είναι τόσο «εκτός τόπου και χρόνου» που έχουν το θράσος να χλευάζουν την παγκόσμια μακροοικονομική κοινότητα, η οποία προσπαθεί να τους διαφωτίσει.
Θα δούμε ποιος εξακολουθεί να έχει τα οικογενειακά κοσμήματά του όταν η παλίρροια καταλαγιάσει και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων υποχωρήσουν στη μακροπρόθεσμη μέση αποτίμηση τους.
Ακόμη και μια μέτρια bear market θα μπορούσε να έχει υπερβολικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Ο παραπάνω πίνακας δείχνει επίσης ότι η διαρθρωτική απόκλιση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων από την οικονομία ξεκίνησε γύρω στο 1995.
Πριν από αυτό, οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων κινούνταν γύρω από την τάση του ονομαστικού ΑΕΠ αυξάνοντας κατά μέσο όρο με  περίπου τον ίδιο ρυθμό με την πραγματική οικονομική ανάπτυξη συν τον πληθωρισμό για σχεδόν 50 χρόνια.
Γιατί όλα άλλαξαν στη δεκαετία του ’90;
Υποπτευόμαστε κυρίως την παγκοσμιοποίηση.
Αυτή είναι η περίοδος ένταξης της Κίνας, της Ινδίας και της Ανατολικής Ευρώπης στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, η άνοδος του Διαδικτύου και η έναρξη μεγάλων ροών ξένων κεφαλαίων στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, ιδίως στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ.
Επιπλέον, το Μεξικό είχε μόλις βιώσει ένα προβληματικό ισοζύγιο πληρωμών και μια νομισματική κρίση που σύντομα την ακολούθησε η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση το 1997 και η αδυναμία του ρωσικού χρέους το 1998.
Αυτές οι χώρες έμαθαν σκληρά το μάθημά τους.
Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών άρχισαν να παρεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος τους, οδηγώντας σε μαζική ανάπτυξη των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία στη συνέχεια ανακυκλώθηκαν κυρίως στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ρευστοποίηση των αγορών των ΗΠΑ από τις ξένες ιδιωτικές ροές παρείχε μεγάλο μέρος του καυσίμου τόσο για τη φούσκα των dot.com όσο και γι’ αυτήν των τιμών κατοικιών.
Η σημερινή φούσκα στα assets οφείλεται κυρίως στη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών.
Ο τρέχον πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να είναι οπαδός της αντί-παγκοσμιοποίησης.
Δεν ξέρουμε εάν θα παραμείνει έτσι.
Εάν μάθαμε οτιδήποτε από την κρίση του 2008 είναι ότι οι αγορές μπορούν να ξεφύγουν από τους φορείς χάραξης πολιτικής και να κινηθούν ανεξάρτητα.
Οι τιμές των assets είναι υπερτιμημένες κατά 40%
Χαρτογραφήσαμε τη διαφορά μεταξύ των τάσεων της καθαρής θέσης και του ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων υπερεκτιμούνται κατά περισσότερο από το 40%.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόκλιση είναι βιώσιμη, ότι τα περιθώρια θα συνεχίσουν να επεκτείνονται, ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μπορούν να παραμείνουν διογκωμένες και ότι οι λόγοι τιμής προς κέρδος είναι λογικοί.
Πώς μπορούν όμως να θεωρούνται λογικές οι αποτιμήσεις εάν διαπραγματεύονται στο 180% του ΑΕΠ;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης