Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση η αγορά ιταλικών ομολόγων - Στο 3,02% η απόδοση του 10ετούς

Υπό πίεση η αγορά ιταλικών ομολόγων - Στο 3,02% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές ανησυχούν για το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση
Υπό πίεση βρίσκεται εκ νέου σήμερα (22/8/2018) η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Conte.
Οι επενδυτές ανησυχούν για το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση, η οποία είχε προεκλογικά δεσμευτεί για αυξήσεις των δαπανών.
Αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού είναι το πρώτο που θα παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, κι έτσι θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για τους επενδυτές.
Περί τις 15:30, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει άνοδο 5 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο 3,02%.


Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,6 μ.β. στο 1,06%, ενώ του 30ετούς σημειώνει άνοδο 1,4 μ.β. στο 3,63%.
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο προϋπολογισμού θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο το αργότερο στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με έντονη μεταβλητότητα τους τελευταίους μήνες, εν μέσω ανησυχίας σχετικά με τη στάση της νέας κυβέρνησης σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές και τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το πώς η δεξιά Λέγκα του Βορρά και το αριστερό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) θα συμφωνήσουν σε έναν προϋπολογισμό που θα αυξήσει τις συντάξεις και το διαθέσιμο εισόδημα για τα νοικοκυριά.
Τα δημοσιονομικά τους σχέδια ενδέχεται να αποκλίνουν από τις προηγούμενες δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη, αλλά οι αναλυτές αμφισβητούν το πόσο μεγάλες θα είναι οι αποκλίσεις.
«Αυτή η σοβαρή αβεβαιότητα σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια είναι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την Ιταλία, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ιταλική κρίση χρέους» δήλωσε ο Holger Schmieding επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται, εν τω μεταξύ, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να ξαναρχίσουν σήμερα τις επίμαχες εμπορικές συνομιλίες, υπό το σύννεφο της εκτίμησης του αμερικανού προέδρου ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, εν τω μεταξύ, στο Jackson Hole, όπου αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Στο συμπόσιο, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης