Τελευταία Νέα
Διεθνή

La Stampa: Στο 1,5% τοποθετεί το έλλειμμα ο Tria – Salvini και Di Maio επιλέγουν το δρόμο της σύνεσης

tags :
La Stampa: Στο 1,5% τοποθετεί το έλλειμμα ο Tria – Salvini και Di Maio επιλέγουν το δρόμο της σύνεσης
Στροφή από την ιταλική κυβέρνηση – Ναι στις μεταρρυθμίσεις χωρίς προκλήσεις στην Ευρώπη
Για στροφή της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά τις προκλήσεις απέναντι στην ΕΕ και για επιλογή του δρόμου της σύνεσης από τους Matteo Salvini και Luigi Di Maio κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Stampa, η οποία σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria τοποθετεί το έλλειμμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2019, πολύ κάτω δηλαδή από το 3% που απειλούσε να περάσει η ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
«Τώρα που πλησιάζει η ώρα της κατάρτισης του προϋπολογισμού και που αποτυπώνονται στο χαρτί τα νούμερα, οι δύο αντιπρόεδροι είναι πιο προσεκτικοί.
Μετά τη στροφή του επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini, ο οποίος χρησιμοποίησε αρκετά επιεικείς όρους, ήταν η σειρά του Luigi Di Maio να ακολουθήσει τη γραμμή της σύνεσης: «Ο σκοπός μας είναι να υλοποιήσουμε τα οικονομικά μέτρα, όχι να προκαλέσουμε δημοσιονομικά την Ευρώπη» είπε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Η προεκλογική εκστρατεία τελείωσε και δεν υπάρχει πια χώρος για προπαγάνδα: οι αγορές παρακολουθούν και δεν χρειάζεται πολύ για να ανέβει και πάλι το spread, αποσταθεροποιώντας την οικονομία της χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνει η La Stampa, μείζον ζήτημα για την ιταλική κυβέρνηση είναι το που θα διαμορφωθεί το ύψος του ελλείμματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria θεωρεί ως ελάχιστο το 1,5% του ΑΕΠ (από 0,9% που αναφερόταν αρχικά στο πρόγραμμα), επί της ουσίας δηλαδή 10 δις ευρώ περισσότερα προκειμένου να διατεθούν για τον ενιαίο φόρο (που ζητά ο Salvini), για το ελάχιστο εισόδημα (που ζητά ο Di Maio) και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Όπως επισημαίνεται, Salvini και Di Maio θα ήθελαν το έλλειμμα να διαμορφωθεί κοντά στο 2% προκειμένου να υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρόκειται να υπάρξει υπέρβαση του ορίου του 3%, το οποίο θεωρείται «ταβάνι» από την ΕΕ προκειμένου η Ιταλία να συνεχίσει να εξυπηρετεί με τους ίδιους ρυθμούς το δημόσιο χρέος της.
Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio έσπευσε χθες μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να διαβεβαιώσει πως θα πρόκειται για έναν θαρραλέο προϋπολογισμό που θα καθησυχάζει τις αγορές και τα ιταλικά νοικοκυριά.
«Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι ιαχές πολέμου προς τις Βρυξέλλες έχουν μπει στο περιθώριο, μια και την περασμένη εβδομάδα αυτές ήταν που εκτόξευσαν το ιταλικό spread πάνω από τις 290 μονάδες.
Αντιθέτως, τις τελευταίες 48 ώρες η διαφορά μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στις 254,6 μονάδες εξαιτίας και των πιο προσεκτικών δηλώσεων από την ιταλική κυβέρνηση» επισημαίνει η La Stampa, η οποία υπογραμμίζει πως αυτό που μετρά είναι τελικά τι θα συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019.
«Η πρόκληση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι να υποδείξουν τις προτεραιότητες τους, δεδομένου ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Ο ενιαίος φόρος και το εγγυημένο εισόδημα εκτιμάται ότι απλά θα σκιαγραφηθούν και θα διαχυθούν στο βάθος του χρόνου.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία εκτιμάται ότι θα κόστιζε από 6 έως 8 δις ευρώ» τονίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως δεδομένου ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος είναι πιθανό να διατεθεί για τη μείωση  των αυξήσεων του ΦΠΑ.
 
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης