Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βήμα πίσω από την Ιταλία μετά το τελεσίγραφο της ΕΕ - Στο 2,4% το έλλειμμα το 2019, μείωση στο 2,2% το 2020 και στο 2% το 2021

tags :
Βήμα πίσω από την Ιταλία μετά το τελεσίγραφο της ΕΕ - Στο 2,4% το έλλειμμα το 2019, μείωση στο 2,2% το 2020 και στο 2% το 2021
Κομισιόν: Δεχόμαστε έλλειμμα 1,7% ούτε εκατοστό παραπάνω
(upd2) Με έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής και με μια πρώτη υπαναχώρηση προσπαθεί η ιταλική κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019 και να στείλει μήνυμα «συμβιβασμού» προς την Ευρώπη έτσι ώστε να χαλαρώσει και η αρνητική αντίδραση των αγορών.
Σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera αναφέρεται ότι κατά την χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte παρουσία των αντιπροέδρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio και του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria αποφασίστηκε να διατηρηθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα για το 2019, αλλά αυτό να αποκλιμακωθεί στο 2,2% για το 2020 και στο 2% το 2021 προκειμένου να «επιταχυνθεί» η μείωση του δημόσιου χρέους.
Υπενθυμίζεται πως η αρχική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα διατηρούνταν στο 2,4% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περαιτέρω λεπτομέρειες επί του ιταλικού προϋπολογισμού αναμένεται να εξετάσει σε νέα σύσκεψη που θα έχει σήμερα Τετάρτη 3/10 το πρωί σε τεχνικό επίπεδο ο ΥΠΟΙΚ, Giovanni Tria με το οικονομικό του επιτελείο, την ώρα πάντως που Salvini και Di Maio επιμένουν πως όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους Ιταλούς θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Di Maio επέμεινε και χθες στην εφαρμογή του εισοδήματος των πολιτών, τονίζοντας ότι για αυτό το σκοπό θα διατεθούν 10 δις ευρώ ενώ για τον Salvini και τη Λέγκα του Βορρά απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία έχει ως στόχο τη συνταξιοδότηση 300.000 Ιταλών εντός του 2019 εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση η Corriere della Sera υποστηρίζει ότι παραμένει άγνωστο, εάν ο ΥΠΟΙΚ Tria θα ολοκληρώσει εντός της ημέρας το κείμενο του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά προκειμένο να βρεθούν οι πόροι για να καλυφθούν οι δεσμεύσεις των Salvini - Di Maio.
Βάσει του δημοσιεύματος, ακόμα και αν το έλλειμμα διατηρηθεί στο 2,4% το 2019, ο Tria αναζητά τουλάχιστον 15 με 20 δις ευρώ ακόμα, τα οποία σύμφωνα με τον Di Maio θα βρεθούν από την εξοικονόμηση δαπανών.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία της ιταλικής κυβέρνησης, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Ο χρόνος τελειώνει, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να παρουσιαστεί το αργότερο έως τις 20/10 ενώ οι αγορές πιέζουν καθώς θεωρούν ότι το ύψος του ελλείμματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Επιπλέον, αναμένεται και η αντίδραση της Ευρώπης, η οποία σημειωτέον έχει διαμηνύσει με πολύ αυστηρό τρόπο στην Ιταλία πως δεν πρόκειται να δεχθεί έλλειμμα άνω του 1,7% για το 2019.
Σημειώνεται πως δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο ανέφεραν πως  κατόπιν του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο Tria είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον V. Dombrovskis και με τον Pierre Moscovici, οι οποίοι επεσήμαναν στον Ιταλό ΥΠΟΙΚ πως η Κομισιόν θα δεχθεί έλλειμμα της τάξης του 1,7% και ούτε εκατοστό παραπάνω, καθώς διαφορετικά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το χρέος θα μειωθεί.
Μάλιστα χθεσινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa υποστήριζε ότι
o Tria ανέφερε στις επαφές του πως το έλλειμμα του 2,4% θα αφορά μόνο το 2019 και όχι τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και σε αυτήν την πρόταση η Κομισιόν δεν του άφησε κανένα περιθώριο για συμβιβασμό.
Το κλίμα μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ είναι πραγματικά τεταμένο.
Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Conte να χαμηλώσει τους τόνους στις σχέσεις με την Ευρώπη αλλά και με τις αγορές, Salvini και Di Maio συχνά πυροδοτούν την ένταση και την αντιπαράθεση.
Η χθεσινή ημέρα ήταν ενδεικτική.
Την ώρα που ο Conte διεμήνυε πως το ευρώ είναι το νόμισμα μας, ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αποχώρηση από την Ευρωζώνη και ότι η Ιταλία σέβεται τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ότι με αυτούς θα αρχίσει διάλογο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο Di Maio υποστήριζε και παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει ο στόχος του ελλείμματος για την επόμενη τριετία ενώ ο Salvini
εξέφρασε την θέση πως η Ιταλία θα πρέπει να είναι έτοιμη να ζητήσει αποζημίωση από την ΕΕ για την αναστάτωση των αγορών που προκαλούν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Οι δηλώσεις Salvini αποτελούν άλλωστε συνέχεια της λεκτικής αντιπαράθεσης που είχε τις τελευταίες ώρες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Αφορμή υπήρξαν οι δηλώσεις Juncker ότι δεν θα ανεχθεί μια ακόμα οικονομική κρίση μετά τη διευθέτηση αυτής στην Ελλάδα.
«Η Ιταλία κινείται μακριά από τους συμφωνηθέντες με την ΕΕ στόχους για τον προϋπολογισμό.
Μόλις επιλύσαμε την κρίση με την Ελλάδα.
Δεν θέλω να εμπλακώ σε μια παρόμοια κατάσταση.
Μια κρίση είναι αρκετή.
Εάν η Ιταλία θέλει ειδική μεταχείριση, αυτό θα ήταν το τέλος του ευρώ.
Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί» ήταν το μήνυμα του Juncker με τις απαντήσεις από την ιταλική πλευρά να είναι εξίσου αυστηρές.
«Δεν θα υπάρξει κανένα τέλος του ευρώ.
Μίλησα με τους Επιτρόπους Moscovici και Dombrovskis, όχι με τον Juncker.
Το 2,4% είναι ένας αριθμός που δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά είναι μέρος μιας συνηθισμένης ευρωπαϊκής δυναμικής.
Έχει συμβεί αρκετές φορές σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Εάν δείτε τα κράτη που συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα διαπιστώσετε ότι είναι ελάχιστα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε να σεβαστούμε τους κανόνες, αλλά υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις που πρέπει να επανεκτιμήσουμε» ήταν η απάντηση του Ιταλού ΥΠΟΚ, Giovanni Tria αν και πιο ηχηρή ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών, Matteo Salvini.

Salvini: Δεν καταπίνουμε τις απειλές του Juncker - Θα πάμε μέχρι το τέλος

«Στην Ιταλία κανείς δεν «καταπίνει» τις απειλές του Juncker, ο οποίος επιχειρεί να συνδέσει τη χώρα μας με την Ελλάδα.
Θέλουμε να εργαστούμε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών μας.
Το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλεια, στην υγεία είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας και θα πάμε έως το τέλος.
Δεν θα μας σταματήσουν.
Φτάνουν πια οι απειλές και οι προσβολές από την Ευρώπη.
Η Ιταλία είναι ένα κυρίαρχο κράτος» ήταν η τοποθέτηση του Salvini.

Moscovici για δηλώσεις Borghi: Οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι το ευρώ τους προστατεύει - Ας μην τροφοδοτούμε φήμες

Οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι το ευρώ τους προστατεύει, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, απαντώντας στα σχόλια του Claudio Borghi,επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού, ότι τα προβλήματα της χώρας θα λύνονταν εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών μετά τη δήλωση του επικεφαλής οικονομικής πολιτικής στο κυβερνών κόμμα της Λέγκας, ότι η Ιταλία θα απολαμβάνει πιο ευνοϊκές συνθήκες έξω από το ευρώ.
Στη συνέχεια ο Borghi αναδιπλώθηκε, σημειώνοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν προβλέπει έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
«Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι η Ιταλία είναι μια χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να έχουμε μια ισχυρή Ιταλία και προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει ένα ισχυρό ευρώ και μια ισχυρή ευρωζώνη.
 Άρα, ας συνεργαστούμε, ας εργαστούμε με ψυχραιμία, ας εργαστούμε εποικοδομητικά", δήλωσε ο Μoscovici.
«Οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι πολύ δεμένοι με το ευρώ διότι γνωρίζουν ότι τους προστατεύει.
Ας μην τροφοδοτούμε, λοιπόν, κάποιες φήμες, κάποιες σκέψεις που είναι πραγματικά ανάρμοστες», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Στο 3,47% η απόδοση του 10ετούς

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η αγορά ομολόγων της Ιταλίας, με τα «βλέμματα» να στρέφονται στην πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και στη «σύγκρουση» με την ΕΕ σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο στόχος για έλλειμμα στο 2,4% την επόμενη τριετία, την ώρα που οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι η Ρώμη παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ειδικότερα, περί τις 19:30, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στο υψηλό 4,5 ετών του 3,46%, με το spread με το αντίστοιχο γερμανικό να «αγγίζει» το υψηλό άνω των 5 ετών των 303 μονάδων βάσης.


Την ίδια ώρα, με ήπια πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,23% στις 20.562,31 μονάδες, όταν νωρίτερα οι απώλειες «άγγιζαν» το 1,4%, καθώς δέχονταν πιέσεις οι μετοχές των τραπεζών, ενώ προς στιγμήν είχε βρεθεί και σε θετικό έδαφος.



Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών δέχτηκαν πιέσεις, με την Intesa Sanpaolo να σημειώνει πτώση 0,3%, την Banco Bpm να καταγράφει «βουτιά» 2%, ενώ η Unicredit διολίσθησε κατά 1,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης