Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια στρατηγικής των Ιταλών με την ΕΕ – Θέατρο Tria κατά Di Maio - Στο 3,22% το 10ετές ομόλογο

tags :
Παιχνίδια στρατηγικής των Ιταλών με την ΕΕ – Θέατρο Tria κατά Di Maio - Στο 3,22% το 10ετές ομόλογο
Προσπαθεί να «μαζέψει» τους κυβερνητικούς εταίρους ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας
(upd) Μπορεί η Ιταλία να έχει επιβιώσει μέσα από τις συμπληγάδες της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά όπως όλα δείχνουν το μεταναστευτικό θα είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνησή της δύσκολα θα αφήσει να περάσει χωρίς να ταρακουνήσουν την Ευρώπη.
Και αυτό διότι η κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά, με «λαγό» τον Luigi Di Maio, έχει δείξει ότι θα φτάσει και σε «ανορθόδοξες κινήσεις», προκειμένου να πετύχει τη συμμετοχή των Βορείων στην «υποδοχή» των προσφύγων της Μεσογείου.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η καθημερινή πλέον παρέμβαση του Di Maio, ο οποίος υπονοεί ότι η Ιταλία δεν θα καταβάλει την οικονομική της εισφορά στην Ένωση, εάν δεν αναλάβουν οι εταίροι μερίδιο στην ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού, προκαλώντας την οργή του Υπουργού Οικονομικών G. Tria, ο οποίος τον ανακαλεί… σε τάξη.
Άλλωστε, ο Iταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Di Maio δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τον προϋπολογισμό, G. Oettinger, ως… υποκριτή!
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε συνέντευξή του στον γερμανικό τύπο, ο Eπίτροπος τόνισε ότι αν μια χώρα μέλος αποφασίσει να μην καταβάλει την οικονομική της εισφορά στην Ένωση, τότε θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.
«Οι δηλώσεις του χαρακτηρίζονται ακόμη περισσότερο από υποκρισία διότι δεν ακούσαμε να πούνε κάτι για την υπόθεση του πλοίου Diciotti, και τώρα παρεμβαίνουν μόνον διότι κατάλαβαν ότι δεν θα τους δώσουμε πια χρήματα», είπε ο Di Maio.
Μάλιστα, σε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ο Di Maio, ανέφερε ότι αν η Ιταλία δεχθεί κερδοσκοπική επίθεση, αυτό δεν θα οφείλεται σε οικονομικούς, αλλά σε πολιτικούς λόγους.
Μετά από αυτά, ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας κάλεσε τους δύο πολιτικούς ηγέτες του λαϊκιστικού/εθνικιστικού συνασπισμού να περιορίσουν τις δηλώσεις τους για τον επόμενο προϋπολογισμό, διότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία κερδοσκοπική επίθεση κατά της ιταλικής αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με την Il Messaggero.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο G. Tria προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές σχετικά με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης ως προς την μείωση του δημοσίου χρέους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,21% σήμερα, καθώς η Ιταλία δανείστηκε με το υψηλότερο επιτόκιο σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, προχωρώντας στην πώληση 7,75 δισ. ευρώ νέου χρέους.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας αυξάνονται από τότε που τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα του Βορρά σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού, στα τέλη Μαΐου, τρομάζοντας τους επενδυτές.
Το ιταλικό δημόσιο πούλησε σήμερα 2,25 δισ. ευρώ 10ετούς χρέους, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,25%, κατά 37 μονάδες βάσης υψηλότερη σε σχέση με την τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία και το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε σήμερα στο 3,22%, ενώ του 2ετούς σημείωσε άνοδο στο 1,36%.


Βέβαια, η Ιταλία έχει το υψηλότερο χρέος μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης, στο 130% του ΑΕΠ, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 θα παρουσιασθεί στο τέλος του Οκτωβρίου και πρέπει να τύχει της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την ίδια στιγμή όμως Di Maio και Salvini ανταγωνίζονταν για το ποιος θα πρωτοδηλώσει ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιτραπεί στην Ιταλία να ξεπεράσει το όριο του 3% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Πάντως, η κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά έχει ήδη έρθει σε σύγκρουση ουκ ολίγες φορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πριν λίγες εβδομάδες, η ιταλική κυβέρνηση κατηγόρησε άμεσα την ΕΕ για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, Matteo Salvini, έχει ακολουθήσει σκληρή γραμμή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη-μέλη του μπλοκ δεν τηρούν όσα είχαν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου -μια σύνοδο που η Ιταλία είχε επίσης προσπαθήσει να τινάξει στον αέρα ασκώντας βέτο στα συμπεράσματα.
Ωστόσο, αυτό που… τρομάζει περισσότερο τους επενδυτές είναι ο προϋπολογισμός της νέας ιταλικής κυβέρνησης, που κυριολεκτικά θα μπορούσε να φέρει την κόντρα ΕΕ-Ιταλίας σε νέο επίπεδο.
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το επόμενο έτος.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά για μειώσεις φόρων και αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών, κινδυνεύοντας με μη τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, ανακοινώνοντας τη συμφωνία για τους μετανάστες του «Diciotti», απείλησε ευθέως ότι η χώρα του δεν μπορεί να τηρεί πιστά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Μόλις χθες, ο Di Maio προειδοποίησε ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας ενδεχομένως να ξεπεράσει το ερχόμενο έτος το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε πριν από τις εκλογές.
Ο προϋπολογισμός αυτός αποτελεί τον φόβο και τρόμο οικονομολόγων και επενδυτών από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνασπισμού, τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ τους και το χρέος το 60%.
Με χρέος πάνω από το 130% του ΑΕΠ της και με μια σχετικά αργή οικονομική ανάπτυξη, η Ιταλία αποτελεί εδώ και καιρό πονοκέφαλο για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου βρίσκεται ήδη πάνω από το 3%, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας θα μπορούσαν να «εκτινάξουν» περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού.
Μια κρίση χρέους της Ιταλίας θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω ολόκληρη την ΕΕ, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κρίση χρέους της πολύ μικρότερης ελληνικής οικονομίας είχε προκαλέσει αρκετούς τριγμούς.
Πέρα, όμως, από την οικονομία, η Ιταλία δείχνει να θέτει σε κίνδυνο και την ίδια την ενοποίηση της ΕΕ.
Οι πολίτες δείχνουν να αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο το ευρώ, ενώ η νέα ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση θα μπορούσε να «παγώσει» τα φιλόδοξα σχέδια του γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν τύχει ψυχρής υποδοχής από το Βερολίνο.
Το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης έχει ήδη τεθεί σε κίνδυνο από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Μια παρόμοια κίνηση από την Ιταλία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλούσε ένα θανατηφόρο πλήγμα στην 25ετή πολιτική και οικονομική ένωση.

Moody's: Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν 250 δισ. στην ΕΚΤ, θα αυξηθεί το κόστος

Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν «φθηνά» (εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο) δάνεια συνολικού ύψους 250 δισεκ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την περίοδο Ιουνίου 2020 - Μαρτίου 2021, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's, «βλέποντας», ως απόρροια, αύξηση του κόστους δανεισμού.
Ως αποτέλεσμα, θα δεχθεί πλήγμα η ήδη αδύναμη κερδοφορία των ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπληρώνει ο αμερικανικός οίκος.
Επισημαίνεται πως τα εν λόγω δάνεια αφορούν το πρόγραμμα TLTROs (Target Long Term Refinancing Operations) της ΕΚΤ, με τις ιταλικές τράπεζες να απορροφούν το ένα τρίτο των συνολικών κεφαλαίων που δόθηκαν στην Ευρωζώνη.
«Η κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών πάσχει από χαμηλά περιθώρια επιτοκίων, έξοδα αναδιάρθρωσης και υψηλές ζημίες δανείων.
Η αποπληρωμή της χρηματοδότησης της ΕΚΤ θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ήδη χαμηλή κερδοφορία τους, καθώς θα καταστεί πιο ακριβό το εξασφαλισμένο και μη χρέος», σημειώνεται.
Οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες με ισχυρότερη κερδοφορία, όπως οι UniCredit S.p.A. (Baa, θετικό outlook) και Intesa Sanpaolo (Baa1, σταθερό), θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ ευκολότερα από τις μικρότερες τράπεζες.
Επίσης, εμφανίζονται λιγότερο εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση του TLTRO.
Η Moody's αναμένει από την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως κρίνεται απαραίτητο, μετά το τέλος του TLTRO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης