Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - Αισιοδοξία για εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

tags :
Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - Αισιοδοξία για εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν σε πτώση τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Με άνοδο άνοιξε σήμερα (13/9/2018) η Wall Street, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα πραγματοποιήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, αλλά και στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που οδήγησαν σε πτώση τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,5% στις 26.131 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 2.900 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,7% υψηλότερα, στις 8.007 μονάδες.


Το Πεκίνο εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την πρόταση των ΗΠΑ για επανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων, ευελπιστώντας σε επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Όπως δήλωσε χθες (12/9) ο αμερικανός οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε πρόσκληση στην Κίνα, προκειμένου οι δύο χώρες να ξαναρχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες, μία είδηση η οποία έφερε άνοδο στις ασιατικές αγορές.
Την ίδια ώρα, ώθηση στους δείκτες προσφέρουν και τα στοιχεία που έδειξαν μια μικρότερη από ό,τι αναμενόταν αύξηση στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) κατέγραψε αύξηση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας συγκεκριμένα άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι αντίστοιχης αύξησης του Ιουλίου.
Στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,7%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,9% του Ιουλίου, που ήταν ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των τελευταίων έξι ετών.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 2,2%, μετά από αύξηση 2,4% τον Ιούλιο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του CPI κατά 0,3% και του δομικού CPI κατά 0,2%.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί στο 2,95%, ενώ το δολάριο γύρισε σε αρνητικό έδαφος.
Η Fed έχει αυξήσει φέτος δύο φορές τα επιτόκια, ενώ αναμένεται ευρέως να προβεί σε μια νέα αύξηση αυτόν τον μήνα.
Την ίδια ώρα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε νέο χαμηλό 49 ετών την περασμένη εβδομάδα, σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 1.000 την εβδομάδα έως την 8η Σεπτεμβρίου 2018, στις 204.000 -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969- ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 210.000.
Εν τω μεταξύ, προσπάθεια ανάκαμψης καταγράφει σήμερα η μετοχή της Apple, σημειώνοντας άνοδο 1,7% στα 224,8 δολ.
Η μετοχή της Apple είχε καταγράψει χθες απώλειες άνω του 1%, με τους επενδυτές να μην «ενθουσιάζονται» από τα νέα μοντέλα iPhone που παρουσίασε ο τεχνολογικός κολοσσός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης