Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαφές μήνυμα από Ιράν σε Ευρώπη: Τα λόγια από μόνα τους δεν αρκούν για να σώσουν την πυρηνική συμφωνία

Σαφές μήνυμα από Ιράν σε Ευρώπη: Τα λόγια από μόνα τους δεν αρκούν για να σώσουν την πυρηνική συμφωνία
Καθώς ο ιρανός πρόεδρος, Hassan Rouhani, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ευρώπη, το μέλλον της πυρηνικής συμφωνία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση
Σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές δυνάμεις έστειλε σήμερα (6/7) το Ιράν, τονίζοντας ότι τα λόγια από μόνα τους δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη και να σώσουν την πυρηνική συμφωνία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Javad Zarif, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία πρέπει να «σφυριλατήσουν έμπρακτες λύσεις» αντί να πραγματοποιούν «υψηλόφρονες και αφανείς υποσχέσεις».
Από την πλευρά του, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της χώρας, Hassan Rouhani, σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας χαρακτήρησε την πρότασή τους για τη διάσωση της συμφωνίας ως «απογοητευτική».
Οι δηλώσεις από την πλευρά της Τεχεράνης έρχονται καθώς οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην πυρηνική συμφωνία συναντώνται σήμερα στη Βιέννη, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της συμφωνίας, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Το Ιράν επιθυμεί από τις υπόλοιπες δυνάμεις να παρουσιάσουν ορισμένα μέτρα τα οποία θα εγγυώνται την ασφάλεια των εσόδων από το πετρέλαιο και των επενδύσεων στη χώρα, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα ευρωπαϊκά κράτη υπολείπονται των σχετικών απαιτήσεων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας συναντώνται για πρώτη φορά με τον ιρανό ομόλογό τους μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκον από τη συμφωνία, με τους διπλωμάτες να εκτιμούν ότι τα περιθώρια διάσωσης της συμφωνίας είναι μικρά.
«Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ορισμένων πωλήσεων αργού πετρελαίου, αλλά είναι απίθανο ότι αυτή θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Ιράν«, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα συνεισφέρουν και χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης