Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kέρδη 8,7% για τον S&P 500 από τις αρχές του 2012 - Άνοδος 2,5% για τον Dow τον Φεβρουάριο

tags :
Kέρδη 8,7% για τον S&P 500 από τις αρχές του 2012 - Άνοδος 2,5% για τον Dow τον Φεβρουάριο
Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, με τον Dow Jones να κλείνει εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 13.000 μονάδων και τον S&P 500 να μετρά κέρδη 8,7% από τις αρχές του 2012.
Οι αμερικανικοί δείκτες έχασαν τα πρότερα κέρδη, μετά την αινιγματική ομιλία του Βen Bernanke της Fed, μέσω της οποίας δεν αποκαλύφθηκε αν η κεντρική αμερικανική τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,41% στις 12.952 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,47% στις 1.365 μονάδες. Ο Nasdaq τερμάτισε στο -0,67% και στις 2.966 μονάδες.
Κέρδη 2,5% για τον Dow τον Φεβρουάριο και άνοδος 6% από τις αρχές του 2012. Στο +4,5% τα μηνιαία κέρδη για τον S&P 500 και στο +5,14% για τον Nasdaq
Στα 3,09 δολάρια έκλεισε το ADR της Εθνικής, καταγράφοντας κέρδη 1,64%. Στα 3,09 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 3,27 δολάρια το υψηλό.
Σε θετικό πρόσημο επέστρεψε την Τετάρτη το πετρέλαιο, μετά τις απώλειες σχεδόν 3% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να αποτιμούν τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και την ομιλία του Ben Bernanke της Fed. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου τερμάτισαν με άνοδο 0,5% στα 107,07 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο μήνα, ο μαύρος χρυσός μέτρησε κέρδη 8,7%. Υπενθυμίζεται πως μόνο την περασμένη εβδομάδα το πετρέλαιο κατέγραψε κέρδη της τάξης του 6,3%.
Πάνω από 77 δολάρια έχασε ο χρυσός στην τελευταία συνεδρίαση για τον μήνα Φεβρουάριο, καταγράφοντας απώλειες 1,7% σε μηνιαία βάση. Η ομιλία του Ben Bernanke της Fed δεν σήμανε κανένα σινιάλο για πιθανή νέα ποσοτική χαλάρωση, εξέλιξη η οποία έδωσε ώθηση στο δολάριο, προκαλώντας πιέσεις στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Ειδικότερα, τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Απριλίου έκλεισαν στα 1.711,30 δολάρια, υποχωρώντας κατά 4,3%. Να σημειωθεί πως από τις αρχές του 2012 ο χρυσός μετρά κέρδη της τάξης του 9,2%.
Ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ αλλά στην αγορά ακινήτων βλέπει η Φαιά Βίβλος (Beige Book) της Fed, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που δημοσιοποίησε την Τετάρτη. Σύμφωνα με τη Φαιά Βίβλο της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να κινείται με ήπιους και μετριοπαθείς ρυθμούς. Μόνο η περιφερειακή Fed της Νέας Υόρκης, σε σύνολο 12 περιφερειών, κάνει λόγο για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Κατά τη Beige Book, μεταποίηση και μη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σημείωσαν βελτίωση, ενώ θετικά είναι και τα στοιχεία για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών.
"Ανομοιογενή και μετριοπαθή" χαρακτήρισε την ανάπτυξη της αμερκανικής οικονομίας ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ και επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke, μιλώντας στην Επιτροπή δημοσιονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μεικτά, με αποτέλεσμα να μην ενισχύεται η ανάπτυξη πολύπλευρα. "Οι δομές που στηρίζουν τις δαπάνες (αναπτυξιακού χαρακτήρα) παραμένουν αδύναμες", εκτίμησε ο Bernanke, σημειώνοντας πως τροχοπέδη αποτελεί και ο πληθωρισμός, με φόντο τις τιμές της βενζινης, μεσούσης της αναταραχής γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αναφορικά με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της Fed ο Bernanke σημείωσε ότι η συμβιβαστική πολιτική της κεντρικής τράπεζας με επιτόκια στο 0-0,25% συμβάλει στους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί, βοηθώντας την αμερικανική οικονομία.
Στο 3% ανήλθε η ανάπτυξη των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2011, έναντι αρχικής εκτίμησης που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,8%.
Η αύξηση των δαπανών και της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες εισαγωγές, οδήγησαν στη βελτιωμένη αναθεώρηση της πορείας της αμερικανικής οικονομίας, καταγράφοντας μάλιστα και τον γρηγορότερο ρυθμό τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν την καθοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης