Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Τεχεράνη ζητά παρέμβαση της ΕΕ απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες την εγκαταλείπουν

Reuters: Η Τεχεράνη ζητά παρέμβαση της ΕΕ απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες την εγκαταλείπουν
Οι γαλλικές εταιρείες CMA CGM, PSA Group και η πετρελαική Major καθώς και η δανέζικη A.P. Moller-Maersk έχουν ήδη εγκαταλείψει το Ιράν φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Την παρέμβαση της Ευρώπης ζητά ο Ιρανός πρωθυπουργός Hassan Rouhani απέναντι στις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις μετά την ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας CMA CGM ότι εγκαταλείφθηκε το Ιράν φοβούμενη τις επιπτώσεις από το αμερικανικό εμπάργκο.
Η γαλλική εταρεία, που είναι η μεγαλύτερη στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών ανάγκασε την Τεχεράνη να ζητήσει την παρέμβαση της ΕΕ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να προσφέρουν οικονομικά οφέλη για να αντισταθμίσουν τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Ιράν απευθύνεται στην Ευρώπη για να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εγκατέλειψε τη συμφωνία τον Μάιο και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις για την Τεχεράνη ενώ η Ουάσιγκτον διέταξε όλες τις χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο μέχρι το Νοέμβριο και ξένες εταιρείες να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν διαφορετικά θα ενταχθούν στις μαύρες λίστες των ΗΠΑ.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πυρηνική συμφωνία δηλώνουν ότι θα κάνουν περισσότερα για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις τους να παραμείνουν στη συμφωνία με το Ιράν. Αλλά η προοπτική απαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αρκεί για να πείσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην εμπλακούν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε υπολοίπων χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας - η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία - προσέφεραν ένα πακέτο οικονομικών μέτρων στο Ιράν την Παρασκευή (6/7) για να αντισταθμίσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ
«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν την πολιτική βούληση να διατηρήσουν οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν βασισμένοι στην JCPOA (πυρηνική συμφωνία), αλλά πρέπει να λάβουν πρακτικά μέτρα εντός της προθεσμίας» δήλωσε ο ιρανός πρωθυπουργός.
Η CMA CGM, η οποία διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως με περισσότερο από 11% παγκόσμιας χωρητικότητας, δήλωσε ότι θα σταματήσει να δραστηριοποιείται στο Ιράν, καθώς δεν θέλησε να παραβιάσει τους κανόνες λόγω της μεγάλης παρουσίας του στις ΗΠΑ.
«Αποφασίσαμε να τερματίσουμε την υπηρεσία μας για το Ιράν λόγω της πολτικής Trump» δήλωσε ο επικεφαλής της CMA CGM Rodolphe Saade κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου.
«Οι κινέζοι ανταγωνιστές μας διστάζουν λίγο, οπότε ίσως έχουν διαφορετική σχέση με το Trump, αλλά εφαρμόζουμε τους κανόνες», δήλωσε ο Saade.
Ο ηγέτης της ναυτιλιακής αγοράς, η δανέζικη εταιρεία A.P. Moller-Maersk έχει ήδη εγκαταλείψει το Ιράν από τον Μάιο ενώ τον Ιούνιο και ο γαλλικός κατασκευαστής PSA Group ανέστειλε τις δραστηριότητες κοινής επιχείρησης στο Ιράν και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Major δήλωσε ότι δεν είχε καμιά ελπίδα να δεχθεί την παραίτηση από τις ΗΠΑ για να συνεχίσει την κατασκευή ενός έργου φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης