Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά κορυφαίων Τούρκων υπουργών ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά κορυφαίων Τούρκων υπουργών ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά κορυφαίων Τούρκων υπουργών ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
(upd 2) Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις ενάντια στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αναφορικά με την κράτηση από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Andrew Branson.
Οι αμερικανικές κυρώσεις αφορούν στον υπουργό Δικαιοσύνης Abdulhamit Gul και Εσωτερικών Suleyman Soylu.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λετκού Οίκου, Sarah Sanders, οι δύο άνδρες διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύλληψη και κράτηση του Αμερικανού πάστορα από το 2016.
«Η άδικη κράτηση του Brunson και η συνεχιζόμενη δίωξή του από Τούρκους αξιωματούχους είναι απλώς απαράδεκτες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin σε δήλωσή του με την οποία ανήγγειλε επίσημα τις οικονομικές κυρώσεις.
«Ο πρόεδρος Trump έχει καταστήσει άκρως σαφές ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία να τον απελευθερώσει αμέσως» πρόσθεσε.
Κάθε περιουσιακό στοιχείο των δύο υπουργών, που βρίσκεται εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας παγώνει και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών με τους δύο Τούρκους αξιωματούχους κρίνεται «απαγορευμένη», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στη σχετική του ανακοίνωση.
Οι κυρώσεις επιβάλλονται στο πλαίσιο εκτελεστικού διατάγματος του 2017 που βασίζεται σε νόμο με τον οποίο οι ΗΠΑ επιτρέπεται να επιβάλουν κυρώσεις σε άτομα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για διαφθορά.


Ώρες πριν την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι καθοδηγείται από μια «ευαγγελιστική και σιωνιστική νοοτροπία».
«Μια προσέγγιση με τέτοια απειλητική γλώσσα δεν θα ωφελήσει κανέναν» δήλωσε νωρίτερα ο Erdogan σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η επικοινωνία Pompeo - Cavusoglu και η έντονη διαμαρτυρία της Τουρκίας

Μετά την εξέλιξη αυτή και όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu. 
Οι δύο άνδρες μάλιστα, σχεδιάζουν να συναντηθούν τις επόμενες μέρες στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Σιγκαπούρη.
Εξάλλου την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε απόψε (1/8) η Άγκυρα για την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλλει κυρώσεις σε δύο κορυφαίους Τούρκους υπουργούς για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Branson.
Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της σχετικής απόφασης.
Επιπλέον τονίζει, πως η επιβολή των κυρώσεων είναι μία πράξη επιθετικού χαρακτήρα που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό ενώ η Άγκυρα δεσμεύεται να απαντήσει με ανάλογα μέτρα.

Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Η επίσημη ανακοίνωση οδήγησε την τουρκική λίρα ακόμη πιο χαμηλά, καθώς έφθασε στις πέντε λίρες ανά δολάριο, σπάζοντας ένα από τα πρώτα ψυχολογικά όρια για το νόμισμα.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-01_10-35-57.jpg?itok=N3gePXUK

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε διάστημα πέντε ετών η λίρα έχει υποχωρήσει 65% έναντι του δολαρίου.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-01_10-36-59.jpg?itok=8SdneCJb


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης