Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο +0,30% και τις 22.373,09 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο +0,30% και τις 22.373,09 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,62% στις 26.536 μονάδες
Μεικτά πρόσημα εμφανίζουν κατά την έναρξη της εβδομάδας οι αγορές στην Ασία, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως παραμένουν στο επίκεντρο.
Χθες (9/9) ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κάλεσε την Apple να μεταφέρει τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ, γεγονός που έφερε πιέσεις στη μετοχή της, επηρεάζοντας παράλληλα τις αγορές στην περιοχή της Κίνας, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εταιρεία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,30% στις 22.373,09 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του γεν, με την ενίσχυση του δείκτη να δίνει τέλος σε ένα πτωτικό σερί έξι ημερών.
Σημαντική επέκταση σημείωσε η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (10/9) στοιχεία της κυβέρνησης, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η οικονομία της χώρας αυξήθηκε με ετήσια ρυθμό 3% για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 2,6%.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά τη συρρίκνωση 0,9% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και που έδωσε τέλος στο μεγαλύτερη σερί επέκττασης των τελευταίων 28 ετών.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθυκαν κατά 0,7%, επιβεβαιώνοντας τόσο τις προβλέψεις των αναλυτών, όσο και τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο, οι δαπάνες των επιχειρήσεων κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του 3,1%, έναντι εκτιμήσεων στο 2,8% και έναντι των αρχικών προβλέψεων στο 1,3%.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,31% στις 2.288,66 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να ενισχύεται κατά +1,11% και την SK Hynix να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,66%, στον απόηχο των δηλώσεων του Donald Trump.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,62% στις 26.536 μονάδες, παραμένοντας κοντά σε νέα χαμηλά 13 μηνών, με τη μετοχή της Tencent να υποχωρεί κατά -1,14%.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -1,21% στις 2.669,49 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,97% και τις 8.158,49 μονάδες.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός καταναλωτή στην Κίνα για τον Αύγουστο 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, εν μέσω ταχύτερης αύξησης στις τιμές των λαχανικών και μείωσης στις τιμές του χοιρινού κρέατος.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,3% έναντι ετήσιας ανόδου 2,1% τον Ιούλιο του 2018, με τις τιμές των τροφίμων να ενισχύονται κατά 1,7% σε ετήσια βάση.
Οι τιμές των νωπών λαχανικών σημείωσαν «άλμα» κατά 4,3%, επεκτείνοντας την άνοδο του 3,8% που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές του χοιρινού κρέατος υποχώρησαν κατά 4,9% έναντι 9,6% τον προηγούμενο μήνα.
Σε ότι αφορά τις τιμές των μη εδώδιμών προϊόντων, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 2,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 19,8% και 22% αντίστοιχα.
Παράλληλα, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7%, επεκτείνοντας την άνοδο του 0,3% που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,12% στις 10.725 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε οριακή πτώση κατά -0,03% στις 6.141,70 μονάδες.
Κέρδη σημειώνει κατά την έναρξη της εβδομάδας το πετρέλαιο, εν αναμονή τόσο του περιορισμού στη δραστηριότητα των ΗΠΑ, όσο και της επιβολής των κυρώσεων της Ουάσιγκτον σε βάρος του Ιράν.
Ειδικότερα, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό καταγράφουν άνοδο της τάξεως του +0,62%, με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 77,31 και τα 68,17 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι εξέδρες εξορύξεων στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση κατά δύο, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στις 860 εξέδρες.
Τα παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσει κατά τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σταθερά σε ανοδική πορεία.
Παράλληλα, οι επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής απέναντι στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και οι οποίες θα επηρεάσουν τις εξαγωγές της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με την ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία FGE, αρκετοί σημαντικοί πελάτες του Ιράν, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τις εισαγωγές ιρανικού αργού.
«Οι χρηματικές ποινές των ΗΠΑ και η απώλεια της ασφάλισις ναυσιπολΐας φοβίζουν τον καθένας», σχολιάζει σε σημείωμά της η FGE, για να προσθέσει πως αν και οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντισταθούν στις αμερικανικές κυρώσεις, «δεν θα το ρισκάρουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης