Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες πιέσεις στην αγορά ιταλικών ομολόγων - Στο 3,17% το 10ετές

Νέες πιέσεις στην αγορά ιταλικών ομολόγων - Στο 3,17% το 10ετές
Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα συνεχίζει να ασκεί η επίμονη αβεβαιότητα γύρω από το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της νέας ιταλικής κυβέρνησης
Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα (27/8/2018) τα ιταλικά ομόλογα, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού, αντιστρέφοντας το θετικό κλίμα που καταγραφόταν νωρίς το πρωί, στον απόηχο των πρόσφατων δεσμεύσεων του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για συνέχιση των σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης είχε δηλώσει την Παρασκευή (24/8) ότι αναμένει «περαιτέρω, σταδιακές» αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον.
Όπως δήλωσε ο Powell στην ομιλία του στο τραπεζικό συμπόσιο του Jackson Hole, η Fed θα συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της, εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να ενδυναμώνεται.
Τα σχόλια του Powell είχαν ωθήσει τους αμερικανικούς δείκτες S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την Παρασκευή.
Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα συνεχίζει να ασκεί η επίμονη αβεβαιότητα γύρω από το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της νέας ιταλικής κυβέρνησης, η οποία είχε προεκλογικά δεσμευτεί για αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών και για μειώσεις φόρων, κινδυνεύοντας με μη τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, ανακοινώνοντας την πρόσφατη συμφωνία για τους μετανάστες του «Diciotti», απείλησε ευθέως ότι η χώρα του δεν μπορεί να τηρεί πιστά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ τους και το χρέος το 60%.
Με χρέος πάνω από το 130% του ΑΕΠ της και με μια σχετικά αργή οικονομική ανάπτυξη, η Ιταλία αποτελεί εδώ και καιρό πονοκέφαλο για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου βρίσκεται ήδη πάνω από το 3%, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας θα μπορούσαν να «εκτινάξουν» περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού.
Περί τις 17:00, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου άνοδο 2,6 μονάδων βάσης, στο 3,17%.


Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 3,4 μ.β. στο 1,28%, ενώ του 30ετούς σημειώνει άνοδο 0,2 μ.β. στο 3,70%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης