Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Στο χείλος τραπεζικής κρίσης η Ιταλία

tags :
Telegraph: Στο χείλος τραπεζικής κρίσης η Ιταλία
Telegraph: Στο χείλος τραπεζικής κρίσης η Ιταλία καθώς το κόστος δανεσμού αυξάνεται τ
Η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επικίνδυνης τραπεζικής κρίσης, καθώς η σκληρή κόντρα μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης ωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας σε υψηλό πέντε ετών αναφέρει σε ανάλυσή της η βρετανική Telegraph.
Οι αποδόσεις για το δεκαετές ομόλογο αυξήθηκαν στο 3,62%, λόγω της αντιπαράθεσης της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019.
Οι ιταλικές τράπεζες ενεργούν ως κύριοι επιταχυντές σε τέτοιες κρίσεις καθώς διαθέτουν κρατικό χρέος ύψους 387 δισεκατομμυρίων ευρώ και αντιμετωπίζουν αυτόματες απώλειες από την άνοδο των spread, καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους χάνουν αξία, καταστρέφοντας τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Οι πιο ευάλωτες τράπεζες πωλούν γρήγορα τα κρατικά ομόλογα τους για να μειώσουν τον κίνδυνο .
Αυτός ο «δογματικός βρόχος» της διασύνδεσης κρατικού χρέους με τις τράπεζες μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος στο μη αναμορφωμένο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.
Η Credit Suisse προειδοποίησε ότι τα spreads των 400 μονάδων βάσης δεν είναι "βιώσιμα".
Η άνοδος κατά 200 μονάδες βάσης μειώνει κατά 67 μονάδες common equity tier 1 capital των ιταλικών τραπεζών, αφήνοντας τες κάτω από τη βάση.
Ο Luigi di Maio, ο ηγέτης των πέντε αστέρων και ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να νοιάζεται αν τα spreads φτάσουν τις 400 μονάδες βάσης.
«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των τραυματισμών που υπέστη ο ιταλικός λαός, ο οποίος έχει εξαπατηθεί από τις τράπεζες", ανέφερε.



Οι ιταλικές τράπεζες πιέζονται σε πολλαπλά μέτωπα. Η έκδοση του χρέους μειωμένης εξασφάλισης έχει γίνει δαπανηρή και έχει σταματήσει, αποδυναμώνοντας τη ρευστότητα.
Η άνοδος των spread απλώνεται στην απτή λογιστική αξία, υποτιμώντας την αξία της μετοχής.
Ο Lorenzo Codogno, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ιταλικό ταμείο και τώρα στο LC Maro Advisers, δήλωσε ότι η εικόνα δεν είναι ακόμα τόσο άσχημη όσο το 2011.
Από τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε ένα παράθυρο δανεισμού στο τραπεζικό σύστημα (TLTROs) που θα πρέπει να αποτρέψει μια κρίση ρευστότητας.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τις χονδρικές κεφαλαιαγορές από 27 σε 21% της χρηματοδότησής τους.
"Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα μια πιστωτική κρίση και φοβάμαι ότι βρισκόμαστε ήδη σε κρίση", δήλωσε.
Η Citigroup εκτιμά ότι κάθε άλμα των 50 επιτοκίων μειώνει τους δείκτες βασικών κεφαλαίων για τις ισχυρότερες τράπεζες κατά 19 μονάδες βάσης ή 28 μονάδες για το UBI και 33 για την BPM.
Η επιστολή της Επιτροπής προς τη Ρώμη δεν αφήνει περιθώρια για κανένα συμβιβασμό.
Αναφέρει ότι το προβλεπόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 2,4% του ΑΕΠ αποκλίνει κατά 1,4% από τα αποδεκτά επίπεδα σύμφωνα με τους περίπλοκους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
"Καλούμε τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες", ανέφερε.



Ο Matteo Salvini δεν δείχνει ακόμη την επιθυμία να υποχωρήσει.
"Πίσω από αυτή την επιρροή υπάρχει χειραγώγηση παλαιού τύπου από κερδοσκόπους, όπως ο George Soros πριν από 25 χρόνια, για να αγοράσει ιταλικά περιουσιακά στοιχεία σε τιμές ευκαιρίας.
Όποιος όμως κερδοσκοπεί, σπαταλάει το χρόνο του.
Αυτή η κυβέρνηση δεν γυρίζει πίσω", είπε.



Ο καθηγητής Luigi Zingales, εμπειρογνώμονας στις ιταλικές τράπεζες στο πανεπιστήμιο του Σικάγου, δήλωσε ότι η ευρωζώνη έχει κάνει στην Ιταλία, ότι είχαν κάνει οι ξένοι πιστωτές στη Γερμανία το 1930, διακόπτοντας τις ροές κεφαλαίων με μια «ξαφνική στάση» και στη συνέχεια επιβάλλοντας δραστική λιτότητα.
Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει πλέον να είναι έκπληκτες για τις πολιτικές συνέπειες αυτής της στρατηγικής.
"Τι κάνουμε για το γεγονός ότι η Ιταλία δεν ανήκει στο ευρώ; Είτε αλλάζουμε δραματικά την Ιταλία και την κάνουμε κατάλληλη για το ευρώ. ή αλλάζουμε τους κανόνες του ευρώ. ή θα βγούμε από το ευρώ. Τίποτα άλλο δεν είναι δυνατό ", είπε.
Ο Desmond Lachman, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι αγορές κακώς υποθέτουν ότι το ιταλικό δράμα είναι υπό έλεγχο.
"Βρισκόμαστε σε ένα πολύ διαφορετικό στάδιο του παγκόσμιου κύκλου και σε ένα διαφορετικό επίπεδο ανεκτικότητας", είπε.
"Όταν τα spreads εκτοξευτούν δημιουργούν νέα θεμελιώδη".
Νομίζω ότι η Ιταλία μπορεί να μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο.
Είναι εξαιρετικά συστηματικό και θα μπορούσε να είναι η Lehman Brothers αντίστροφα", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης