Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall, μετά τις δηλώσεις Trump για νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά 267 δισ. δολ. - Στο -0,28% ο Dow Jones

Νευρικότητα στη Wall, μετά τις δηλώσεις Trump για νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά 267 δισ. δολ. - Στο -0,28% ο Dow Jones
Η μεγάλη αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ ενέτεινε τις ανησυχίες για μια «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed
(upd1) Ήπιες πιέσεις δέχθηκαν σήμερα (7/9/2018) οι δείκτες της Wall Street, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι κυβέρνησή του έχει προετοιμάσει νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 267 δισ. δολ., πέραν των 200 δισ. που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, μιλώντας ενώ βρίσκονταν στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One), o Trump υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειες προκειμένου να επιβληθούν αυτοί οι επιπλέον δασμοί έχουν γίνει και η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει «όποτε το θελήσω».
Η πρώτη αντίδραση της Wall Street ήταν αρνητική με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες 150 μονάδων, ξεπερνώντας, όμως, αρκετά γρήγορα το σοκ, από τη στιγμή, μάλιστα που έγινε φανερό ότι η παραπάνω κίνηση εκ μέρους του Trump δεν θα γίνει σύντομα.
Τελικώς ο δείκτης των blue chips σημείωσε πτώση 0,28% στις 25.922 μονάδες.
Απώλειες 0,19% για τον S&P 500 στις 2.872 μονάδες, ενώ κατά 0,25% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 7.902 μονάδων.
Κέρδη άνω του 2% για τον δείκτη μεταβλητότητας Vix στις 14,97 μονάδες.



Η Wall εμφάνισε αρκετή νευρικότητα, καθώς η μεγάλη αύξηση των μισθών που έδειξε έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενέτεινε τις ανησυχίες για μια «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ σημείωσε τον Αύγουστο ετήσια αύξηση 2,9% -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2009- έναντι των προβλέψεων για μια αύξηση κατά 2,7%.
Σε μηνιαία βάση, ο μέσος ωρομίσθιος μισθός αυξήθηκε κατά 10 σεντς ή 0,4% στα 27,16 δολ. την ώρα. 
Παράλληλα, η έκθεση του υπουργείου έδειξε ότι τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 201.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,9%, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 191.000 και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 3,8%.
Τα στοιχεία ενέτειναν τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προβεί σε μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της αργότερα μες στον Σεπτέμβριο, ενώ η αγορά τοποθετεί την πιθανότητα για άλλη μια αύξηση τον Δεκέμβριο στο 72,1%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Eric Rosengren, δήλωσε στο «CNBC» ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.
«Αν τα πράγματα λειτουργούν καλά για την οικονομία, και αυτό είναι κάτι που περιμένω και ελπίζω, τότε θα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να έχουμε μια κάπως περιοριστική πολιτική με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Rosengren.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε ότι η ισχυρή έκθεση για την απασχόληση έδειξε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
«Πιστεύω ότι υπό το πρίσμα των οικονομικών επιδόσεων θα πρέπει να προχωρήσουμε προς ένα ουδέτερο επίπεδο... κάτι που μου λέει ότι μέσα στους επόμενους εννέα έως δώδεκα μήνες θα πρέπει να αυξήσουμε το βασικό επιτόκιο ενδεχομένως τουλάχιστον τρεις ακόμη φορές, ίσως τρεις ή και τέσσερις φορές», δήλωσε ο Kaplan σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Fox Business Network».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, η οποία τόνισε ότι η «αρκετά ισχυρή» έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ υποστηρίζει τη «διαδρομή» των σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να απασχολήσουν για μία ακόμα ημέρα τις αγορές, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες ενδέχεται και η Ιαπωνία να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι σκοπεύει να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του απέναντι στο Τόκιο.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές 

Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, οι ευρωαγορές, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,08% υψηλότερα, στις 373,77 μονάδες.
Ωστόσο, στο σύνολο της εβδομάδας, ο δείκτης διολίσθησε κατά 2,2%.
O DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 11.959,63 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 0,56% και έκλεισε στις 7.277,70 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 5.252,22 μονάδες.


Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,41% στις 9.171,20 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,39% κι έκλεισε στις 20.447,69 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος ταξιδιών και ψυχαγωγίας, στον απόηχο υποβαθμίσεων μετοχών, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της Sodexo, η οποία υποχώρησε κατά 2,4%.
Χαμηλότερα κινήθηκαν και οι τράπεζες, σημειώνοντας απώλειες 0,9%, με τη μετοχή της Deutsche Bank να καταγράφει απώλειες 1,5%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η κινεζική HNA σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιό της στην τράπεζα, ύψους 7,6%.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης, με την Eurostat να προχωρά σε επί τα χείρω αναθεώρηση των δεδομένων για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου του 2018.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 2,4% του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, και έναντι των αρχικών εκτιμήσεων της Eurostat για 2,2%.
Εν τω μεταξύ, απογοητευτικά ήταν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης 0,7% του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν σημειωθεί άνοδος της τάξεως του 0,2%.

Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια 

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με την Ιαπωνία να «ηγείται» της σχετικής πτώσης, δεχόμενη πιέσεις από τις δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι στοχεύει να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα που εμφανίζει η Ουάσιγκτον απέναντι στο Τόκιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,76% στις 22.313,00 μονάδες, καταγράφοντας την έκτη συνεχόμενη μέρα απωλειών, μετά και την ανάκαμψη του γιεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Παράλληλα, σημαντικές πιέσεις εξακολουθούν να ασκούν και οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ιαπωνία τις προηγούμενες ημέρες, με τον αναλυτή της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Chisato Haganuma, να τονίζει πως «όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα είναι αναπόφευκτη».
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση 0,01% στις 26.973,47 μονάδες, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατριών μηνών.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 6.143,80 μονάδες, ενώ με πτώση 0,26% έκλεισε ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα, στις 2.281,58 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 2.702,30 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στην πτώση των προηγούμενων ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης