Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 80% οι πιθανότητες για douple dip ύφεση

Στο 80% οι πιθανότητες για douple dip ύφεση
Το ενδεχόμενο της douple dip ύφεσης έρχεται να επιβεβαιώσει ένας δείκτης που ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί με εκπληκτική συνέπεια.
Ο δείκτης ECRI του αμερικανικού Economic Cycle Research Institute (ECRI) επανήλθε σε αρνητικό έδαφος μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς διαμορφώνεται στο -3,5...

Εάν επιβεβαιωθεί και αυτή τη φορά (ο δείκτης τέθηκε πρώτη φορά σε εφαρμογή πριν από 42 χρόνια), εάν φτάσει στο -10, τότε η παγκόσμια οικονομία, και ιδιαίτερα η αμερικανική οδεύει 100% σε νέο κύκλο ύφεσης σύμφωνα με τους αναλυτές.
Στα επίπεδα αυτά, ο δείκτης ECRI, ο «πατέρας δείκτης των δεικτών» όπως έχει χαρακτηριστεί από τη Wall Street Journal, αντανακλά πιθανότητες 80% να επέλθει douple dip ύφεση.
Στους κόλπους των αναλυτών οι απόψεις είναι διχασμένες σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο όμως με μία προσεκτικότερη ματιά στα μακροοικονομικά μεγέθη, ιδιαίτερα της αμερικανικής οικονομίας, η οποία όπως επισημαίνεται από την ηγεσία της έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, προκαλούν ορισμένους προβληματισμούς.
Επιπλέον, ο Andrew Burns, επικεφαλής των διεθνών μακροοικονομικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε προ ημερών ότι «παρατηρούμε ότι η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να είναι απογοητευτική, και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και ύφεση double dip σε κάποιες από αυτές».
Ο κίνδυνος της διπλής ύφεσης (double-dip) λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς οι πιστωτικές ανησυχίες υποχρεώνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, εκτίμησε και ο μεγαλοεπενδυτής George Soros μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Βιέννη.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης