Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street, εν μέσω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων

tags :
Απώλειες στη Wall Street, εν μέσω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων
Με απώλειες άνοιξε η Wall Street, καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις
Με απώλειες άνοιξε σήμερα (2/7/2018) η Wall Street, καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις, με τους φόβους για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες οικονομίες να συνεχίζουν να πλήττουν το επενδυτικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,8% στις 24.084 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,7% στις 2.701 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,8% χαμηλότερα στις 7.453 μονάδες.


Η εμπορική διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν ότι η απειλή του προέδρου Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα κοστίσει έως 300 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.
Όπως τονίζεται, είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά λεπτομερώς στην απειλή Trump για επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων, με γραπτό υπόμνημα προς το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των Boeing, Caterpillar και General Motors, -1,6%, -1,8% και -1,1% αντίστοιχα, καθώς και οι τρεις εταιρείες δραστηριοποιούνται πολύ στο εξωτερικό, κάτι που τις καθιστά ευαίσθητες στις εμπορικές εντάσεις.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εκ νέου κατά των γερμανικών αυτοκινήτων.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απειλή επιβολής κυρώσεων κατά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν , απάντησε:
«Ναι, φυσικά. Αυτό κάνουμε. Οπωσδήποτε».
Την Παρασκευή, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, προειδοποίησε ότι η επιβολή των δασμών θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά χιλιάδες δολάρια, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποίησαν επίσης ότι η επιβολή των δασμών θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 6.000 δολ. ανά όχημα.
Με βάση το έγγραφο που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η ΕΕ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα, εφόσον ο Trump επιμείνει στην επιβολή των δασμών.
Μάλιστα, σημερινές δηλώσεις του Wilbur Ross ενέτειναν τις ανησυχίες, καθώς ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι ο Trump δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη, παρά τις πιέσεις στις αγορές.
Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι μια συζήτηση για ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) είναι πρώιμη.
Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για το β’ εξάμηνο του 2018, μετά τις μεικτές επιδόσεις του α’ εξαμήνου.
Ο Nasdaq και ο S&P 500 σημείωσαν κέρδη 8,8% και 1,7% αντίστοιχα για το α’ εξάμηνο, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,8%.
Εν τω μεταξύ, στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, λόγω της αυξημένης παραγωγής στη Σαουδική Αραβία, καθώς και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».
Ειδικότερα, το Brent υποχωρεί κατά 1,5% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 78 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση 0,5% στα 73,8 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης