Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sinn (Παν. Μονάχου): Οι αιτίες που το ευρώ κατέληξε ένα πλήρως αποτυχημένο νόμισμα

Sinn (Παν. Μονάχου): Οι αιτίες που το ευρώ κατέληξε ένα πλήρως αποτυχημένο νόμισμα
«Είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία του ευρώ, πολύ λίγοι είναι αυτοί που ειλικρινά θα το χαρακτήριζαν ως ένα επιτυχημένο εγχείρημα», υποστηρίζει ο Hans Werner Sinn
Σταθερά ενάντια στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και στις αλλαγές που αυτό έφερε στην Ευρώπη παραμένει ο Hans Werner Sinn, νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και πρώην επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, όπως αποδεικνύεται σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Σε αυτό τονίζει τα ακόλουθα: «Τον Μάιο του 1998, εφαρμόστηκαν αμετάκλητες ισοτιμίες για κάθε νόμισμα το οποίο θα αντικαθιστούσε το ευρώ.
Το ενιαίο νόμισμα είναι πλέον 20 ετών.
Η πρώτη δεκαετία της ζωής του είχε προκαλέσει ένα ατελείωτο πάρτι κυρίως στη Νότιο Ευρώπη.
Στη δεύτερη δεκαετία ήρθε ο… λογαριασμός για το πάρτι.
Τώρα, καθώς μπαίνουμε στην τρίτη δεκαετία, η κυρίαρχη διάθεση φαίνεται να είναι μια αυξανόμενη πολιτική ριζοσπαστικοποίηση.
Στην αρχή το ευρώ έδρασε ως ένας παράγοντας στήριξης της φθηνής πίστωσης, με τις αγορές να δραστηριοποιούνται έντονα στις χώρες της Ν. Ευρώπης, οι οποίες είχαν την προστασία του κοινού νομίσματος.
Σε μια στιγμή, οι χώρες αυτές είχαν τελικά αρκετά χρήματα για να αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, καθώς και να προωθήσουν την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Αλλά η πλημμύρα των πιστώσεων σε αυτές τις χώρες δημιούργησε πληθωριστικές φούσκες, οι οποίες ξέσπασαν όταν η οικονομική κρίση του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.
Καθώς οι κεφαλαιαγορές αρνήθηκαν να επεκτείνουν περαιτέρω πιστώσεις, οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, που μέχρι τότε ήταν ανταγωνιστικές αλλά τώρα υπερτιμημένες, άρχισαν να αντιμετωπίζουν ισχυρά προβλήματα.
Η απάντηση των Νοτιοευρωπαίων ήταν να αρχίσουν να «τυπώνουν» αυτά που δεν μπορούσαν πλέον να δανειστούν.
Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - η οποία χαλάρωσε την πολιτική εξασφάλισης των πιστώσεων αναχρηματοδότησης και αύξησε την ανοχή της για βοήθεια έκτακτης ρευστότητας και πιστώσεις βάσει της συμφωνίας για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία - άντλησαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από το νομισματικό σύστημα μέσω του λεγόμενου Target.
Από το 2010 και μετά, ήταν οι παραλήπτες των μέτρων διάσωσης της ΕΕ.
Ωστόσο, επειδή οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετώπισαν αυτά τα πακέτα διάσωσης ως ανεπαρκή, η ΕΚΤ εξέδωσε το 2012 μια υπόσχεση για την κάλυψη απεριόριστων κρατικών ομολόγων των κρατών μελών στο πλαίσιο του προγράμματος «οριστικών νομισματικών συναλλαγών», μετατρέποντάς τα σε de facto ευρωομολόγια.
Τέλος, το 2015, η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με το οποίο οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών αγόρασαν χρεόγραφα ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. αφορούσαν κρατικά ομόλογα.
Κατά συνέπεια, η νομισματική βάση της ευρωζώνης αυξήθηκε δραματικά, από 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε πάνω από τρία τρισεκατομμύρια ευρώ.
Αλλά, αντί να χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον χρήματα για να βελτιώσουν τις εγχώριες οικονομίες τους, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης το χρησιμοποίησαν για να εκτελέσουν εντολές πληρωμής στη Γερμανία.
Ανάγκασαν την Bundesbank να πιστώσει την αγορά αγαθών, υπηρεσιών, ακινήτων, εταιρικών μετοχών και ακόμη ολόκληρων εταιρειών - ή τουλάχιστον να πιστώσει την πλήρωση τραπεζικών λογαριασμών στη Γερμανία που θα ήταν άμεσα διαθέσιμες για την αγορά περιουσιακών στοιχείων εάν προέκυπτε κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης.
Οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών αποτελούν έναν από τους λόγους για τα τεράστια πλεονάσματα των εξαγωγών της Γερμανίας.
Μέχρι τα μέσα του 2018, το καθαρό ποσό εντολών πληρωμής στη Γερμανία μέσω του συστήματος Target αυξήθηκε σε 976 δισ. ευρώ.
Ως αδιάθετη υπέρ-ανάληψη που αντλήθηκε από την Bundesbank, αυτά τα χρήματα δεν έμοιαζαν με τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός από το ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα - ένα ποσό μεγαλύτερο από το σύνολο των κεφαλαίων
Οι χώρες του ΔΝΤ είναι πρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη.
Η Ισπανία και η Ιταλία «τράβηξαν» περίπου 400 και 500 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά ή λόγω αυτού του απροσδόκητου γεγονότος, οι κατασκευαστικοί τομείς των χωρών της Νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να απέχουν πολύ από την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, η παραγωγή του τομέα της μεταποίησης εξακολουθεί να είναι 14% χαμηλότερη από ό, τι ήταν στο γ’ τρίμηνο του 2007, μετά την πρώτη κατανομή της ευρωπαϊκής διατραπεζικής αγοράς.
Και για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, το ποσοστό αυτό είναι 17%, 19% και 21% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 20% στην Πορτογαλία, περισσότερο από 30% στην Ισπανία και την Ιταλία και σχεδόν 45% στην Ελλάδα.
Τώρα που εισερχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του ευρώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα διέπονται από ριζοσπάστες σοσιαλιστές που εγκατέλειψαν την έννοια της δημοσιονομικής ευθύνης, την οποία ονομάζουν «πολιτική λιτότητας».
Ακόμα χειρότερα, στην Ιταλία κατέρρευσαν τα παραδοσιακά κόμματα.
Η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας - που περιλαμβάνει το Κίνημα των πέντε αστέρων και τη Lega Nord - σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά το χρέος της χώρας για να πληρώσει για τις προτεινόμενες φορολογικές περικοπές και το σύστημα εγγυημένου εισοδήματος και ενδέχεται να απειλήσει να εγκαταλείψει εντελώς το ευρώ εάν η ΕΕ αρνηθεί να δεχθεί το «παιχνίδι» της.
Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα αυτά, ακόμη και ο πιο αφοσιωμένος ευρωβουλευτής δεν μπορεί ειλικρινά να πει ότι το ενιαίο νόμισμα ήταν επιτυχημένο. Η Ευρώπη έχει ξεκάθαρα υπερεκτιμηθεί.
Δυστυχώς, ο μεγάλος κοινωνιολόγος Ralf Dahrendorf ορθά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η νομισματική ένωση είναι ένα σοβαρό σφάλμα, ένας τοξικός, απερίσκεπτος και λανθασμένος στόχος που δεν θα ενώσει αλλά θα διαλύσει την Ευρώπη».
Είναι δύσκολο να δούμε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κοινωνικοποίηση του χρέους και ο επιμερισμός των κινδύνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθούν να είναι πιθανά.
Άλλοι προειδοποιούν ότι αυτό θα ωθήσει την Ευρώπη σε ένα ακόμα βαθύτερο άκρο οικονομικής ανευθυνότητας.
Η συνεπαγόμενη στρέβλωση της κεφαλαιαγοράς θα προκαλούσε σοβαρές οικονομικές ζημίες, τις οποίες η Ευρώπη δεν μπορεί να πληρώσει, δεδομένης της δύσκολης παγκόσμιας ανταγωνιστικής της θέσης έναντι μιας αναδυόμενης Κίνας και μιας όλο και περισσότερο επιθετικής Ρωσίας και Αμερικής.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η τρίτη δεκαετία του ευρώ θα αποφασίσει τη μοίρα της ένωσης».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης