Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall Street, με εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Καναδά στο επίκεντρο

tags :
Ήπιες απώλειες στη Wall Street, με εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Καναδά στο επίκεντρο
Αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και του Καναδά αναμένεται να συναντηθούν σήμερα
Με οριακές απώλειες άνοιξε σήμερα (5/9/2018) η Wall Street, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ.
Αντιπρόσωποι των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, προκειμένου να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να διασφαλίσουν μια μελλοντική συμφωνία για το εμπόριο.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,2% στις 25.910 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,2% στις 2.891 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,3% χαμηλότερα, στις 8.066 μονάδες.


Η νέα συνάντηση ΗΠΑ - Καναδά έρχεται μία εβδομάδα αφότου ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, πέτυχε συμφωνία με το Μεξικό για την αντικατάσταση της NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών).
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο «ναυαγίου» της NAFTA, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δεχθεί μία επιζήμια συμφωνία για τη χώρα του.
«Καλύτερα να μην επιτευχθεί καθόλου συμφωνία για τη NAFTA, παρά να επιτευχθεί μία κακή συμφωνία για τον Καναδά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικό, Ildefonso Guajardo, εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι έως την ερχόμενη Παρασκευή (7/9) θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.
«Ελπίζω ότι θα έχουμε λευκό καπνό την Παρασκευή», δήλωσε ο Guajardo.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης την περασμένη Παρασκευή (31/8), «το χρονοδιάγραμμα έγινε πιο πιεστικό» για τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Εν τω μεταξύ, κακή παραμένει η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Trump αναμένεται να επιβάλει περαιτέρω δασμούς σε πρόσθετα κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολ., ακόμη και αυτή την εβδομάδα.
Οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ έχουν διατηρήσει υπό πίεση τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών στο μεγαλύτερο μέρος του 2018, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για τις επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στις αναδυόμενες αγορές, που δέχονται νέες πιέσεις σήμερα, εν μέσω ανησυχιών για την Αργεντινή και την Τουρκία.
Πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές ασκεί, εν τω μεταξύ, και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που προσφέρει ώθηση στο δολάριο.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, έκανε λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες με την Αργεντινή μετά τη συνάντηση που είχε με τον αργεντινό υπουργό Οικονομικών, Nicolas Dujovne.
Η Lagarde υποστήριξε ότι οι συνομιλίες με την Αργεντινή θα συνεχιστούν πλέον σε τεχνικό επίπεδο και «όπως έχει ειπωθεί ήδη, ο κοινός μας στόχος είναι να επιτύχουμε μια ταχεία ολοκλήρωση για να παρουσιαστεί μια πρόταση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής υποστήριξε ότι ελπίζει πως το ΔΝΤ θα ψηφίσει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου μια νέα συμφωνία για τη χορήγηση περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης για να καθησυχαστούν οι φόβοι των επενδυτών.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2018 σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς οι εισαγωγές ανήλθαν σε νέο ρεκόρ, με την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει το μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα σε μια δεκαετία.
Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο «εκτοξεύτηκε» σχεδόν κατά 10% τον Ιούλιο, στα 50,1 δισ. δολ., έναντι των αναθεωρημένων 45,7 δισ. του Ιουνίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 50,4 δισ. δολ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9%, στο επίπεδο - ρεκόρ των 261,2 δισ. δολ., ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% στα 211,1 δισ. δολ., παραμένοντας, ωστόσο, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Στους πρώτους επτά μήνες του 2018, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 338 δισ. δολ., από 316 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης