Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτοκινητοβιομηχανία και τεχνολογία «ανέβασαν» τη Wall Street - Κέρδη 0,7% για Dow Jones

tags :
Αυτοκινητοβιομηχανία και τεχνολογία «ανέβασαν» τη Wall Street - Κέρδη 0,7% για Dow Jones
Kέρδη εμφάνισε στη σημερινή (5/7) συνεδρίαση της η Wall Street, καθώς οι ελπίδες για μια ηπιότερη εμπορική ρητορική από τις ΗΠΑ ώθησαν υψηλότερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ ισχυρά κέρδη εμφάνισε και ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Handelsblatt», οι ΗΠΑ φέρεται να πρότειναν μια λύση για «μηδενικούς δασμούς» σε επικεφαλής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Richard Grenell, είπε σε στελέχη της Daimler, της Volkswagen και της BMW, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα αναστείλει τις απειλές για την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν το μπλοκ ακυρώσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγει από τις ΗΠΑ.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να ενισχυθεί κατά 0,7% στις 24.358 μονάδες, ο S&P 500 να σημειώσε άνοδο 0,8% στις 2.736 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,1% υψηλότερα στις 7.586 μονάδες.
Πτωτική πορεία για τον δείκτη μεταβλητότητας VIX, ο οποίος υποχώρησε 5,9% στις 15,1 μονάδες.
Οι μετοχές των General Motors και Fiat Chrysler εμφάνισαν άνοδο 1,3% και 6% αντίστοιχα, ενώ της Caterpillar, μιας εταιρείας «ευαίσθητης» στις εμπορικές εντάσεις λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό, κινήθηκε 1,5% υψηλότερα.
Σε τροχιά ανόδου και οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας, με αυτή της Intel να ενισχύεται 2,6%, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι των Amazon.com, Facebook, Netflix και Alphabet.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτωση στο δείκτη Dow Jones




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτωση στο δείκτη S&P 500




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτωση στο δείκτη Nasdaq



Fed

Για μία «πολύ ισχυρή» αμερικανική οικονομία, με «στέρεα» ανάπτυξη που υποστηρίζει την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έκαναν λόγο τα μέλη της Νομισματικής Επιτροπής της Federal Reserve, κατά τη συνεδρίαση το διήμερο 12-13 Ιουνίου 2018, οπότε και αποφασίστηκε η αύξηση του εύρους επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%-2%.
Όπως διαφαίνεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, 5 Ιουλίου 2018, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας χαιρετίζουν την υγιή κατάσταση στην αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο μόλις 3,8% τον περασμένο Μάιο, ενώ εκτιμούν ότι «είναι πολύ νωρίς» για να γίνει λόγος για επίτευξη του στόχου (2% σε ετήσια σύγκριση) σχετικά με τον πληθωρισμό των Τιμών καταναλωτή.
Επί αυτού, υπογραμμίζεται πως τα ποσοστά ανεργίες για τις μειονότητες καταγράφουν μία συνεχόμενη υποχώρηση, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.
Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών αλλά και των επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς όπως ο κατασκευαστικός και ο ενεργειακός, επισημαίνεται.
Εκτενής αναφορά πραγματοποιείται στις καθαρές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποδίδεται στην ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου, κατά τη διάρκεια του 2018.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων στην οικονομίων των ΗΠΑ, σε μία περίοδο που οι εταίροι υπόσχονται σκληρά αντίποινα στις προστατευτικές πολιτικές του Προέδρου Donald Trump.
Τέλος, καθοδικά επηρεάσε τις αγορές το πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία, υπογραμμίστηκε.

Μακροοικονομία

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων σκαρφάλωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, σύμφωνα με τα σημερινά (5/7) στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας της χώρας, παραμένοντας ωστόσο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2018 αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 231.000 συνολικά, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση στις 225.000 αιτήσεις.
Παράλληλα, ο μέσος όρος των τελευαίων τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος αποτελεί ασφαλέστερο μέτρο σύγκρισης για την αγορά, αυξήθηκε κατά 2.250 αιτήσεις, στις 224.500 αιτήσεις συνολικά.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των ατόμων που ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, σημειώθηκε άνοδος κατά 32.000 στα 1,74 εκατ. άτομα συνολικά.
Ωστόσο, παρά την άνοδο των νέων αιτήσεων, αυτές απαραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα από τα τέλη του προηγούμενου έτους, καθώς βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των 250.000 αιτήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Καθώς οι αιτήσεις δε φαίνεται να σημειώνουν τάση σημαντικής αύξησης μέσα στο επόμενο διάστημα, η αγορά εργασίας και η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν τη δυναμική των τελευταίων μηνών.
Μικρότερη από την αναμενόμενη ήταν η αύξηση που κατέγραψαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο 2018, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα (5/7/2018) οι ADP και Moody’s Analytics.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε 177.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο του 2018, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν 190.000.
Μάλιστα, ο Ιούνιος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκε αύξηση των θέσεων εργασίας κάτω των 200.000.
Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 189.000 νέες θέσεις εργασίας, κατά 11.000 περισσότερες από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι αύριο (6/7) αναμένεται να ανακοινωθούν τα κρατικά στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας στις ΗΠΑ.
Στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, υποχώρησε το μέσο επιτόκιο για το 30ετές στεγαστικό δάνειο που προσφέρουν οι τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω πτώσης στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (συνεπάγεται αύξηση των τιμών) και ανησυχιών για «φούσκα» στην τοπική αγορά κατοικιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εταιρεία Freddie Mac, για το επταήμερο 28/6-4/7, το μέσο επιτόκιο του 30ετούς διαμορφώθηκε στο 4,52%, έναντι 4,55% την περασμένη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά στο 15ετές στεγαστικό δάνειο, το μέσο επιτόκιο υποχώρησε κατά πέντε (5) μονάδες βάσης, στο 3,99%.
Τέλος, το 5ετές στεγαστικό δάνειο κατέγραψε ακόμη υψηλότερη υποχώρηση, 13 μονάδων βάσης, στο 3,74%.
Να σημειωθεί ότι στα επιτόκια δεν συμπεριλαμβάνονται οι προμήθειες των τραπεζών.

Επιχειρήσεις

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor ανακοίνωσε σήμερα (5/7) ότι δεν σκοπεύει επί του παρόντος να αυξήσει τις τιμές λιανικής στα εισαγόμενα μοντέλα Ford και Lincoln στην Κίνα, παρά τους σημαντικούς πρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά οχήματα που αναμένεται να τεθούν αύριο σε ισχύ.
Η εταιρία, που καταγράφει επιβράδυνση των πωλήσεών της στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να αυξήσει την προτεινόμενη τιμή λιανικής του κατασκευαστή για τις εισαγωγές της στην Κίνα».
Η Ford είναι η πρώτη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία που ασχολείται με το θέμα των τιμών ενόψει των νέων δασμών που θα επηρεάσουν αμερικανικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, από σόγια έως αυτοκίνητα και αστακούς.
Η Κίνα, που μόλις πριν από μερικές ημέρες μείωσε τους δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, έχει πει ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 25% σε 545 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής, εάν η κυβέρνηση του Τραμπ προχωρήσει με τα σχέδιά της για επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκ. δολαρίων από τις 6 Ιουλίου.
Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία κάλεσε την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο να επιλύσουν τις διαφορές τους στο εμπόριο, προσθέτοντας ότι θα «συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όσο εξελίσσεται».

Αναλύσεις

Σύμφωνα με την "παράδοση", οι εμπορικοί πόλεμοι δίνουν ώθηση στο δολάριο, για δύο κύριους λόγους: τείνουν να είναι πληθωριστικοί (οι τιμές των εισαγωγών αυξάνονται) και επηρεάζουν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, με αποτέλεσμα την κεφαλαιακή ροή προς την ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου.
Πράγματι, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που έχουν μετατραπεί σε bulls για το δολάριο, καθώς το θεωρούν ως καλύτερο καταφύγιο από τον χρυσό, αν εντατικοποιηθεί η πολιτική επιβολής δασμών.
Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη εξαγγελία του αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, οι επενδυτές ανακαλύπτουν καταλύτες που θα βοηθήσουν το αμερικανικό νόμισμα να αντέξει τις εμπορικές αναταράξεις καλύτερα από τον χρυσό.
"Το δολάριο έχει γίνει ο κυριότερος προορισμός για επενδυτές που αναζητούν ασφαλή καταφύγια", δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα της Saxo Bank.
"Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι σε άνοδο, τα ομόλογα και οι μετοχές έχουν πιεστεί, ενώ και ο χρυσός εξακολουθεί να παρασύρεται χαμηλότερα".
Ένας «σημαντικός» οδηγός των κερδών του δολαρίου φέτος είναι η μείωση της όρεξης για ανάληψη κινδύνου, υποκινώντας μια παλίρροια κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία δολαρίων, σύμφωνα με τη Jane Foley, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής της Rabobank.
"Η καθαρή ρευστότητα που συνδέεται με το δολάριο σημαίνει ότι για ορισμένους επενδυτές θα είναι πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο", έγραψε.
Απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά στην προοπτική αξιόλογων κερδών στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, εμφανίζεται ο επικεφαλής αναλυτής της Morningstar Investment Management Europe, Dan Kemp, εν μέσω ανησυχιών για τις προστατευτικές πολιτικές της Ουάσιγκτον, αλλά και προβλέψεων για «υπερθέρμανση» της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε εκδήλωση της εταιρείας, στο Λονδίνο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές πραγματικών κερδών στις αμερικανικές μετοχές για τα επόμενα 10 χρόνια», παραθέτοντας τα κάτωθι διαγράμματα.
Προσέθεσε δε ότι οι μετοχές της Wall Street κρίνονται «πολύ ακριβές» με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, γεγονός που τις καθιστά «μη ελκυστικές».
Σε αντίθετο κλίμα, τα κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ αποτελούν «την πιο ελκυστική αγορά κρατικών ομολόγων», εκτίμησε.
Ο αναλυτής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, από πλευράς αποδόσεων, υπογραμμίζοντας ότι το επίπεδο κινδύνου κρίνεται ίσο με της Wall Street.
Οι φόβοι που σχετίζονται με το Brexit είναι «υπερβολικοί», σχολίασε, όμως.
Να σημειωθεί ότι, για το σύνολο του 2018, οι χρηματιστηριακοί δείκτες FTSE 100 και S&P 500 έχουν ενισχυθεί κατά 1,7% και 1,3%, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης