Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιέξοδο στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό – Νέες απειλές Di Maio για τον ΥΠΟΙΚ Tria - Στο 2,83% το 10ετές ομόλογο

tags :
Αδιέξοδο στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό – Νέες απειλές Di Maio για τον ΥΠΟΙΚ Tria - Στο 2,83% το 10ετές ομόλογο
Αν συνεχίσουμε έτσι, ο Tria μπορεί να πάει σπίτι του φέρεται να υποστήριξε ο Di Maio
Πλήρες αδιέξοδο καταγράφηκε ύστερα από την πολύωρη σύσκεψη που είχαν χθες Δευτέρα 17/9 ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, οι αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio, ο ΥΠΟΙΚ Giovanni Tria και ο υπ. Οικονομίας Paolo Savona σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019.
Πληροφορίες θέλουν τον Tria να επιμένει σε έλλειμμα ύψους 1,5% με 1,8% του ΑΕΠ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Di Maio, ο οποίος και παρά τις πρόσφατες προσπάθειες του να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τις σχέσεις του με τον Ιταλό ΥΠΟΚ, φέρεται να υποστήριξε ότι εάν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, ο Tria μάλλον θα πρέπει να πάει σπίτι του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera, η χθεσινή σχεδόν τρίωρη συνάντηση κορυφής δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα ούτε κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί έστω κάποια πρώτα νούμερα, με τον προϋπολογισμό του 2019 να εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte επιχείρησε για ακόμα μια φορά να κρατήσει τις ισορροπίες, αναφέροντας πως η συνάντηση έγινε μέσα σε κλίμα απόλυτης αρμονίας και ότι στόχος είναι να υπάρξει διεξοδική αναθεώρηση των δαπανών προκειμένου να υπάρξει και η μέγιστη δυνατή απόδοση των μέτρων για τους πολίτες.
Μάλιστα ο Conte έσπευσε να επισημάνει στους δημοσιογράφους πως το τελευταίο που θα μάθουν είναι και το ύψος του ελλείμματος.
Ο Tria φέρεται να επιμένει σε έλλειμμα 1,5% με 1,8% του ΑΕΠ, θέση που προκαλεί δυσαρέσκεια σε Salvini και Di Maio, ο οποίος βλέπει πως αν ο Tria επιμείνει στα νούμερα αυτά, τότε η προεκλογική του δέσμευση για το «εισόδημα των πολιτών» δεν έχει καμία πιθανότητα υλοποίησης.
Απέναντι σε αυτό το σχέδιο του Tria, Salvini και Di Maio ζητούν το ύψος του ελλείμματος να διαμορφωθεί κοντά στο 2%.
"Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους Ιταλούς για τους φόρους, για τις συντάξεις, για το εισόδημα των πολιτών, για περισσότερες δουλειές.
Οι ειδικοί εργάζονται για να εξοικονομήσουμε δαπάνες μα κυρίως προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις" υποστήριξε μετά τη συνάντηση ο Matteo Salvini ενώ και ο Di Maio έκανε λόγο για τολμηρές μεταρρυθμίσεις.
Πάντως, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης και κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις για τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του άλλου με τον Di Maio να επιμένει να υποστηρίζει ότι απέναντι στη "δημοσιονομική ειρήνη" που θέλει ο Salvini, αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομικών στρωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση ο Tria επιμένει ότι το έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2019 είναι το νούμερο εκείνο που θα καθησυχάσει αγορές και επενδυτές και θα επιτρέψει στην ιταλική οικονομία να πορευθεί με ασφάλεια, έστω και αν αυτό σημαίνει πως οι δεσμεύσεις των Salvini, Di Maio για ενιαίο φόρο, για εισόδημα των πολιτών και για ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν υλοποιηθούν.
Όσον αφορά την αντίδραση των αγορών, προς το παρόν είναι ήπια, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να υποχωρεί στο 2,83%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει οριακή πτώση 0,2% στις 21.069 μονάδες.

Tria (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Θα βρεθεί ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών αναγκών και των δεσμεύσεων στην ΕΕ

Για την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ μίλησε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, επιχειρώντας να διασκεδάσει τι ανησυχίες.
Όπως δήλωσε, η ιταλική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ και την ίδια στιγμή θα επιδιώξει να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες.
«Ενώ θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη σκοπεύει να βρεθεί μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη της τις κοινωνικές ανάγκες και τις οικονομικές απαιτήσεις» δήλωσε ο Tria.

Deutsche Bank: Αναβαθμίζει σε «Νeutral» τις ιταλικές μετοχές - Στο 1,5% - 2% το έλλειμμα

Στην αναβάθμιση των ιταλικών μετοχών προχώρησε η Deutsche Bank, με το βασικό σενάριο να προβλέπει έλλειμμα 1,5%-2% στον προϋπολογισμό του 2019.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας αναβάθμισαν τη σύσταση για τις ιταλικές μετοχές σε Neutral από Underweight προηγουμένως, μετά την πτώση της τάξης του 13% από τα υψηλά του Μαϊου.
Το βασικό σενάριο της Deutsche Bank για τον προϋπολογισμό του 2019 στην Ιταλία, κάνει λόγο για έλλειμμα στο 1,5%-2% του ΑΕΠ.
Το μοντέλο της γερμανικής τράπεζας για την Ιταλία βασίζεται στο momentum της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, το οποίο αναμένεται να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς και στην εκτίμηση για ανάκαμψη του ιταλικού PMI σε ορίζοντα έξι μηνών.
Ο προϋπολιγισμός του 2019, η κατάρτιση του οποίου προς το παρόν βρίσκεται σε αδιέξοδο, αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Εάν επαληθευτεί η εκτίμηση του βασικού σεναρίου για δημοσιονομικό έλλειμμα 1,5% -2% του ΑΕΠ, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η αντίδραση των αγορών είναι θετική.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο δείκτης της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία κατέγραψε ισχυρή άνοδο τον Μάιο του 2018, ωστόσο υποχωρεί έκτοτε.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης