Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην Ευρώπη μέσω των επενδύσεων - Έφθασαν στα 30 δισ. το 2017

tags :
Economist: Η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην Ευρώπη μέσω των επενδύσεων - Έφθασαν στα 30 δισ. το 2017
Σταθερά σε ανοδική πορεία οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας σε χώρες της ΕΕ
Η παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη, τόσο πολιτικά όσο και εμπορικά, συνεχώς ενισχύεται, σημειώνει ο Economist.
Το 2016 οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση άγγιξαν τα 36 δισ. ευρώ, από 20 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον όμιλο Rhodium, μια αμερικανική ερευνητική εταιρεία.
Πολλές εξ αυτών στηρίχθηκαν από το κινεζικό δημόσιο, ενώ μέχρι το 2016 όλοι οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους Γερμανούς, υποδέχονταν με χαρά αυτές τις επενδύσεις.
Αλλά η τεράστια εισροή χρημάτων ώθησε τους ηγέτες στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και αλλού να ανησυχούν για τη δύναμη και την επιρροή που η Κίνα κέρδιζε, ειδικά στις μικρότερες χώρες της ΕΕ.


Αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των κινεζικών επενδύσεων και αυτές να υποχωρήσουν στα 30 δισ. ευρώ το 2017, αν και η πτώση τους αποδίδεται και στη διάθεση του Πεκίνου να μειώσει σημαντικά την έκθεσή του σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον μέσω της διαδικασίας των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Κίνα επιλέγει διαφορετικούς «τύπους» επενδύσεων ανά την Ευρώπη.
Στην Ανατολική Ευρώπη επικεντρώνεται στις υποδομές, προκειμένου να στηρίξει το γνωστό πρόγραμμα Belt και Road Initiative.
Στη Νότια Ευρώπη οι Κινέζοι αγοραστές συμμετείχαν στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση της ευρωζώνης. Τι θέλει η Κίνα, τελικά;
Ο υπέρτατος στόχος είναι η Κίνα να γίνει μια προηγμένη, σύγχρονη υπερδύναμη που οι άλλοι δεν θα τολμούν να αμφισβητήσουν, πόσω μάλλον να κερδίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης