Περαιτέρω επιδείνωση στην τουρκική οικονομία, απανωτά τα «χτυπήματα» στην λίρα
(upd8) Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας επιφέρει μεγάλες αυξήσεις 14% σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στον απόηχο των επιθετικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan κατά των ΗΠΑ.
Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας (6,52/δολ.) έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης καθώς και τους φόβους για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες.
Οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο του 2018 σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.
Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση και οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα (/19/2018), δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές.
Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%.
Νέες επιθετικές δηλώσεις Erdogan
«Είναι αδύνατο να εξηγήσω την προσπάθεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση του πάστορα Brunson προκειμένου να ανατρέψουν οικονομικά και στρατιωτικά την Τουρκία» υποστήριξε ο Erdogan.
«Υπάρχει μια επιχείρηση να προκληθεί συναλλαγμαστική αστάθεια σε βάρος της Τουρκίας.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυία για να καταλάβει ότι υπάρχει μια επίθεση κατά της Τουρκίας.
Αλλά και αυτό θα περάσει.
Η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει την επίθεση» υποστήριξε ο Erdogan.
Πάντως, η τουρκική λίρα παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι βελτιώθηκε ελαφρά και αποτιμάτο 1 δολάριο προς 6,52 τουρκικές λίρες, από 6,79/δολ. την Πέμπτη, 30 Αυγούστου.
Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Οι οίκοι αξιολόγησης δημιουργούν αρνητικό κλίμα
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης.
«Οι οίκοι αξιολόγησης προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα απαισιόδοξο κλίμα όσον αφορά τις τουρκικές τράπεζες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος στην τουρκική λίρα, ο Albayrak επεσήμανε «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το νόμισμα».
Στάση πληρωμών από την Türk Telekom
Μια από τις πολλές παρενέργειες που έχουν προκληθεί είναι η στάση πληρωμών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Türk Telekom η οποία κατέρρευσε, καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια σε δολάρια που είχε λάβει από τις τουρκικές τράπεζες.
Πλέον, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών περνά στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες είχαν χορηγήσει ποσό ύψους 4,7 δισ. δολαρίων.
Η Akbank είχε χορηγήσει 1,5 δισ δεολάρια, η Garanti 1 δισεκ. δολάρια και η İşbank 500 εκατ δολάρια.
Επισημαίνεται πως η Türk Telekom εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.
Με δεδομένο ότι η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει άνω του 40% έναντι του δολαρίου το 2018, ήταν θέμα χρόνου να σκάσει η «βόμβα» για κάποια μεγάλη τουρκική εταιρεία.
Η Türk Telekom, εκτός από την Τουρκία, δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
Το τουρκικό νόμισμα συνεχώς διολισθαίνει έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, κόντρα στις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι αποτελεί θέμα... 1-2 μηνών να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Η τουρκική οικονομία και η λίρα βάλλονται βίαια από κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενώ η J P Morgan αναφέρει ότι έως το Καλοκαίρι 2019 η Τουρκία πρέπει να αποπληρώσει δάνεια 179 δισεκ. δολαρίων ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σαν να μην έφθασαν όλα αυτά, η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο αποτυγχάνει να κατευνάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν είναι λίγα τα στελέχη της που πιέζονται προς παραίτηση.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Erkan Kilimci, πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά από δημοσίευμα του «Reuters» για την επικείμενη παραίτηση του Kilimci, η «βουτιά» της λίρας διευρύνθηκε σε πάνω από τα 6,80 ανά δολάριο.
Σε συνέχεια των απανωτών χτυπημάτων από τους οίκους αξιολόγησης, η Fitch (περισσότερα εδώ), η Fitch ανέφερε στις 30/8 πως η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.
Οι κρατικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την αρνητική πίεση της αξιολόγησης, εάν οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της Τουρκίας ενταθούν, αναφέρει ο οίκος.
Κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει υποστήριξη σε ξένο νόμισμα.
Μάλιστα, ο οίκος υπενθυμίζει ότι στις 20 Ιουλίου είχε προβεί στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για 24 τουρκικές τράπεζες.
Η Fitch εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν επιδεινωθεί λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), του μεγαλύτερου παγκόσμιου περιβάλλοντος εξωτερικής χρηματοδότησης, του άλματος στον πληθωρισμό και του αντίκτυπου της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον ιδιωτικό τομέα και του χρέους σε ξένο νόμισμα.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και οι αρχικές ενέργειες μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας.
Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2018, λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.
Η Fitch υποθέτει ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά θα μειωθούν στα 96 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2018, μειώνοντας το ποσοστό ρευστότητας της Τουρκίας στο 70%.
Ο πρωτογενής πληθωρισμός σημείωσε άνοδο σε υψηλά 15 ετών, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,4% (αύξηση 2,6%), τον Ιούνιο, μετά την απότομη υποτίμηση της λίρας (κατά 27% μέχρι σήμερα).
Η Fitch προβλέπει ότι ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός θα υπερβεί το διπλάσιο του μέσου όρου της τρέχουσας «ΒΒ», στο 13% 10,8% το 2019.
Σύμφωνα με την Fitch, η συνεχής μείωση του πληθωρισμού θα απαιτούσε αύξηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής και ανεκτικότητα σε μια περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.
Οι προοπτικές τόσο για τη διαρθρωτική όσο και για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι αβέβαιες.
Έτσι, σύμφωνα με τον οίκο, οι τουρκικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε κίνδυνο επαναχρηματοδότησης, δεδομένης της εξάρτησής τους από την εξωτερική χρηματοδότηση.
Επίσης, παρακολουθεί στενά τις εκροές καταθέσεων, μια εξέλιξη αρνητική για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τις 17 Αυγούστου, δείχνουν ότι οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν κατά 4% από το τέλος Ιουλίου (σε όρους συναλλάγματος), αλλά αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα, αφήνοντας σε γενικές γραμμές σταθερό το συνολικό επίπεδο καταθέσεων .
Η υποτίμηση της λίρας θα αποδυναμώσει και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, δεδομένης του υψηλού δανεισμού σε ξένο νόμισμα.
JPMorgan: Η Τουρκία θα πρέπει να δώσει το 1/4 του ετήσιου ΑΕΠ της (179 δισ. δολ.) σε αποπληρωμές ομολόγων
Περί τα 179 δισ. δολ. (ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του ετήσιου ΑΕΠ της) θα πρέπει να αποπληρώσει η Τουρκία έως τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ωριμάζουν τουρκικά ομόλογα, όπως επισημαίνουν αναλυτές της JP Morgan, τονίζοντας τον κίνδυνο απότομης συρρίκνωσης της οικονομίας.
Τα περισσότερα από τα ομόλογα που ωριμάζουν (περίπου 146 δισ. δολ.) βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, κυρίως τραπεζών.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει ή να προχωρήσει σε roll over μόλις 4,3 δισ. δολ. ενώ οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το περσινό απόθεμα εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, πλησίαζε τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2001-2002.
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική» αναφέρεται τη σχετική ανάλυση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας, περί τα 32 δισ. δολ. θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός του 2018,
Ωστόσο, οι μεγάλες αποπληρωμές θα υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
Morgan Stanley: Τα χειρότερα έρχονται - Από δείγμα 28 αγορών η Τουρκία βρίσκεται στην πιο δυσμενή θέση
Η Τουρκία μεταξύ ενός δείγματος 28 χωρών βρίσκεται στην χειρότερη θέση αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και προβλέπει ότι ο πόνος για τις αναδυόμενες αγορές είναι εμπρός.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι ενώ οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών καταρρέουν το αμερικανικό δολάριο, η wall street ενισχύονται ενώ οι αμερικανικές εταιρίες διαθέτουν τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα στην ιστορία τους.
Η στρατηγική του αμερικανού προέδρου Trump - πολιτική εις βάρος των άλλων πλην ΗΠΑ - αποδίδει.
Για χρόνια, ήταν ένας ευπρόσδεκτος προορισμός για αμερικανούς επενδυτές που αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις.
Μετά την κρίση του 2015 στην Κίνα και στο σοκ που είχε δεχθεί το γουάν είχε καταγραφεί μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αμερικανικού δολαρίου και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Η μόλυνση στις αναδυόμενες αγορές εξαπλώνεται επειδή σχετίζονται με το δολάριο.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι ο πραγματικός πόνος μπορεί να βρίσκεται μπροστά.
Παρά την πτώση διεθνώς οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (όπως αποτυπώνεται στο emerging market ETF) έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να καλύψουν το χάσμα με τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών όπως προκύπτει από το Templeton EM Bond Fund.
Ταυτόχρονα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η σταθερή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην σταθερή εισροή ξένου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να απαιτείται σημαντική εξωτερική χρηματοδότηση για συνεχή ανάπτυξη, ειδικά για την Τουρκία.
Αλλά τι συμβαίνει εάν η εξωτερική εισροή κεφαλαίων σταματήσει ή ακόμη χειρότερα, εάν αντιστραφεί σε εκροές;
Τότε τα πράγματα γίνονται δυσάρεστα.
Η Morgan Stanley δημιούργησε ένα μοντέλο που υπολογίζει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης αναδυόμενων αγορών και τον ονομάζει ως "δείκτη εξωτερικής κάλυψης".
Ο δείκτης αυτός λαμβάνει υπόψη τα αποθεματικά μιας χώρας, τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης των τελευταίων 12 μηνών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι το άθροισμα
i) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών,
ii) του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους και
iii) των αποσβέσεων σε διάστημα 12 μηνών από το μακροπρόθεσμο εξωτερικό χρέος Με βάση αυτό τον νέο δείκτη της Morgan Stanley αυτό που μετράται είναι πότε μια αναδυόμενη αγορά ξεμένει από μετρητά.
Όσοι είναι επενδυτές στην Τουρκία, την Ουκρανία, την Αργεντινή ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος στην αριστερή πλευρά του πίνακα θα πρέπει να ανησυχούν πολύ.
www.bankingnews.gr
Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας (6,52/δολ.) έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης καθώς και τους φόβους για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες.
Οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο του 2018 σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.
Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση και οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα (/19/2018), δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές.
Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%.
Νέες επιθετικές δηλώσεις Erdogan
«Είναι αδύνατο να εξηγήσω την προσπάθεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση του πάστορα Brunson προκειμένου να ανατρέψουν οικονομικά και στρατιωτικά την Τουρκία» υποστήριξε ο Erdogan.
«Υπάρχει μια επιχείρηση να προκληθεί συναλλαγμαστική αστάθεια σε βάρος της Τουρκίας.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυία για να καταλάβει ότι υπάρχει μια επίθεση κατά της Τουρκίας.
Αλλά και αυτό θα περάσει.
Η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει την επίθεση» υποστήριξε ο Erdogan.
Πάντως, η τουρκική λίρα παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι βελτιώθηκε ελαφρά και αποτιμάτο 1 δολάριο προς 6,52 τουρκικές λίρες, από 6,79/δολ. την Πέμπτη, 30 Αυγούστου.
Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Οι οίκοι αξιολόγησης δημιουργούν αρνητικό κλίμα
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης.
«Οι οίκοι αξιολόγησης προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα απαισιόδοξο κλίμα όσον αφορά τις τουρκικές τράπεζες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος στην τουρκική λίρα, ο Albayrak επεσήμανε «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το νόμισμα».
Στάση πληρωμών από την Türk Telekom
Μια από τις πολλές παρενέργειες που έχουν προκληθεί είναι η στάση πληρωμών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Türk Telekom η οποία κατέρρευσε, καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια σε δολάρια που είχε λάβει από τις τουρκικές τράπεζες.
Πλέον, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών περνά στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες είχαν χορηγήσει ποσό ύψους 4,7 δισ. δολαρίων.
Η Akbank είχε χορηγήσει 1,5 δισ δεολάρια, η Garanti 1 δισεκ. δολάρια και η İşbank 500 εκατ δολάρια.
Επισημαίνεται πως η Türk Telekom εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.
Με δεδομένο ότι η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει άνω του 40% έναντι του δολαρίου το 2018, ήταν θέμα χρόνου να σκάσει η «βόμβα» για κάποια μεγάλη τουρκική εταιρεία.
Η Türk Telekom, εκτός από την Τουρκία, δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
Το τουρκικό νόμισμα συνεχώς διολισθαίνει έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, κόντρα στις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι αποτελεί θέμα... 1-2 μηνών να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Η τουρκική οικονομία και η λίρα βάλλονται βίαια από κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενώ η J P Morgan αναφέρει ότι έως το Καλοκαίρι 2019 η Τουρκία πρέπει να αποπληρώσει δάνεια 179 δισεκ. δολαρίων ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σαν να μην έφθασαν όλα αυτά, η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο αποτυγχάνει να κατευνάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν είναι λίγα τα στελέχη της που πιέζονται προς παραίτηση.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Erkan Kilimci, πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά από δημοσίευμα του «Reuters» για την επικείμενη παραίτηση του Kilimci, η «βουτιά» της λίρας διευρύνθηκε σε πάνω από τα 6,80 ανά δολάριο.
Σε συνέχεια των απανωτών χτυπημάτων από τους οίκους αξιολόγησης, η Fitch (περισσότερα εδώ), η Fitch ανέφερε στις 30/8 πως η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.
Οι κρατικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την αρνητική πίεση της αξιολόγησης, εάν οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της Τουρκίας ενταθούν, αναφέρει ο οίκος.
Κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει υποστήριξη σε ξένο νόμισμα.
Μάλιστα, ο οίκος υπενθυμίζει ότι στις 20 Ιουλίου είχε προβεί στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για 24 τουρκικές τράπεζες.
Η Fitch εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν επιδεινωθεί λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), του μεγαλύτερου παγκόσμιου περιβάλλοντος εξωτερικής χρηματοδότησης, του άλματος στον πληθωρισμό και του αντίκτυπου της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον ιδιωτικό τομέα και του χρέους σε ξένο νόμισμα.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και οι αρχικές ενέργειες μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας.
Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2018, λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.
Η Fitch υποθέτει ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά θα μειωθούν στα 96 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2018, μειώνοντας το ποσοστό ρευστότητας της Τουρκίας στο 70%.
Ο πρωτογενής πληθωρισμός σημείωσε άνοδο σε υψηλά 15 ετών, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,4% (αύξηση 2,6%), τον Ιούνιο, μετά την απότομη υποτίμηση της λίρας (κατά 27% μέχρι σήμερα).
Η Fitch προβλέπει ότι ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός θα υπερβεί το διπλάσιο του μέσου όρου της τρέχουσας «ΒΒ», στο 13% 10,8% το 2019.
Σύμφωνα με την Fitch, η συνεχής μείωση του πληθωρισμού θα απαιτούσε αύξηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής και ανεκτικότητα σε μια περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.
Οι προοπτικές τόσο για τη διαρθρωτική όσο και για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι αβέβαιες.
Έτσι, σύμφωνα με τον οίκο, οι τουρκικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε κίνδυνο επαναχρηματοδότησης, δεδομένης της εξάρτησής τους από την εξωτερική χρηματοδότηση.
Επίσης, παρακολουθεί στενά τις εκροές καταθέσεων, μια εξέλιξη αρνητική για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τις 17 Αυγούστου, δείχνουν ότι οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν κατά 4% από το τέλος Ιουλίου (σε όρους συναλλάγματος), αλλά αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα, αφήνοντας σε γενικές γραμμές σταθερό το συνολικό επίπεδο καταθέσεων .
Η υποτίμηση της λίρας θα αποδυναμώσει και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, δεδομένης του υψηλού δανεισμού σε ξένο νόμισμα.
JPMorgan: Η Τουρκία θα πρέπει να δώσει το 1/4 του ετήσιου ΑΕΠ της (179 δισ. δολ.) σε αποπληρωμές ομολόγων
Περί τα 179 δισ. δολ. (ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του ετήσιου ΑΕΠ της) θα πρέπει να αποπληρώσει η Τουρκία έως τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ωριμάζουν τουρκικά ομόλογα, όπως επισημαίνουν αναλυτές της JP Morgan, τονίζοντας τον κίνδυνο απότομης συρρίκνωσης της οικονομίας.
Τα περισσότερα από τα ομόλογα που ωριμάζουν (περίπου 146 δισ. δολ.) βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, κυρίως τραπεζών.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει ή να προχωρήσει σε roll over μόλις 4,3 δισ. δολ. ενώ οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το περσινό απόθεμα εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, πλησίαζε τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2001-2002.
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική» αναφέρεται τη σχετική ανάλυση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας, περί τα 32 δισ. δολ. θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός του 2018,
Ωστόσο, οι μεγάλες αποπληρωμές θα υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
Morgan Stanley: Τα χειρότερα έρχονται - Από δείγμα 28 αγορών η Τουρκία βρίσκεται στην πιο δυσμενή θέση
Η Τουρκία μεταξύ ενός δείγματος 28 χωρών βρίσκεται στην χειρότερη θέση αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και προβλέπει ότι ο πόνος για τις αναδυόμενες αγορές είναι εμπρός.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι ενώ οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών καταρρέουν το αμερικανικό δολάριο, η wall street ενισχύονται ενώ οι αμερικανικές εταιρίες διαθέτουν τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα στην ιστορία τους.
Η στρατηγική του αμερικανού προέδρου Trump - πολιτική εις βάρος των άλλων πλην ΗΠΑ - αποδίδει.
Για χρόνια, ήταν ένας ευπρόσδεκτος προορισμός για αμερικανούς επενδυτές που αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις.
Μετά την κρίση του 2015 στην Κίνα και στο σοκ που είχε δεχθεί το γουάν είχε καταγραφεί μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αμερικανικού δολαρίου και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Η μόλυνση στις αναδυόμενες αγορές εξαπλώνεται επειδή σχετίζονται με το δολάριο.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι ο πραγματικός πόνος μπορεί να βρίσκεται μπροστά.
Παρά την πτώση διεθνώς οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (όπως αποτυπώνεται στο emerging market ETF) έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να καλύψουν το χάσμα με τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών όπως προκύπτει από το Templeton EM Bond Fund.
Ταυτόχρονα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η σταθερή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην σταθερή εισροή ξένου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να απαιτείται σημαντική εξωτερική χρηματοδότηση για συνεχή ανάπτυξη, ειδικά για την Τουρκία.
Αλλά τι συμβαίνει εάν η εξωτερική εισροή κεφαλαίων σταματήσει ή ακόμη χειρότερα, εάν αντιστραφεί σε εκροές;
Τότε τα πράγματα γίνονται δυσάρεστα.
Η Morgan Stanley δημιούργησε ένα μοντέλο που υπολογίζει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης αναδυόμενων αγορών και τον ονομάζει ως "δείκτη εξωτερικής κάλυψης".
Ο δείκτης αυτός λαμβάνει υπόψη τα αποθεματικά μιας χώρας, τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης των τελευταίων 12 μηνών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι το άθροισμα
i) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών,
ii) του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους και
iii) των αποσβέσεων σε διάστημα 12 μηνών από το μακροπρόθεσμο εξωτερικό χρέος Με βάση αυτό τον νέο δείκτη της Morgan Stanley αυτό που μετράται είναι πότε μια αναδυόμενη αγορά ξεμένει από μετρητά.
Όσοι είναι επενδυτές στην Τουρκία, την Ουκρανία, την Αργεντινή ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος στην αριστερή πλευρά του πίνακα θα πρέπει να ανησυχούν πολύ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών