Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας επισκίασαν τον εμπορικό πόλεμο - Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street

tags :
Τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας επισκίασαν  τον εμπορικό πόλεμο - Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street
Τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας επισκίασαν  τον εμπορικό πόλεμο - Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street 
Ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα (6/7) στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε από τα ξημερώματα με την επιβολή δασμών 25% σε 818 κινέζικα προϊόντα, εισαγωγές που αντιστοιχούν σε 34 δισ. δολάρια.
Παρά την ανησυχία για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, η αγορά βρίσκει στήριγμα στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.
O δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 24.451,84 μονάδες με άνοδο +0,39%, κέρδη +1,34% για το δείκτη Nasadaq στις 7.688,39 μονάδες, κέρδη +0,84% ο δείκτης S&P 500 στις 2.7591,71 μονάδες.
Το κουμπί του εμπορικού πολέμου με την Κίνα πάτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump καθώς σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα οι δασμοί της τάξης του 25% σε 818 κινέζικα προϊόντα, εισαγωγές που αντιστοιχούν σε 34 δις δολάρια.
Η απάντηση από το Πεκίνο ήταν άμεση, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας και προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Μάλιστα λίγο πριν τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί των ΗΠΑ, τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας κατηγόρησαν τον Λευκό Οίκο ότι συμπεριφέρεται σαν «συμμορία», την ώρα που ο Trump απειλεί για νέους πρόσθετους δασμούς.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι σε διάρκεια δύο εβδομάδων από σήμερα, θα υπάρξουν πρόσθετοι δασμοί ύψους 16 δις δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα ενώ απειλεί ότι υπάρχει μια ακόμα λίστα με κινέζικα προϊόντα, στα οποία εξετάζει να επιβάλει δασμούς ύψους 500 δις δολαρίων.
Από την πλευρά της η Κίνα διαμηνύει ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και ότι θα απαντά με δασμούς ίσης αξίας στα μέτρα που λαμβάνει η διακυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters, αν και η αρχική αυτή αντιπαράθεση δεν αναμένεται να έχει μεγάλες και άμεσες οικονομικές συνέπειες, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα επηρεάσει αρνητικά τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς των «πληττόμενων» προϊόντων και που θα αποτελέσει πλήγμα για το παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Κίνα εκτιμά πως από την επιβολή των δασμών αυτών – των 34 δις δολαρίων και των 16 δις δολαρίων που έρχονται – η οικονομική ανάπτυξη της θα μειωθεί κατά 0,2% του ΑΕΠ της την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτηρίζει τον εμπορικό προστατευτισμό και τις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ «κοντόφθαλμες» καλώντας τους Ευρωπαίους να εργαστούν με την Κίνα για ναι διασφαλίσουν ένα ελεύθερο σύστημα εμπορίου παγκοσμίως.




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, το δεύτερο τρίμηνο του 2018, προχώρησε η Federal Reserve (Fed) Ατλάντας, κάνοντας πλέον λόγοι για επίδοση της τάξεως του 3,8%, σε ετήσια σύγκριση, έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,1%.
Η τράπεζα επικαλείται τις ασθενέστερες του αναμενομένου καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και τις επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά στη Fed νέας Υόρκης, η πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώνεται στο 2,79% (αμετάβλητη), ενώ, σε ό,τι αφορά στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, φθάνει το 2,71% (έναντι 2,46%).
Πτώση της τάξεως του 6,6% κατέγραψε, σε μηνιαία βάση, το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάιο 2018, καθώς διαμορφώθηκε στα 43,1 δισεκ. δολάρια (από 46,1 δισεκ. τον Απρίλιο).
Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 19 μηνών, ενώ καίριο ρόλο έπαιξαν οι δασμοί που επέβαλε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Σε ό,τι αφορά στα επιμέρους μεγέθη, οι εξαγωγές των ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 1,9%, στο επίπεδο-ρεκόρ των 215,3 δισεκ. δολαρίων, με ώθηση από το εμπόριο σόγιας και τις εξαγωγές αεροσκαφών.
Ελαφρά ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, κατά 0,4% σε μηνιαία σύγκριση, καθώς ανήλθαν στα 258,4 δισεκ. δολάρια.
Συνεχίστηκε για ακόμα ένα μήνα η άνοδος στις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας της χώρας, καθώς οι εταιρείες δείχνουν να βρίσκουν τρόπους για να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας, παρά τη συρρίκνωση των ειδικευμένων εργαζόμενων.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίες στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο του 2018 αυξήθηκαν κατά 213.000, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στις 200.000 θέσεις.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα αυξήθηκε στο 4%, έναντι 3,8% τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο αριθμός ανέργων αυξήθηκε κατά μισό εκατομμύριο, γεγονός που ενδεχομένως να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Η συρρίκνωση στην αγορά εργασίας αναγκάζει σταδιακά τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς τους, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να μειώσουν το κόστος εργασίας.
Οι ωριαίοι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 0,2%, στα 26,98 δολάρια, ωστόσο το ετήσιο ποσοστό αύξησης των αμοιβών παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%.

Επιχειρήσεις

Η British Petroleum (BP) διαθέτει το πλεονέκτημα για την εξαγορά των εγκαταστάσεων σχιστολιθικού της εξορυκτικής BHP Billiton, έχοντας καταθέσει προσφορά άνω των 10 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο πηγές.
Η απόφαση για τον τελικό νικητή θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, επισημαίνεται.
Στη «μάχη» για τα περιουσιακά στοιχεία της BHP έχει εισέλθει και η, επίσης, κολοσσιαία, Chevron.
Η JP Morgan διέψευσε ότι ενδιαφέρεται για την απόκτηση μεριδίου στην Deutsche Bank, παρά τις περί του αντιθέτου δημοσιευθείσες πληροφορίες στον γερμανικό Τύπο.
Η Airbus SE ανακοίνωσε ότι αναμένει η ζήτηση από τον κλάδο τα επόμενα 20 χρόνια, να ανέλθει στα 37.390 αεροπλάνα, έναντι συνολικού ποσού 5,8 τρισ. δολαρίων.
Στην πρόβλεψή της για την 20ετία που ανακοινώθηκε σήμερα, η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών δήλωσε πως αναμένει η ζήτηση για τα αεροσκάφη να αυξηθεί 4,4% σε ετήσια βάση, με ελαφρώς λιγότερες από το ένα τρίτο αγορές, να αφορούν την αντικατάσταση παλαιότερων, λιγότερο αποδοτικών αεροσκαφών.

Αναλύσεις

Σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εκτιμά πως θα «σκαρφαλώσει» η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου Ηνωμένων Πολιτειών η Plurimi Investment Managers.
Μιλώντας στο κανάλι «CNBC», ο αναλυτής της εταιρείας, Patrick Armstrong, εμφανίστηκε σίγουρος για υπέρβαση του 3,5% εντός του τρέχοντος έτους, κάνοντας, μάλιστα, λόγο ακόμη και για απόδοση ύψους 3,75%, στα τέλη του 2018.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, στις 21:30, το σημαντικότερο χρεόγραφο του κόσμου διαπραγματεύεται στο 2,385%.
Ο αναλυτής επικαλείται την «ισχυρή» αμερικανική οικονομία, η οποία, δυνητικά, θα ασκήσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Επί αυτού, επικαλέστηκε τον σχετικό δείκτη της Federal Reserve Νέας Υόρκης, ο οποίος διαμορφώνεται επί του παρόντος στο 3,6%.
Οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν επιτάχυνση τον Μάιο του 2018.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) - που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη τιμών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) - αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, όσο και τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,3%, έναντι αύξησης 2% του Απριλίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2012.
Την ίδια ώρα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,2%, για ένα έκτο συνεχόμενο μήνα, ωθώντας την ετήσια αύξηση του λεγόμενου δομικού δείκτη τιμών PCE στο 2,0% - η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο του 2012 - έναντι αύξησης 1,8% του Απριλίου, «αγγίζοντας» έτσι τον στόχο της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης