Ξημερώματα υπήρξαν έντονες φήμες για πρώτη συμφωνία στο μεταναστευτικό στην Σύνοδο Κορυφής
(upd 10) Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ύστερα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων.
Πρόκειται σαφώς για αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ ορισμένα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι εθελοντικού χαρακτήρα.
Παράλληλα υπήρξε τριμερείς συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Ισπανίας που αφορά τις δευτερογενείς ροές προσφύγων.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε στις 05:30 ώρα Ελλάδας και αφού κάμφθηκαν οι αντιδράσεις από την Ιταλία, η οποία νωρίτερα απειλούσε με βέτο.
Συγκεκριμένα, οι 28 συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους προκειμένου να περιορίσουν την ελευθερία μετακίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν Γερμανία και Ιταλία.
«Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξηθεί η χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής η καγκελάριος Angela Merkel χαρακτήρισε θετική ένδειξη το ότι οι ηγέτες των 28 μπόρεσαν να καταλήξουν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής σε κοινή γλώσσα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και των προσφύγων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη.
«Συνολικά, έπειτα από μια εντατική συζήτηση για το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι καλό σημάδι το ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο.
Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις» υποστήριξε η Merkel ενώ την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, ο οποίος τόνισε ότι η Ιταλία θα αποφασίσει αργότεραγια το εάν θα φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.
«Είμαστε ικανοποιημένοι.
Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της» είπε ο Conte, αναφέροντας πως μια από τις παραμέτρους της συμφωνίας προβλέπει την πιθανότητα να δημιουργηθούν ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όπου θα παραμένουν ως ότου να εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου.
«Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μαζί, ως κυβέρνηση.
Δεν μας ζητήθηκε να το κάνουμε οπωσδήποτε» υπογράμμισε ο Conte.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος ενώ ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz δήλωσε πριν από λίγο ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.
«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Τα βασικά σημεία του κειμένου της συμφωνίας συνοψίζονται στα εξής:
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει ότι προϋπόθεση για μια λειτουργική πολιτική της ΕΕ είναι μια συνεκτική προσέγγιση» στο ζήτημα της μετανάστευσης, η οποία «συνδυάζει τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Αυτή «δεν είναι μια πρόκληση που αφορά ένα κράτος μέλος μόνο, αλλά την Ευρώπη ως σύνολο».
2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είναι αποφασισμένο» να «αποτρέψει την επάνοδο των ανεξέλεγκτων ροών» προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε συμβεί το 2015, αλλά και «να αναχαιτίσει περαιτέρω την παράνομη μετανάστευση σε όλες τις υπάρχουσες και προκύπτουσες οδούς».
3. Ως προς την θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, «οι προσπάθειες για να εμποδιστούν οι διακινητές να δρουν» με ορμητήριο «τη Λιβύη» και άλλες χώρες «πρέπει να εντατικοποιηθούν περαιτέρω». Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων χωρών της πρώτης γραμμής ως προς το ζήτημα αυτό».
4. Όσον αφορά την οδό της ανατολικής Μεσογείου, «χρειάζονται επιπρόσθετες προσπάθειες για να εφαρμοστεί πλήρως η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, να αποτραπούν νέες διελεύσεις από την Τουρκία και να σταματήσουν οι ροές (…)».
Ακόμη, είναι «επειγόντως απαραίτητες περισσότερες προσπάθειες για να εξασφαλιστούν οι ταχείες επαναπροωθήσεις και να αποτραπεί η ανάπτυξη νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών (…)
Υπό το φως της πρόσφατης αύξησης των ροών στη δυτική Μεσόγειο, η ΕΕ θα υποστηρίξει, οικονομικά και με άλλους τρόπους, όλες τις προσπάθειες των χωρών μελών, ειδικά της Ισπανίας, και των χωρών προέλευσης και διέλευσης, ειδικά του Μαρόκου, για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση».
5. Για να τρωθεί το «επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών» μεταναστών και προσφύγων και άρα να «αποτρέπονται οι τραγικές απώλειες ζωών», είναι «απαραίτητο να εξαλειφθούν τα κίνητρα για τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια.
Αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση», που θα βασίζεται σε «κοινές ή συμπληρωματικές ενέργειες των χωρών μελών» ως προς την αποβίβαση «όσων σώζονται σε αποστολές έρευνας και διάσωσης».
«Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί (…) να εξεταστεί η ιδέα να δημιουργηθούν περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης, σε στενή συνεργασία με τρίτες χώρες, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Αυτές οι πλατφόρμες θα πρέπει να λειτουργούν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
6. Στην επικράτεια της ΕΕ, εκείνοι που διασώζονται, βάσει του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να αναλαμβάνονται, εντός των ορίων μιας «κοινής προσπάθειας», από «ελεγχόμενα κέντρα που θα δημιουργηθούν σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, όπου η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία θα επιτρέπει, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, που θα επαναπατρίζονται, και εκείνων που χρειάζεται διεθνή προστασία, για τους οποίους μπορεί να έχει εφαρμογή η αρχή της αλληλεγγύης». Τα μέτρα για αυτά «τα ελεγχόμενα κέντρα» θα ληφθούν «σε εθελοντική βάση», χωρίς αυτό «να προκαταλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του (κανονισμού του) Δουβλίνου».
7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνεί στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και ταυτόχρονα, τη μεταφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ από το 11ο αποθεματικό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης στο Καταπιστευματικό Ταμείο Υποδομών της ΕΕ για την Αφρική».
8. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης «στην καρδιά του προϋποθέτει μια εταιρική σχέση με την Αφρική», με σκοπό «την κοινωνικοοικονομική μεταμόρφωση της Αφρικανικής ηπείρου».
9. Ενόψει «του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για ευέλικτα εργαλεία που θα επιτρέπουν ταχεία εκταμίευση ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση» και καλεί να προβλεφθούν ποσά αφιερωμένα «στην εσωτερική ασφάλεια, την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση».
10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει «την ανάγκη τα κράτη μέλη να εγγυηθούν τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την οικονομική και την υλική υποστήριξη της ΕΕ», ενώ υπογραμμίζει «την ανάγκη να επιταχυνθούν οι αποτελεσματικοί επαναπατρισμοί των παράτυπων μεταναστών».
11. Όσον αφορά την «κατάσταση εσωτερικά στην ΕΕ, οι δευτερογενείς μετακινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και του κεκτημένου (του χώρου) Σένγκεν», επομένως οι χώρες μέλη «πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά νομικά και διοικητικά μέτρα για να σταματήσουν αυτές τις κινήσεις και να συνεργαστούν πιο στενά προς τον σκοπό αυτό».
12. Όσον αφορά «τη μεταρρύθμιση για το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος (…)», αλλά χρειάζεται να υπάρξει «συναίνεση για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου» που θα βασίζεται σε «ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης».
Τσίπρας: Παγώνει η αύξηση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά - Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι οι αγορές είναι ανοιχτές για την Ελλάδα
Την κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας, Angela Merkel, και της Ισπανίας, Pedro Sanchez.
«Είχα θέσει το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά στη συνάντηση μου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Θα προχωρήσουμε άμεσα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -διότι δεν έχουμε πολύ χρόνο- που θα αναιρεί την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.
Πιστεύω είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε «η Ελλάδα πετυχαίνει, διαψεύδει τις Κασσάνδρες και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης Μητσοτάκης θυμίζουν τζογαδόρο που συνεχίζει να παίζει για να ρεφάρει και στο τέλος χάνει όλα του τα λεφτά».
Πάντως, ο ίδιος ευχαρίστησε τους Juncker (Κομισιόν), Centeno (Eurogroup) και Draghi (EKT) για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ είπε ότι «η σημαντική είδηση από το Ταμείο είναι η δήλωση του, η πεποίθηση του ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα».
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το μεταναστευτικό.
«Φαίνεται οτι δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες όλοι στην Ευρώπη. Δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους "28".
Βαθιά διαχασμένη η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: μια σωβινιστική και μια πιο δημοκρατική» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η λύση δεν ειναι η καλύτερη δυνατή «αλλά αποφύγαμε σοβαρούς κινδύνους», ενώ έκανε έκανε λόγο για μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η γειτονική χώρα οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, που μονομερώς έχει αναστείλει, αλλά και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και τη χωρίς διακρίσεις έναντι οποιασδήποτε χώρας.
«Συμφωνήθηκε η ανάγκη της αναθεώρησης του Δουβλίνου.
Η αυστριακή προεδρία, όχι πρόθυμη σχετικά, θα αναγκαστεί να μας δείξει και στον τομέα αυτό τα αποτελέσματα της δουλειάς της» τόνισε επίσης.
Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε «η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει αιτήματα επανενώσεων οικογενειών.
Το ισοζύγιο για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί θετικό, δεν θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα, δεν ισχύουν οι καταστροφολογικές καταγραφές», ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει δεσμευτική συμφωνία με Ισπανία και Γερμανία ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της κρίσης».
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύθηκαν να στηρίξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση.
«Δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί από την προσφυγική κρίση» τόνισε.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών.
«Καλωσορίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας» τόνισε ενώ διευκρίνισε ότι «μόνο με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ η ένταξη της χώρας στο NATO».
«Αν όλα πάνε καλά, η γειτονική χώρα θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία την Άνοιξη του 2020» πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει δήλωσε του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Zoran Zaev, ότι με τη συμφωνία εξασφαλίστηκε η «πλήρης αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας», ο κ. Τσίπρας είπε: «Διεθνώς -βάσει της συμφωνίας- η ιθαγένεια καθορίζεται ως "Μακεδόνας-Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας".
Εκείνο που είναι το πιο σημαντικό είναι οτι πλέον παραδέχονται οτι είναι Σλάβοι και δεν διεκδικούν μειονότητες».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου του 2018.
«Έθεσα στον γ.γ. του NATO το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς κατηγορητήριο.
Βρήκα κατανόηση, αλλά δεν έχει εργαλεία, όπως μου είπε» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι θα θέσει το ζήτημα και στον πρόεδρο της Τουρκίας.
«Ο ίδιος o Erdogan μου είπε ότι η επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία να τα πούμε από κοντά.
Ελπίζω οτι θα είναι μια εποικοδομητική συνάντηση» τόνισε.
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 28/6 14:12)
Πρόκειται σαφώς για αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ ορισμένα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι εθελοντικού χαρακτήρα.
Παράλληλα υπήρξε τριμερείς συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Ισπανίας που αφορά τις δευτερογενείς ροές προσφύγων.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε στις 05:30 ώρα Ελλάδας και αφού κάμφθηκαν οι αντιδράσεις από την Ιταλία, η οποία νωρίτερα απειλούσε με βέτο.
Συγκεκριμένα, οι 28 συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους προκειμένου να περιορίσουν την ελευθερία μετακίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν Γερμανία και Ιταλία.
«Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξηθεί η χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής η καγκελάριος Angela Merkel χαρακτήρισε θετική ένδειξη το ότι οι ηγέτες των 28 μπόρεσαν να καταλήξουν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής σε κοινή γλώσσα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και των προσφύγων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη.
«Συνολικά, έπειτα από μια εντατική συζήτηση για το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι καλό σημάδι το ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο.
Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις» υποστήριξε η Merkel ενώ την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, ο οποίος τόνισε ότι η Ιταλία θα αποφασίσει αργότεραγια το εάν θα φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.
«Είμαστε ικανοποιημένοι.
Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της» είπε ο Conte, αναφέροντας πως μια από τις παραμέτρους της συμφωνίας προβλέπει την πιθανότητα να δημιουργηθούν ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όπου θα παραμένουν ως ότου να εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου.
«Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μαζί, ως κυβέρνηση.
Δεν μας ζητήθηκε να το κάνουμε οπωσδήποτε» υπογράμμισε ο Conte.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος ενώ ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz δήλωσε πριν από λίγο ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.
«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Τα βασικά σημεία του κειμένου της συμφωνίας συνοψίζονται στα εξής:
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει ότι προϋπόθεση για μια λειτουργική πολιτική της ΕΕ είναι μια συνεκτική προσέγγιση» στο ζήτημα της μετανάστευσης, η οποία «συνδυάζει τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Αυτή «δεν είναι μια πρόκληση που αφορά ένα κράτος μέλος μόνο, αλλά την Ευρώπη ως σύνολο».
2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είναι αποφασισμένο» να «αποτρέψει την επάνοδο των ανεξέλεγκτων ροών» προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε συμβεί το 2015, αλλά και «να αναχαιτίσει περαιτέρω την παράνομη μετανάστευση σε όλες τις υπάρχουσες και προκύπτουσες οδούς».
3. Ως προς την θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, «οι προσπάθειες για να εμποδιστούν οι διακινητές να δρουν» με ορμητήριο «τη Λιβύη» και άλλες χώρες «πρέπει να εντατικοποιηθούν περαιτέρω». Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων χωρών της πρώτης γραμμής ως προς το ζήτημα αυτό».
4. Όσον αφορά την οδό της ανατολικής Μεσογείου, «χρειάζονται επιπρόσθετες προσπάθειες για να εφαρμοστεί πλήρως η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, να αποτραπούν νέες διελεύσεις από την Τουρκία και να σταματήσουν οι ροές (…)».
Ακόμη, είναι «επειγόντως απαραίτητες περισσότερες προσπάθειες για να εξασφαλιστούν οι ταχείες επαναπροωθήσεις και να αποτραπεί η ανάπτυξη νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών (…)
Υπό το φως της πρόσφατης αύξησης των ροών στη δυτική Μεσόγειο, η ΕΕ θα υποστηρίξει, οικονομικά και με άλλους τρόπους, όλες τις προσπάθειες των χωρών μελών, ειδικά της Ισπανίας, και των χωρών προέλευσης και διέλευσης, ειδικά του Μαρόκου, για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση».
5. Για να τρωθεί το «επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών» μεταναστών και προσφύγων και άρα να «αποτρέπονται οι τραγικές απώλειες ζωών», είναι «απαραίτητο να εξαλειφθούν τα κίνητρα για τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια.
Αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση», που θα βασίζεται σε «κοινές ή συμπληρωματικές ενέργειες των χωρών μελών» ως προς την αποβίβαση «όσων σώζονται σε αποστολές έρευνας και διάσωσης».
«Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί (…) να εξεταστεί η ιδέα να δημιουργηθούν περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης, σε στενή συνεργασία με τρίτες χώρες, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Αυτές οι πλατφόρμες θα πρέπει να λειτουργούν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
6. Στην επικράτεια της ΕΕ, εκείνοι που διασώζονται, βάσει του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να αναλαμβάνονται, εντός των ορίων μιας «κοινής προσπάθειας», από «ελεγχόμενα κέντρα που θα δημιουργηθούν σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, όπου η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία θα επιτρέπει, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, που θα επαναπατρίζονται, και εκείνων που χρειάζεται διεθνή προστασία, για τους οποίους μπορεί να έχει εφαρμογή η αρχή της αλληλεγγύης». Τα μέτρα για αυτά «τα ελεγχόμενα κέντρα» θα ληφθούν «σε εθελοντική βάση», χωρίς αυτό «να προκαταλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του (κανονισμού του) Δουβλίνου».
7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνεί στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και ταυτόχρονα, τη μεταφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ από το 11ο αποθεματικό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης στο Καταπιστευματικό Ταμείο Υποδομών της ΕΕ για την Αφρική».
8. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης «στην καρδιά του προϋποθέτει μια εταιρική σχέση με την Αφρική», με σκοπό «την κοινωνικοοικονομική μεταμόρφωση της Αφρικανικής ηπείρου».
9. Ενόψει «του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για ευέλικτα εργαλεία που θα επιτρέπουν ταχεία εκταμίευση ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση» και καλεί να προβλεφθούν ποσά αφιερωμένα «στην εσωτερική ασφάλεια, την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση».
10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει «την ανάγκη τα κράτη μέλη να εγγυηθούν τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την οικονομική και την υλική υποστήριξη της ΕΕ», ενώ υπογραμμίζει «την ανάγκη να επιταχυνθούν οι αποτελεσματικοί επαναπατρισμοί των παράτυπων μεταναστών».
11. Όσον αφορά την «κατάσταση εσωτερικά στην ΕΕ, οι δευτερογενείς μετακινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και του κεκτημένου (του χώρου) Σένγκεν», επομένως οι χώρες μέλη «πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά νομικά και διοικητικά μέτρα για να σταματήσουν αυτές τις κινήσεις και να συνεργαστούν πιο στενά προς τον σκοπό αυτό».
12. Όσον αφορά «τη μεταρρύθμιση για το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος (…)», αλλά χρειάζεται να υπάρξει «συναίνεση για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου» που θα βασίζεται σε «ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης».
Τσίπρας: Παγώνει η αύξηση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά - Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι οι αγορές είναι ανοιχτές για την Ελλάδα
Την κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας, Angela Merkel, και της Ισπανίας, Pedro Sanchez.
«Είχα θέσει το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά στη συνάντηση μου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Θα προχωρήσουμε άμεσα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -διότι δεν έχουμε πολύ χρόνο- που θα αναιρεί την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.
Πιστεύω είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε «η Ελλάδα πετυχαίνει, διαψεύδει τις Κασσάνδρες και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης Μητσοτάκης θυμίζουν τζογαδόρο που συνεχίζει να παίζει για να ρεφάρει και στο τέλος χάνει όλα του τα λεφτά».
Πάντως, ο ίδιος ευχαρίστησε τους Juncker (Κομισιόν), Centeno (Eurogroup) και Draghi (EKT) για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ είπε ότι «η σημαντική είδηση από το Ταμείο είναι η δήλωση του, η πεποίθηση του ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα».
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το μεταναστευτικό.
«Φαίνεται οτι δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες όλοι στην Ευρώπη. Δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους "28".
Βαθιά διαχασμένη η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: μια σωβινιστική και μια πιο δημοκρατική» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η λύση δεν ειναι η καλύτερη δυνατή «αλλά αποφύγαμε σοβαρούς κινδύνους», ενώ έκανε έκανε λόγο για μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η γειτονική χώρα οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, που μονομερώς έχει αναστείλει, αλλά και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και τη χωρίς διακρίσεις έναντι οποιασδήποτε χώρας.
«Συμφωνήθηκε η ανάγκη της αναθεώρησης του Δουβλίνου.
Η αυστριακή προεδρία, όχι πρόθυμη σχετικά, θα αναγκαστεί να μας δείξει και στον τομέα αυτό τα αποτελέσματα της δουλειάς της» τόνισε επίσης.
Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε «η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει αιτήματα επανενώσεων οικογενειών.
Το ισοζύγιο για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί θετικό, δεν θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα, δεν ισχύουν οι καταστροφολογικές καταγραφές», ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει δεσμευτική συμφωνία με Ισπανία και Γερμανία ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της κρίσης».
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύθηκαν να στηρίξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση.
«Δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί από την προσφυγική κρίση» τόνισε.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών.
«Καλωσορίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας» τόνισε ενώ διευκρίνισε ότι «μόνο με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ η ένταξη της χώρας στο NATO».
«Αν όλα πάνε καλά, η γειτονική χώρα θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία την Άνοιξη του 2020» πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει δήλωσε του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Zoran Zaev, ότι με τη συμφωνία εξασφαλίστηκε η «πλήρης αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας», ο κ. Τσίπρας είπε: «Διεθνώς -βάσει της συμφωνίας- η ιθαγένεια καθορίζεται ως "Μακεδόνας-Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας".
Εκείνο που είναι το πιο σημαντικό είναι οτι πλέον παραδέχονται οτι είναι Σλάβοι και δεν διεκδικούν μειονότητες».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου του 2018.
«Έθεσα στον γ.γ. του NATO το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς κατηγορητήριο.
Βρήκα κατανόηση, αλλά δεν έχει εργαλεία, όπως μου είπε» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι θα θέσει το ζήτημα και στον πρόεδρο της Τουρκίας.
«Ο ίδιος o Erdogan μου είπε ότι η επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία να τα πούμε από κοντά.
Ελπίζω οτι θα είναι μια εποικοδομητική συνάντηση» τόνισε.
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 28/6 14:12)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών