Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oriental Review: Οι καλές προθέσεις της Γερμανίας δεν φθάνουν για να κερδίσει την παντοδύναμη Αμερική του Trump

Oriental Review: Οι καλές προθέσεις της Γερμανίας δεν φθάνουν για να κερδίσει την παντοδύναμη Αμερική του Trump
Το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι θα αλλάξει εξωτερική πολιτική έναντι των ΗΠΑ, χωρίς, όμως, να έχει προσδιορίσει ακριβώς τι θα πράξει
Η Γερμανία προετοιμάζεται να αναπτύξει τη νέα εξωτερική της πολιτική έναντι των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas  ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παρουσιάσει σύντομα τη νέα προσέγγιση του Βερολίνου, αλλά δήλωσε ότι θα είναι «ισορροπημένη» και θα επιδιώξει «να ενισχύσει την αυτονομία και την κυριαρχία της Ευρώπης στις εμπορικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές» από την ανησυχία ότι οι αμερικανικές πολιτικές θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της
Γερμανίας σε σχέση με Ρωσία, Κίνα και Τουρκία.
Επίσης, δημοσίευσε ένα άρθρο την περασμένη εβδομάδα όπου ανέφερε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών για την αποφυγή των μονομερών οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, οι οποίες στην πράξη θα συμβάλουν σημαντικά στην από-δολαριοποίηση, εάν τελικώς επιτύχει.
Φαινομενικά όλα αυτά μοιάζουν να δείχνουν ότι η Γερμανία προετοιμάζεται να κινηθεί δυναμικά και να στηρίξει την πολύ-πολική(multipolar) παγκόσμια τάξη.
Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.
Η αναδυόμενη Πολύ-Πολιτική Παγκόσμια Τάξη (Multipolar World Order) θα ωφελήσει σίγουρα αν το Βερολίνο είναι σε θέση να επιβάλλει τις απόψεις του, αλλά δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις γιατί το πράττει.
Ο ιδεολογικός αγώνας της Γερμανίας ενάντια τις ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι ο Trump απομακρύνεται ριζικά από τους φιλελεύθερους-παγκόσμιους στόχους του προκατόχου του και εφαρμόζει στις ΗΠΑ ένα εθνικό-κεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης, προκειμένου –όπως ο ίδιος πιστεύει – να προστατέψει τη χώρα του από τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.
Ο Trump έχει αποφασίσει ότι οι ΗΠΑ αντί να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα θεωρούμενα ως «εξαρτώμενα» από αυτές κράτη, να τα καλέσουν να… μοιραστούν τον λογαριασμό για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας τάξης.
Η μετάβαση αυτή των ΗΠΑ δημιουργεί μία σειρά δομικών αλλαγών, οι οποίες μπορούν να φέρουν αντιμέτωπες ακόμη και χώρες που έχουν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις.
Η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει τον αγωγό Nord Stream II, ο οποίος βοηθά τη Ρωσία να αναπτύξει τη δική της πολύ-πολική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία για θέματα όπως για παράδειγμα η Ουκρανία.
Από τη μία πλευρά, λοιπόν, ο Maas θέλει να χρησιμοποιήσει την όντως «επιθετική» προσωπικότητα του Trump ούτως ώστε να εμφανίσει τη χώρα του ως θύμα, αλλά από την άλλη και η δική του χώρα «κάνει τον φίλο» τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.
Μερικοί γεωπολιτικοί καθοριστικοί παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτοί που καθοδηγούν τη στρατηγική της Γερμανίας έναντι της Ουκρανίας, δεν μπορούν να αλλάξουν ή τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το Βερολίνο να προσπαθεί να «επιτεθεί» στις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει βλάβη τα δικά του συμφέροντα.
Όσοι, δε, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το Βερολίνο θα τα καταφέρει και θα «νικήσει» τι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν έντονα τη Γερμανία και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
Ως εκ τούτου όντως η Γερμανία έχει καλές προθέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει να νικήσει στο τέλος…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης