Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομολόγοι προειδοποιούν: Τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας – Έρχεται κλιμάκωση

tags :
Οικονομολόγοι προειδοποιούν: Τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας – Έρχεται κλιμάκωση
Δεν είναι λύση η επιβολή δασμών, οι ΗΠΑ έχουν διμερή εμπορικά ελλείμματα με άλλες 102 χώρες υποστηρίζουν οικονομολόγοι
Την εκτίμηση πως ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ και της Κίνας θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια διατυπώνουν οικονομολόγοι, επισημαίνοντας πάντως πως η επιβολή δασμών δεν μπορεί να είναι η λύση στις εμπορικές διενέξεις.
«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να δούμε δύο ακόμα χρόνια σοβαρής έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.
Αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι πολύ σοβαρές αλλαγές στην εμπορική συμπεριφορά της Κίνας και ενδεχομένως στην οικονομική συμπεριφορά της στο εσωτερικό της» υποστήριξε μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Derek Scissors, οικονομολόγος – αναλυτής του American Enterprise Institute, ενός συντηρητικού think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.
Την ώρα που έχει λήξει η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης στις ΗΠΑ για το εάν θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί ύψους 200 δις δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα, όπως έχει ζητήσει ο Trump και ενώ το Πεκίνο απειλεί με αντίποινα, ο Stephen Roach, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale υποστηρίζει ότι είτε οι ΗΠΑ προχωρήσουν στους δασμούς των 200 δις δολαρίων είτε όχι, θα υπάρξει μια σημαντική κλιμάκωση στην εμπορική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα.
«Ο πρόεδρος Trump βρίσκεται πολιτικά στη γωνία και το modus operandi του όταν είναι σε αυτή τη θέση, είναι να κάτι άλλο μεγαλύτερο σε ένα άλλο μέτωπο για να αποσπάσει την προσοχή» υπογράμμισε ο Roach, τονίζοντας ότι η επιβολή δασμών δεν είναι η λύση στα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ και ότι οι ΗΠΑ έχουν διμερή εμπορικά ελλείμματα με 102 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αντιθέτως, όπως είπε, τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, που κατά τον ίδιο οφείλεται και στο ότι οι Αμερικάνοι δεν αποταμιεύουν.
«Όταν δεν αποταμιεύεις και θέλεις να αναπτυχθείς, εισάγεις πλεονασματικές αποταμιεύσεις από το εξωτερικό, και τρέχεις εμπορικά ελλείμματα και ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών για να προσελκύσεις κεφάλαια.
Πρόκειται για ένα βασικό μάθημα μακροοικονομικών που διδάσκεται στους πρωτοετείς φοιτητές.
Προφανώς ο πρόεδρος ή οι σύμβουλοι του, ή κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο Yale, ούτε θυμούνται ούτε τα πήγαν καλά στα μαθήματα μακροοικονομικών.
Θα έπρεπε ο Trump και οι σύμβουλοι του να πάνε πίσω και να μελετήσουν τις σημειώσεις τους» υπογράμμισε ο Roach.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης