Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην οικονομία «πέρασε» η νομισματική κρίση στην Τουρκία – Στο 5,2% «προσγειώθηκε» η ανάπτυξη

Στην οικονομία «πέρασε» η νομισματική κρίση στην Τουρκία – Στο 5,2% «προσγειώθηκε» η ανάπτυξη
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 6,4609 λίρες/δολάριο
Στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 στρέφονται τα βλέμματα των αγορών, μετά και τα νέα στοιχεία για τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Η τουρκική οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 5,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η τουρκική οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και τα οποία αναμένεται να είναι τα τελευταία ισχυρά.
Κι αυτό γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση της τουρκικής λίρας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 5,3% το πρώτο τρίμηνο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων διαμορφώθηκε στο 0,9% σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας.
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 6,4609 λίρες/δολάριο, από τα επίπεδα των 6,4089 στις 9 Σεπτεμβρίου.
 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, η οποία ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών και ότι θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.
Άλλωστε, όλη η αγορά αναμένει νέα μέτρα, μετά την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 2,3% τον Αύγουστο και κατά 17,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό ρεκόρ από το 2003.

Πτώση 9 μονάδων, στο 44,5%, στη δημοτικότητα του Erdogan λόγω λίρας

Για εκατομμύρια Τούρκους που ψήφισαν εναντίον του στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018, είναι πολύ αργά, αλλά η δημοτικότητα του προέδρου Recep Tayyip Erdogan καταρρέει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Σύμφωνα με την Metropoll, σε δημοσκόπηση στην Άγκυρα, η δημοτικότητα του Erdogan είχε μειωθεί στο 44,5% τον Αύγουστο του 2018 από 53,1% το προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο λογαριασμό Twitter της εταιρείας δεν πρόσφεραν περαιτέρω πληροφορίες, επειδή η μηνιαία έκθεση της κυκλοφορεί ιδιωτικά στους πελάτες που πληρώνουν.
Επιπλέον, ελλείψει παρόμοιων ερευνών, είναι αδύνατο να συγκριθούν τα αποτελέσματά της.
Ωστόσο, δεν είναι υπερβολικό να υποθέσουμε ότι, μετά από 16 χρόνια αδιάλειπτης εξουσίας, η δημοτικότητα του Erdogan μπορεί να εξασθενεί καθώς το ισχυρότερο ατού του, μια ακμάζουσα οικονομία, καταρρέει.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και οι τράπεζες της Τουρκίας βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση.
Πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν 77 δισ. δολάρια δανείων σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με την Moody's, μέσα στο επόμενο έτος.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 18% και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 14% και 9% αντίστοιχα.
Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού που καταγράφηκε από το 2003.
Οι δημοτικές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2019 θα αποτελέσουν μια κρίσιμη δοκιμασία.
Ο Erdogan δήλωσε στους δημοσιογράφους από το Κιργιζιστάν ότι θα μπορούσε να εξετάσει τους κοινούς υποψηφίους με το ακραίο Εθνικό Κόμμα Δράσης (MHP), μια επανάληψη της συμμαχίας του με το κόμμα στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Το MHP δεν έθεσε το δικό του υποψήφιο, υποστηρίζοντας αντ 'αυτού τον Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης