Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Salvini και Di Maio εγκαταλείπουν σταδιακά την ατζέντα για την οποία εκλέχθηκαν!

tags :
Ιταλία: Salvini και Di Maio εγκαταλείπουν σταδιακά την ατζέντα για την οποία εκλέχθηκαν!
Λίγες ημέρες πριν ο Di Maio είπε ότι τα συμφέροντα των Ιταλών προέχουν από αυτά των οργανισμών αξιολόγησης, αλλά την Τετάρτη είπε ότι τα συμφέροντα δεν αντιτίθενται…
Μπορεί οι Ιταλοί πολιτικοί να μην τηρούν τις υποσχέσεις τους, αλλά ο νέος συνασπισμός της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων κινείται σε… άλλα επίπεδα.
Την Τετάρτη (5/9), οι ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης Luigi Di Maio και Matteo Salvini υποσχέθηκαν να παρουσιάσουν έναν συνετό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν θα προκαλέσει τριβές με την υπόλοιπη ΕΕ και χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
"Θέλουμε να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και να παραμείνουμε πιστοί στους δημοσιονομικούς κανόνες", δήλωσε ο Salvini.
"Θα παρουσιάσουμε έναν προϋπολογισμό που θα κάνει τους Ιταλούς να χαμογελούν και πάλι, αλλά θα κρατήσει και τους λογαριασμούς της χώρας σε τάξη", ανέφερε ο Di Maio.
Οι επενδυτές έδειξαν ανακουφισμένοι από αυτό, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας να έχει μειωθεί από το 3,2% σε περίπου 2,9%.
Εν τω μεταξύ, η χρηματιστηριακή αγορά του Μιλάνου έχει ανακάμψει, αφήνοντας ένα καλοκαίρι που έμοιαζε με το πρελούδιο ενός θυελλώδους φθινοπώρου.
Όμως τόσο οι δηλώσεις του Di Maio όσο και του Salvini αντιτίθενται σχεδόν σε όλα όσα υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους τους.
Τον Μάιο, υπέγραψαν τη συμφωνία συνασπισμού, βάση της οποίας θα διατίθενται περίπου 125 δισ. ευρώ σε φορολογικές περικοπές και νέες αναλήψεις υποχρεώσεων.
Βέβαια είχαν πει ότι αυτό θα γίνει με την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πώς αυτή η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις, αν πραγματικά επιμείνει σε συγκράτηση.
Φυσικά, ο διάβολος είναι στην λεπτομέρεια.
Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν έχει διευκρινίσει ποιο δημοσιονομικό έλλειμμα θα επιδιώξει η κυβέρνηση για το 2019.
Η Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 0,8% το επόμενο έτος, αλλά αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Ο Giovanni Tria, ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών, λέγεται ότι προτιμά να μείνει το έλλειμμα κάτω από 2%, ενώ μερικοί από τους Five Star και τη League ίσως έχουν κάτι πιο κοντά στο 3% στο μυαλό.
Και οι διενέξεις αναμένεται να είναι πολύμηνες εντός της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - για να αποφασίσουν πού ακριβώς θα καταλήξουν.
Ωστόσο, η πολιτική στροφή είναι σαφής.
Η League υποσχέθηκε έναν "ενιαίο φόρο" σε όλη την εκλογική του εκστρατεία για την τόνωση της οικονομίας.
Τώρα ο προϋπολογισμός αναμένεται να αποφέρει μόνο μικρές φορολογικές περικοπές, πιθανότατα για τους αυτοαπασχολούμενους.
Όσον αφορά το M5S, είχε υποστηρίξει ένα "εισόδημα των πολιτών" για να βοηθήσει τους ανέργους και τους αναξιοπαθούντες.
Τούτο θα είναι πιθανώς παράταση του ισχύοντος καθεστώτος στήριξης του εισοδήματος που υιοθέτησε η πρώην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Paolo Gentiloni.
Όσον αφορά τις συντάξεις, τα δύο κόμματα θα πρέπει να περιορίσουν τις προηγούμενες προτάσεις για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Έχοντας τελειώσει το φλερτ με την έξοδο του ευρώ, ο Salvini και ο Di Maio φαίνεται να κάνουν το ίδιο και με το γοητευτικό τους δημοσιονομικό κίνητρο.
Η αντιπαράθεση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους επανάφερε στην πραγματικότητα.
Μόνο πριν από μέρες, ο Di Maio είπε ότι τα συμφέροντα των Ιταλών προέχουν από αυτά των οργανισμών αξιολόγησης.
Ωστόσο, την Τετάρτη είπε: "Δεν είναι δεδομένο ότι τα συμφέροντα των οργανισμών αξιολόγησης και των Ιταλών αντιτίθενται."
Και στο μέλλον μπορεί να υπάρχουν περισσότερες περιστροφές.
Το M5S είχε συζητήσει την παύση της λειτουργίας της ILVA, μιας μεγάλης χαλυβουργίας στη νότια Ιταλία, η οποία συνδέθηκε με την τοπική αύξηση του καρκίνου και των θανάτων.
Την Τετάρτη, ο Di Maio τόνισε έντονα ότι θα επιμείνει στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να την πουλήσει στην ArcelorMittal.
Τα δύο κόμματα παραιτούνται επίσης από την αντίθεσή τους στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στο σχολείο.

Η παντοδυναμία των αγορών

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων φροντίζουν να θυμίζουν καθημερινά στον συνασπισμό των Di Maio και Salvini ότι οι προεκλογικές τους υποσχέσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν…
Και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν.
Έτσι, μετά από μία ακόμη αναδίπλωση του «διδύμου» για το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2019, σήμερα η «επάνοδος» της απόδοσης της ιταλικής δεκαετίας στο 3,09%, από 2,89% χθες, οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν θα σταματήσουν την πίεση στην ιταλική κυβέρνηση.
Και αυτό όταν οι Di Maio – Salvini έχουν ήδη ρίξει τους τόνους κατά του ευρώ, έχουν σταματήσει (τουλάχιστον προσωρινά) να ζητούν από την Κομισιόν ελαστικότητα στο όριο του ελλείμματος, σε αντάλλαγμα του προσφυγικού, και όταν βασικές προεκλογικές υποσχέσεις απλώς… μετατίθενται στο μέλλον.
Άλλωστε, οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Ιταλοί πολιτικοί δεν φημίζονται για τη συνέπειά τους.
Τελευταίο παράδειγμα ήταν όταν ύστερα από τις "πολεμικές ιαχές" κατά των Βρυξελλών η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε το δρόμο της σύνεσης και της επιχειρηματολογίας "ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στην πρόκληση της Ευρώπης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης