Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διακόψουν τις εμπορικές μας συναλλαγές με άλλες χώρες - Αδύνατο το σχετικό αίτημα της Ουάσιγκτον

tags :
Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διακόψουν τις εμπορικές μας συναλλαγές με άλλες χώρες - Αδύνατο το σχετικό αίτημα της Ουάσιγκτον
Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν χαρακτήρισε ως «αδύνατο» το αίτημα της Ουάσιγκτον προς άλλες χώρες για πλήρη διακοπή της προμήθειας πετρελαίου από την Τεχεράνη
Ως «αδύνατο» χαρακτήρισε το Ιράν το αίτημα των ΗΠΑ για πλήρη απόσυρση του ιρανικού πετρελαίου από τις αγορές, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δε μπορεί να γίνει σε μερικούς μήνες», όπως ζητάει η Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις από την πλευρά του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν ήρθαν μετά από την είδηση ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από όλες τις χώρες να διακόψουν πλήρως την εισαγωγή πετρελαίου από την Τεχεράνη από τις αρχές Νοεμβρίου και έπειτα.
Μάλιστα, αξιωματούχος τους αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι δε θα υπάρξει κάποια εξάιρεση σε αυτό το αίτημα, με την Κίνα και την Ινδία να συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα.
«Οι ινδικές και οι κινεζικές επιχειρήσεις θα τεθούν υπό τις ίδιες κυρώσες όπως αυτές που τίθεται σε άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, το ιρανικό Υπουργείο Πετρελαίου ανέφερε ότι «αυτή η μεγάλη απαίτηση δεν είανι εφικτή γιατί τον περασμένη μήνα το Ιράν παρέδιδε 2,8 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου καθημερινά».
«Αυτό το ποσοστό ανέρχεται πλέον σε 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η κατάργησή του μέσα σε διάστημα μερικών μηνών είναι αδύνατη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του ιρανού αξιωματούχου που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κατά το τελευταίο διάσημα έχουν ενισχύσει σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να βρίσκεται πλέον πάνω από τα 71 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το Brent ενισχύεται κατά +0,77% στα 76,73 δολ. ανά βαρέλι.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένη μήνα η διοίκηση Trump ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ιράν και Δύσης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την επερχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων στ βάρος της Τεχεράνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης