Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε macro και εμπόριο

tags :
Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε macro και εμπόριο
Η υποχώρηση των εμπορικών ανησυχιών αντισταθμίζεται από ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ
Οριακά υψηλότερα ωθεί τους δείκτες της Wall Street η υποχώρηση των εμπορικών ανησυχιών, ενώ οι επενδυτές είδαν με επιφυλακτικότητα ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% στις 26.175 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,1% στις 2.907 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,2% υψηλότερα στις 8.027 μονάδες.


Ώθηση στον S&P 500 προσφέρει ο κλάδος ημιαγωγών, με τη μετοχή της Nvidia να σημειώνει άνοδο άνω του 1%, καθώς η Needham αύξησε την τιμή-στόχο της, ενώ η Advanced Micro Devices ενισχύεται κατά 3%.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία ότι Κίνα και ΗΠΑ θα έχουν έναν νέο γύρο συνομιλιών, με στόχο να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφωνίες.
Οι μετοχές των Boeing και Caterpillar -εταιρειών που θεωρούνται «ευαίσθητες» σε θέματα του εμπορίου λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στο εξωτερικό- ενισχύονται κατά 1% και 0,4% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα επηρεάζουν ορισμένα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,6% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2016, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για μια πτώση κατά 0,2%.
Στους δώδεκα μήνες έως τον Ιούλιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,8%, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 4,9% του Ιουλίου.
Οι τιμές των εισαγόμενων καυσίμων υποχώρησαν κατά 3,9% -η μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2016- έναντι αύξησης 1% του Ιουλίου, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,4%, μετά από πτώση 1,6% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Αύγουστο τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές οχημάτων και ενδυμάτων, ωστόσο η ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του Ιουλίου βοήθησε να διατηρηθούν αμετάβλητες οι προσδοκίες για μία ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Αύγουστο -η μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο- ενώ τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση των πωλήσεων κατά 0,7% αντί του +0,5% που είχαν δείξει προηγουμένως.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση κατά 0,4%.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,6% τον περασμένο μήνα.
Από την άλλη, θετικά ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο του 2018, με την ενίσχυσή της να φθάνει στο +0,4%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν άνοδό της κατά 0,3%.
Σε ετήσια βάση, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 4,9%, αποδεικνύοντας ότι ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα δραστήριος παρά τις εντάσεις και τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί από την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρίσκονται ομιλίες αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε σήμερα πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν να περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση των ΗΠΑ από το επόμενο έτος, καθώς το επίπεδο του κόστους δανεισμού γίνεται καταλλήλως «ελαφρώς περιοριστικό», μετά από περισσότερο από μια δεκαετία που λειτουργούσε ως «επεκτατικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3% φέτος, προτού επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, μειώνοντας την ανεργία από 3,9% τώρα σε 3,5% μέχρι το 2020, πολύ κάτω από το 4,5% που ο Evans θεωρεί ως βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός, δήλωσε ο ίδιος, θα αυξηθεί πιθανώς λίγο πάνω από το 2%, αν και όχι αρκετά για να προκαλέσει ανησυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης