Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία – Γραφείο Προϋπολογισμού: Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη – Κίνδυνος η κόντρα με την Κομισιόν

tags :
Ιταλία – Γραφείο Προϋπολογισμού: Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη – Κίνδυνος η κόντρα με την Κομισιόν
«Η κυβέρνηση λανθασμένα δεν λαμβάνει υπόψη την έντονη αναταραχή στις αγορές», υποστηρίζει το ιταλικό Γραφείο Προϋπολογισμού
Πλήγμα πιθανώς από αυτόν που δεν το περίμενε δέχθηκε η ιταλική κυβέρνηση, καθώς το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (UPB), σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν να αξιολογήσουμε τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2019», προσθέτοντας, όμως, ότι τις θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,5% το 2019, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά 3,1% είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, με δεδομένο ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους αρκετούς κινδύνους που μπορούν να πιέσουν χαμηλότερα την ιταλική ανάπτυξη.
«Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναταράξεις στις αγορές.
Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων του χρέους, με δεδομένη την ενίσχυση του spread».
Μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, εκτιμά ότι η άνοδος του spread θα αυξήσει κατά 17 δισ. ευρώ τις δαπάνες κάλυψης των τόκων του χρέους της χώρας έως το 2021, αύξηση που αντιστοιχεί στο 0,9% του ιταλικού ΑΕΠ.
Επιπρόσθετα ο Giuseppe Pisauro, επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού εξέφρασε την ανησυχία του για την κόντρα της κυβέρνηση με την Κομισιόν και τη μη συμμόρφωση της Ιταλίας με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Όπως σημειώνει, πάντως, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δεν είναι η πρώτη φορά που το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής εκφράζει αντιρρήσεις για τον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς το είχε πράξει και το 2016, αλλά το γεγονός αυτό δεν τάραξε και τόσο την τότε κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην κατάθεση του  στη Βουλή, πραγματοποιώντας ελάχιστες αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης