Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία στρέφεται στις ΗΠΑ για οικονομική στήριξη και εναντιώνεται στη Γερμανία για το μεταναστευτικό

Η Ιταλία στρέφεται στις ΗΠΑ για οικονομική στήριξη και εναντιώνεται στη Γερμανία για το μεταναστευτικό
Σταθερά παράγοντας ανησυχίας για την ΕΕ παραμένει η Ιταλία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο
Η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ στη σημερινή (24/8) Σύνοδο στις Βρυξέλλες δημιουργεί νέα όχι και τόσο θετικά δεδομένα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει διστάσει να απειλήσει ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης της ΕΕ.
Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω απειλή είναι «κενή περιεχομένου», όπως τόνισαν κορυφαία στελέχη της ίδιας της ιταλικής κυβέρνησης, είναι ενδεικτική της κρίσης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών και κυρίως μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης.
Άλλωστε η προσπάθεια της Angela Merkel να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός με την ιταλική κυβέρνηση, αναφορικά με τις επιστροφές μεταναστών, έπεσε στο κενό, με τη Ρώμη να ξεκαθαρίζει στη Γερμανία ότι δεν πρόκειται να υπογράψει διμερείς συμφωνίες αλλά επιθυμεί μία συνολική λύση για το όλο ζήτημα.
Την ίδια ώρα που αυτή η πολιτική κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός το οποίο αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο από του επενδυτές, όπως δείχνει και η πορεία της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, η οποία παραμένει πεισματικά άνω του 3%, ο Ιταλός πρωθυπουργός Conte μοιάζει να αναζητά χείρα βοηθείας από τις ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera ο Mario Conte ο οποίος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ τον Ιούλιο 2018  «κέρδισε» την υπόσχεση του Donald Trump οι ΗΠΑ να προχωρήσουν στην αγορά ιταλικού χρέους.
Οι αναλυτές, πάντως, δείχνουν σκεπτικισμό έναντι της υπόσχεσης Trump.
«Το ιταλικό χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό.
Αυτή τη στιγμή η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης του επόμενου προϋπολογισμού της αλλά ταυτόχρονα δεν κάνει τίποτε για να μειώσει το χρέος της», τονίζει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING και προσθέτει «για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι ο Trump θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του για αγορά ιταλικού χρέους.
Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί».
Το μεγάλο ερωτηματικό φυσικά είναι με ποιον τρόπο θα μπορέσει να γίνει μία τέτοια κίνηση και εάν ο Trump εννοεί ότι θα «πείσει» επενδυτές να προχωρήσουν στην αγορά ιταλικού χρέους, κάτι το οποίο αν όχι αδύνατο, σαφώς καταρρίπτει πλήρως τον μύθο των ανεξάρτητων αγορών.
Η Ιταλία αποτελεί σίγουρα μία καλή λύση για τον Trump ο οποίος στοχεύει να προκαλέσει διάσπαση στο ευρωπαϊκό μέτωπο αναφορικά με το εμπόριο και τους δασμούς και γνωρίζει ότι για να το επιτύχει θα πρέπει να απομονώσει τη Γερμανία.
Ως εκ τούτου η Ιταλία είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος, με δεδομένο ότι είναι και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και ως εκ τούτου τα προβλήματά της μπορούν να ταράξουν πλήρως τις ούτως ή άλλως λεπτές ισορροπίες στην οικονομία της Ευρωζώνης

Επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Tria στην Κίνα

Πέραν των προσπαθειών του Conte, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria ξεκινά στις 27 Αυγούστου 2018 «περιοδεία» στην Κίνα, προς αναζήτηση επενδυτών αλλά και συμφωνιών συνεργασίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσει ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Fabio Panetta, ενώ η επίσκεψή τους στην Κίνα θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου 2018.
Όπως αναφέρουν πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών στόχος της επίσκεψης είναι «η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι το οποίο θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές σε επίπεδο οικονομικό, χρηματοοικονομικό και εμπορικό».
Καθίσταται φανερό ότι η ιταλική κυβέρνηση αναζητεί συμμάχους και εκτός ΕΕ, σε μία προσπάθεια να «γλιτώσει» τις πιέσεις για εφαρμογή μίας πιο σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, στην οποία αντιτίθεται τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν.
Η αρχική στροφή προς τη Ρωσία θεωρείται, μάλλον, αποτυχημένη, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η ιταλική οικονομία είναι μεγαλύτερη από τη ρωσική.

Για υποκρισία κατηγορεί την ΕΕ ο Conte

Επίθεση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Conte, μετά την αποτυχημένη Σύνοδο στις Βρυξέλλες αναφορικά με το μεταναστευτικό και το πλοίο «Diciotti» στο οποίο βρίσκονται 150 πρόσφυγες.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία δεν έχει δεχθεί το πλοίο να «δέσει» σε ιταλικό λιμάνι, με την ιταλική κυβέρνηση να αναζητά κοινή λύση για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η αποτυχία της Συνόδου οδήγησε τον Conte να επιτεθεί στην ΕΕ μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, τονίζοντας ότι «η ΕΕ απέτυχε να δείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα και να αποδείξει ότι τα λόγια γίνονται και έργα.
Μερικές φορές σκέφτεσαι ότι επικρατεί μεγάλη υποκρισία.
Η Ιταλία θα εξετάσει το θέμα και θα ενεργήσει ανάλογα σε όλα τα  θέματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις της με την Ένωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης