Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η διγλωσσία στην ΕΕ- Δεν τα βρίσκουν για το naked short selling

 Συνεχίζεται η διγλωσσία στην ΕΕ- Δεν τα βρίσκουν για το naked short selling
Τη μέση λύση πιθανόν να ακολουθήσει στο θέμα των ανοικτών πωλήσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς φαίνεται και στο σχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση, αφού η πιθανότερη πρόταση μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα είναι η μεταφορά της δικαιοδοσίας στα κράτη μέλη ώστε τα ίδια να επιβάλλουν απαγορεύσεις (υπό προϋποθέσεις) στο short selling.

Η έκβαση αυτής της υπόθεσης έρχεται σε αντίθεση με την κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πριν από μία εβδομάδα περίπου, με την οποία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάργηση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short-selling) σε μέρος ή το σύνολο των μετοχών και σε κάποιες συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS).
Αν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτησε την πρωτοβουλία, δεν παρέλειψε να επισημάνει τις διιστάμενες απόψεις από τα κράτη μέλη, αναφέροντας ότι χρειαζόμαστε μια συνεπή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, η Επιτροπή εστιάζεται περισσότερο σε προτάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς παραγώγων επενδυτικών προϊόντων, και όχι απαγόρευσης «ύποπτων» εντολών. Οι προτάσεις θα πρέπει το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2011 να έχουν «παράγει» νέους κοινούς κανόνες και μέσα στο 2012 να έχει αρχίσει η εφαρμογή τους για τον έλεγχο των παραγώγων και να έχει βελτιωθεί το σύστημα εγγυήσεων των τραπεζών καθώς και οι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με ψήφισμα του το ευρωκοινοβούλιο ζητεί την απαγόρευση των κερδοσκοπικών συμβάσεων αντιστάθμισης κινδύνου πιστοληπτικής ικανότητας (Credit Default Swaps), απαιτεί δε όπως τα οικονομικά δικαιώματα πληρωμής αποζημίωσης από την ιδιοκτησία CDS χορηγούνται μόνο εφόσον ο κάτοχός τους διαθέτει και τα σχετικά ομόλογα, και επιμένει ότι CDS θα πρέπει να εκκαθαρίζονται κεντρικά μέσω ενός Ευρωπαϊκού οργανισμού συμψηφισμού κεντρικού αντισυμβαλλομένου (CCP).

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης