Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Στην κατοχή Αμερικανών θεσμικών το 70% του χρέους των ΗΠΑ - Κορυφαίοι ξένοι επενδυτές οι Κινέζοι

tags :
MarketWatch: Στην κατοχή Αμερικανών θεσμικών το 70% του χρέους των ΗΠΑ - Κορυφαίοι ξένοι επενδυτές οι Κινέζοι
Η μόνη χώρα που έχει μειώσει δραστικά την αγορά αμερικανικού κρατικού χρέους είναι η Ρωσία
Στα περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τονίζεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ, καθώς έχει στην κατοχή της αρκετά τρισ. του αμερικανικού χρέους.
Σύμφωνα, όμως, με το MarketWatch ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ είναι οι ίδιοι οι Αμερικανοί, φυσικά όχι οι απλοί πολίτες.
Περί του 70% του αμερικανικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή των τοπικών κυβερνήσεων, των θεσμικών επενδυτών (π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία) και της Fed.
Λιγότερο από 30% είναι στην κατοχή ξένων επενδυτών, βάσει των τελευταίων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Στα τέλη Ιουνίου 2018 το αμερικανικό χρέος έφθασε στα 21,21 τρισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί 6,9% σε ετήσια βάση.



Αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές, όπως ιδιωτικά και κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους το ποσό των 6,89 τρισ. δολαρίων.
Κινέζοι και Ιάπωνες επενδυτές κατέχουν 6,21 τρισ. δολάρια, με τους Κινέζους πιθανώς να κατέχουν αμερικανικό χρέος μεγαλύτερης αξίας, καθώς πραγματοποιούν αγορές και μέσω εταιρειών με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το Λουξεμβούργο ή τα Νησιά Κέϊμαν.
Η χώρα που έχει μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι η Ρωσία, με την αξία τους να φθάνει στα 15 δισ. δολάρια από 153 δισ. δολάρια που ήταν στα μέσα του 2013.



Η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της ομόλογα αξίας 5,73 τρις. δολαρίων, μέσω των ομοσπονδιακών συνταξιοδοτικών ταμείων αλλά και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (Social Security System).
Όσο για τη Fed στον ισολογισμό της υπάρχουν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αξίας 2,38 τρισ. δολαρίων, η οποία, όμως, μειώνει αυτόν τον όγκο κατά 85 δισ. δολάρια μηνιαίως από τον Ιούνιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης