Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτωτική πορεία για τη Wall Street - Απώλεις -0,88% για Dow Jones λόγω εμπορικού πολέμου

tags :
Πτωτική πορεία για τη Wall Street - Απώλεις -0,88% για Dow Jones λόγω εμπορικού πολέμου
Η νέα απειλή Trump για πρόσθετους δασμούς στην Κίνα οδήγησε σε νέα πτώση τις αμερικανικές μετοχές
Πιέσεις στις διεθνείς προκάλεσε η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς η κυβέρνηση Trump εξετάζει την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ.
Αποτέλεσμα μετά την Ευρώπη να κινηθούν πτωτικά και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,88% στις 24.700 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% στις 2.774 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,55% χαμηλότερα στις 7.716 μονάδες.
Οι μετοχές των Boeing και Caterpillar - δύο εταιρειών ευαίσθητων στις εμπορικές ανησυχίες, λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στο εξωτερικό - υποχώρησαν κατά 1,8% και 3,2% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι νέες δασμοί της τάξεως του 10% δεν θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, αλλά θα υποβληθούν σε διαδικασία επανεξέτασης διάρκειας δύο μηνών, ενώ στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται καταναλωτικά είδη όπως ρούχα, τηλεοπτικά εξαρτήματα και ψυγεία, καθώς και προϊόντα τεχνολογίας.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους τους νέους δασμούς και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει αυτό το τιμωρητικό μέτρο από μέρους της Ουάσινγκτον.
Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις νέες απειλές των ΗΠΑ ως «τυπικές πρακτικές εκφοβισμού», τονίζοντας ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα εφόσον τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα της Ουάσιγκτον.
Οι εμπορικές ανησυχίες επισκιάζουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Citigroup, J.P. Morgan Chase, Wells Fargo και Delta Air Lines να αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Τα εταιρικά κέρδη σημείωσαν αύξηση 24% στο α’ τρίμηνο του 2018, με τη Wall Street να αναμένει παρόμοια αποτελέσματα και για το β’ τρίμηνο.
Οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από τη FactSet αναμένουν μια αύξηση 20% στα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 για το β’ τρίμηνο.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονoμία

Ελαφρώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η αύξηση στις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους σε υπηρεσίες και οχήματα, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 6,5 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (11/7/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 0,5% τον Μάιο.
Στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2011, έναντι αύξησης 3,1% του Μαΐου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία και κατά 3,2% σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,3%, έναντι αύξησης 0,1% του προηγούμενου μήνα.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός PPI ενισχύθηκε κατά 2,7%, από 2,6% τον Μάιο.

Επιχειρήσεις

Η 21st Century Fox του Rupert Murdoch αύξησε την προσφορά της για την βρετανική Sky σε μία συμφωνία που αποτιμά τον όμιλο συνδρομητικής τηλεόρασης στα 32,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας προς το παρόν την προσφορά της ανταγωνίστριας Comcast.
Η Fox, που προσπαθεί να εξαγοράσει τον πανευρωπαϊκό όμιλο από τον Δεκέμβριο του 2016, αύξησε την προσφορά της στις 14 λίρες ανά μετοχή από τις 10,75 λίρες ανά μετοχή προηγουμένως.
Ωστόσο, η Fox μπορεί και πάλι να βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω ανταγωνισμό από τον αμερικανικό κολοσσό καλωδιακής τηλεόρασης Comcast, που υπέβαλε τη δική του προσφορά για την Sky τον Φεβρουάριο, αποτιμώντας τον πανευρωπαϊκό όμιλο στις 12,5 λίρες ανά μετοχή.
Η Fox κατέχει ήδη το 39% της Sky.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει ένα μικρό αλλά συμβολικό πρόστιμο στη Facebook για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, μετά την πρόσβαση που απέκτησε η εταιρία Cambridge Analytica στα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Το πρόστιμο των 500.000 λιρών είναι ένα μικρό ποσό για την εταιρία μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει αξία 590 δισεκ. δολαρίων. Είναι, ωστόσο, το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές επικρίνουν τις επιχειρηματικές πρακτικές του Facebook.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook M. Zuckerberg έχει καταθέσει ενώπιον Αμερικανών και Ευρωπαίων βουλευτών για το πώς η Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών στο Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Ενημερώνοντας για την πρόοδο της έρευνας αναφορικά με τη χρήση στοιχείων στις εκστρατείες πολιτικών κομμάτων, το γραφείο της Βρετανίδας Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο στη Facebook, αν και η εταιρία μπορεί να απαντήσει στην επίτροπο πριν ληφθεί η τελική απόφαση.
Η Επίτροπος Πληροφοριών Ελίζαμπεθ Ντέναμ δήλωσε ότι η Facebook παραβίασε τον νόμο διότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών και δεν ήταν διαφανής για τον τρόπο συλλογής των δεδομένων από άλλους στην πλατφόρμα του.
Το Facebook δήλωσε ότι εξετάζει την έκθεση και ότι θα απαντήσει σύντομα.

Αναλύσεις

Η πιθανότητα αμερικανικής ύφεσης τα επόμενα δύο με τρία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, ακόμα κι αν η διαμάχη με την Κίνα δεν κλιμακωθεί σε πλήρη εμπορικό πόλεμο.
Αυτό επισημαίνει ο Rohit Sipahimalani η κρατική επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης Temasek Holdings.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή αλλά η χώρα έχει καθυστερήσει στον κύκλο της οικονομικής επέκτασης με την αγορά εργασίας να περιορίζεται και τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη.
Δεδομένων αυτών των συνθηκών, η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να προστατέψει την οικονομία από την υπερθέρμανση.
«Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να το διαχειριστείς σωστά, να διασφαλίσεις ότι θα επιβραδύνεις την οικονομία αλλά όχι τόσο πολύ» δήλωσε ο Sipahimalani.
«Και σε αυτό πρέπει να προστεθούν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο…
Ακόμα κι αν δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο και τελικά τα πράγματα διευθετηθούν, θα επηρεαστεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση» πρόσθεσε.
Οι επενδυτές δεν κατανοούν ότι πολλές φορές στα χαρτοφυλάκιά τους υπάρχουν ορισμένες βραδυφλεγείς βόμβες, έως ότου αυτές σκάσουν.
Μία εξ αυτών, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg είναι και η αγορά εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 7,5 τρισ. δολάρια.
Η βασική αρνητική είδηση έγκειται στο γεγονός ότι τα εταιρικά ομόλογα με αξιολόγηση «ΒΒΒ» (δηλαδή μία βαθμίδα πριν το junk), αποτιμώνται στα 2,56 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι περισσότερα από αυτά υψηλής αξιολόγησης (φθάνουν στα 2,55 δισ. δολάρια), βάσει στοιχείων της Morgan Stanley.
Με άλλα λόγια, τα ομόλογα με αξιολόγηση «ΒΒΒ» ξεπερνούν το 50% των αντίστοιχων υψηλού επενδυτικού βαθμού.
Το 2000, όταν τα ομόλογα BBB ήταν ένα τρίτο της αγοράς, η καθαρή μόχλευση (συνολικό χρέος μείον ταμειακά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις διαιρούμενο με τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αποσβέσεων) ήταν 1,7 φορές.
Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, ο λόγος είχε διογκωθεί σε 2,9 φορές.
Όμως οι περισσότεροι επενδυτές, κυρίως αυτοί που δεν είναι επαγγελματίες, δεν φαίνεται να ασχολούνται και πολύ με τις παραπάνω διαπιστώσεις συνεχίζοντας να ρίχνουν κεφάλαια στα ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης.
Ο κόσμος έχει λάβει μια πρώτη εικόνα για το τι σημαίνει εμπορικός πόλεμος από τις ΗΠΑ, με την Standard Chartered να εκτιμά ότι τα πρώτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή αυτήν την εβδομάδα ήταν μόνο η αρχή.
Ο νέος επικεφαλής στρατηγικής Global G-10 FX της Standard Chartered, Steven Englander, προέβη σε ακριβή πρόβλεψη: έρχονται περισσότεροι δασμοί.
Μάλιστα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση Trump έχει τρεις λόγους για να προχωρήσει σε νέους δασμούς:
1) Η αμερικανική οικονομία έχει ένα ισχυρό απόθεμα ανάπτυξης. Η οικονομία της Κίνας είναι κάπως πλευρική ή παραπαίει και οι χρηματοπιστωτικές αγορές της βρίσκονται υπό πίεση
2) Ο τρέχων κύκλος των δασμών θα έχει πιθανώς μικρά αποτελέσματα
3) Η ΕΕ μοιάζει περισσότερο συμφιλιωτική
Και, όπως πρόσθεσε, αυτοί οι τρεις παράγοντες παρείχαν επίσης στην κυβέρνηση Trump κίνητρα για έναν πιο επιθετικό γύρο επιβολής δασμών, για τους εξής δύο λόγους:
- Οι δασμοί μέχρι σήμερα είναι πολιτικά δημοφιλείς ακόμη και σε γεωργικά και βιομηχανικά κράτη
- Τα δασμολογικά μέτρα είναι πολύ εύκολο να αντιστραφούν
Ο πειρασμός (πρωτίστως για τις ΗΠΑ, αλλά και για τους εμπορικούς εταίρους) είναι να συνεχίσει να αυξάνει τα μέτρα για να πείσει την άλλη πλευρά ότι είναι σοβαρή για να παραμείνει η πορεία.
"Επειδή οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι πιθανό να είναι τόσο μετριοπαθείς και αναστρέψιμες, το κίνητρο είναι να κινηθούμε επιθετικά βραχυπρόθεσμα", σκέφτονται στην αμερικανική κυβέρνηση.
Εάν οι δασμοί είναι δημοφιλείς πολιτικά, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να επεκταθούν.
Τούτου λεχθέντος, με τόσο πολύ που συμβαίνει αυτή την εβδομάδα πολιτικά στις ΗΠΑ - ο διορισμός του Ανώτατου Δικαστηρίου και η συνάντηση με το ΝΑΤΟ και τον Ρώσο πρόεδρο - το επίκεντρο μπορεί να είναι αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης