Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με σημαντικές απώλειες 6,02% στις 2.561,23 μονάδες
(upd) Έντονη μεταβλητότητα καταγράφουν σήμερα (11/10/2018) οι δείκτες της Wall Street, σε μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα μηνών.
Σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, που μείωσαν τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, μετρίασαν τις πιέσεις, ωστόσο η ανάκαμψη αποδείχτηκε προσωρινή, με τους δείκτες της Wall Street να γυρίζουν ξανά σε αρνητικό έδαφος.
Περί τις 21:15, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 1% στις 25.340 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,1% στις 2.756 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,5% χαμηλότερα, στις 7.389 μονάδες.
Ειδικότερα, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,2% του Αυγούστου.
Στους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,3%, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,7% τον Αύγουστο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% για δεύτερο συνεχόμενη μήνα, έναντι αύξησης 0,2% που είχε σημειώσει τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός CPI σημείωσε αύξηση 2,2%.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του CPI και του δομικού CPI κατά 0,2% για τον Σεπτέμβριο.
Η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχει ασκήσει πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές τις τελευταίες ημέρες.
Οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά σήμερα, με εκείνη του 10ετούς να σημειώνει πτώση 7,7 μονάδων βάσης στο 3,15%.
Η απόδοση του 2ετούς υποχωρεί κατά 2,9 μ.β. στο 2,85%.
Η Wall Street βρέθηκε χθες σε… ελεύθερη πτώση, με τον Dow Jones να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2018 και τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας να... ισοπεδώνονται.
Ο S&P 500, ο δείκτης – βαρόμετρο τόσο της Wall Street όσο και της αμερικανικής βιομηχανίας, υποχώρησε κατά 3,29%.
Ο δείκτης συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης, κάτι που έχει να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ βρέθηκε χαμηλότερα από δύο επίπεδα αντίστασης: τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών και τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών.
Παράλληλα εμφάνισε τις υψηλότερες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2018, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Amazon σημείωσε βουτιά 6,2%, της Netflix κατέρρευσε με απώλειες 8,2%, ενώ αυτές των Facebook και Apple κινήθηκαν κατά 4% χαμηλότερα.
Ανάλογη ήταν η εικόνα και για τον Dow Jones, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,15%, χάνοντας και το ψυχολογικό στήριγμα των 26.000 μονάδων, ενώ ο Nasdaq δέχθηκε – όπως ήταν φυσικό- τις μεγαλύτερες πιέσεις με απώλειες 4,08%.
Η βουτιά στη Wall Street προκάλεσε και την αντίδραση του αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική σε βάρος της Fed, αποκαλώντας την «τρελή» για την επιμονή της στην αύξηση των επιτοκίων.
Ο ίδιος σχολίασε και το sell off που σημειώθηκε στη Wall Street, χαρακτηρίζοντάς το ως «μία διόρθωση την οποία περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό».
Ο Trump επανήλθε σήμερα με νέα επικριτικά σχόλια για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι «υπερβολικά επιθετική» στις πολιτικές της και ότι «κάνει ένα μεγάλο λάθος» με τα επιτόκια.
Ισχυροί κλυδωνισμοί στις ευρωαγορές μετά το sell off στη Wall - Στο -1,48% ο DAX, «βουτιά» 1,95% για Stoxx 600
Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχτηκαν, εν τω μεταξύ, οι ευρωαγορές, παίρνοντας την… σκυτάλη από το ασιατικό sell off που πυροδότησε η χειρότερη πτώση των τελευταίων 9 μηνών στη Wall Street.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» κατά 1,98% κι έκλεισε στις 359,67 μονάδες, υποχωρώντας νωρίτερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν μετρίασαν τις πιέσεις στις ευρωαγορές, ωστόσο η ανάκαμψη αποδείχτηκε προσωρινή, με τους δείκτες της Wall Street να γυρίζουν ξανά σε αρνητικό έδαφος.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,48% κι έκλεισε στις 11.539,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε «βουτιά» 1,94% στις 7.006,93 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,92% στις 5.106,37 μονάδες.
Ο FTSE 100 σημείωσε τη χειρότερη πτώση από τον Ιούνιο, ενώ 36 δισ. στερλίνες εξαλείφθηκαν από την κεφαλαιοποίησή του.
Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,69% στις 9.007,90 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,84% κι έκλεισε στις 19.356,61 μονάδες.
Την ίδια ώρα, νέες πιέσεις δέχτηκε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 3,60%, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, που απειλούν με υποβαθμίσεις την ιταλική οικονομία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Conte δηλώνει αποφασισμένη ότι δεν θα υποχωρήσει και ότι θα προχωρήσει κανονικά στον σχεδιασμό της για τον προϋπολογισμό του 2019.
Τριγμοί στις ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, το Brent υποχωρεί κατά -2,3% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 81,2 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,9% στα 71,8 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου τα αποθέματα αμερικανικού αργού για την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 9,7 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στα 2,6 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα ενισχύθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, με τους επενδυτές να αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αν και αρκετές ενεργειακές εταιρίες στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού έχουν περιορίσει την παραγωγή τους λόγω της καταιγίδας Michael, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής στις ΗΠΑ.
Standard Chartered: Ψυχραιμία... Όχι δράματα με μια πτώση της Wall Street
Ψυχραιμία... σύστησε ο πρόεδρος της Standard Chartered, με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη πτώση της Wall Street.
"Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά στις κινήσεις της αγοράς, ακόμη κι αν αυτές οι κινήσεις είναι αρκετά μεγάλες", δήλωσε ο José Viñals.
Ο ίδιος σύστησε στους επενδυτές «να απο-δραματοποιήσουν την κατάσταση», προτρέποντας τους να «θυμούνται την πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια».
"Πρέπει να ξεκινήσουμε να συνειδητοποιούμε ότι ορισμένες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές", είπε.
"Σε ένα πλαίσιο όπου τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι προοπτικές ανάπτυξης αναθεωρούνται σημαντικά προς τα κάτω", πρόσθεσε, "δεν αποκλείεται να δούμε μια αναπροσαρμογή της αγοράς".
Εντούτοις, ανέφερε ο Viñals, οι παγκόσμια οικονομία "εξακολουθεί να αναπτύσσεται έντονα", μαζί με τις προσδοκίες και τις προβλέψεις ότι επρόκειτο να «διατηρήσει καλούς ρυθμούς» για το τρέχον και το επόμενο έτος.
Ερωτηθείς αν ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είχε κάποια επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της τράπεζας, ο Viñals δήλωσε: «Φυσικά, αυτή η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει κάποιο είδος επιρροής από την άποψη της εμπιστοσύνης».
Πάνω από 13 δισ. δολάρια «εξανεμίστηκαν» από τα κρυπτονομίσματα μέσα σε 3 ώρες...
Τεράστια πτώση σημειώνουν σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2018, τα κρυπτονομίσματα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για απώλειες που ξεπερνούν τα 13 δισ. δολάρια.
Το bitcoin έχει χάσει σχεδόν το 5% της αξίας του, φτάνοντας στα 6.303 δολάρια, ενώ τα XRP και ethereum έχασαν πάνω από το 10% της αξίας τους, σύμφωνα με στοιχεία της Coinmarketcap.com.
Σε μόλις τρεις ώρες, σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας είχαν διαγραφεί από ολόκληρη την αγορά κρυπτογράφησης.
Η πτώση έρχεται εν μέσω νέων προειδοποιήσεων από τις οικονομικές αρχές σχετικά με την ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων και τη δυνητική απειλή για την οικονομία.
"Η συνεχιζόμενη ταχεία ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες αδυναμίες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα", ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του.
Πολλοί λάτρεις της εν λόγω αγοράς, ήλπιζαν το 2018 να είναι ένας χρόνος που οι ρυθμιστικές αρχές θα εξέταζαν την ιδέα της εξειδίκευσης της διαπραγμάτευσης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μέσω νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων.
Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ απέρριψε αρκετά ETF, μεταξύ των οποίων και εκείνο που είχε σχεδιαστεί από τους Winklevoss.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απέρριψαν προϊόντα ανάλογα.
Ταυτόχρονα, το έτος χαρακτηρίστηκε από υψηλές διακυμάνσεις, καθώς και ορισμένες απάτες που συνδέονταν με ανθρώπους που διενεργούσαν τις αποκαλούμενες IPO κρυπτονομισμάτων.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι το bitcoin, το XRP και το ethereum δεν έχουν ανακάμψει στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που είχαν προς το τέλος του 2017 και τις αρχές του τρέχοντος έτους.
www.bankingnews.gr
Σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, που μείωσαν τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, μετρίασαν τις πιέσεις, ωστόσο η ανάκαμψη αποδείχτηκε προσωρινή, με τους δείκτες της Wall Street να γυρίζουν ξανά σε αρνητικό έδαφος.
Περί τις 21:15, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 1% στις 25.340 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,1% στις 2.756 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,5% χαμηλότερα, στις 7.389 μονάδες.
Ειδικότερα, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,2% του Αυγούστου.
Στους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,3%, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,7% τον Αύγουστο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% για δεύτερο συνεχόμενη μήνα, έναντι αύξησης 0,2% που είχε σημειώσει τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός CPI σημείωσε αύξηση 2,2%.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του CPI και του δομικού CPI κατά 0,2% για τον Σεπτέμβριο.
Η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχει ασκήσει πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές τις τελευταίες ημέρες.
Οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά σήμερα, με εκείνη του 10ετούς να σημειώνει πτώση 7,7 μονάδων βάσης στο 3,15%.
Η απόδοση του 2ετούς υποχωρεί κατά 2,9 μ.β. στο 2,85%.
Η Wall Street βρέθηκε χθες σε… ελεύθερη πτώση, με τον Dow Jones να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2018 και τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας να... ισοπεδώνονται.
Ο S&P 500, ο δείκτης – βαρόμετρο τόσο της Wall Street όσο και της αμερικανικής βιομηχανίας, υποχώρησε κατά 3,29%.
Ο δείκτης συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης, κάτι που έχει να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ βρέθηκε χαμηλότερα από δύο επίπεδα αντίστασης: τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών και τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών.
Παράλληλα εμφάνισε τις υψηλότερες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2018, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Amazon σημείωσε βουτιά 6,2%, της Netflix κατέρρευσε με απώλειες 8,2%, ενώ αυτές των Facebook και Apple κινήθηκαν κατά 4% χαμηλότερα.
Ανάλογη ήταν η εικόνα και για τον Dow Jones, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,15%, χάνοντας και το ψυχολογικό στήριγμα των 26.000 μονάδων, ενώ ο Nasdaq δέχθηκε – όπως ήταν φυσικό- τις μεγαλύτερες πιέσεις με απώλειες 4,08%.
Η βουτιά στη Wall Street προκάλεσε και την αντίδραση του αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική σε βάρος της Fed, αποκαλώντας την «τρελή» για την επιμονή της στην αύξηση των επιτοκίων.
Ο ίδιος σχολίασε και το sell off που σημειώθηκε στη Wall Street, χαρακτηρίζοντάς το ως «μία διόρθωση την οποία περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό».
Ο Trump επανήλθε σήμερα με νέα επικριτικά σχόλια για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι «υπερβολικά επιθετική» στις πολιτικές της και ότι «κάνει ένα μεγάλο λάθος» με τα επιτόκια.
Ισχυροί κλυδωνισμοί στις ευρωαγορές μετά το sell off στη Wall - Στο -1,48% ο DAX, «βουτιά» 1,95% για Stoxx 600
Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχτηκαν, εν τω μεταξύ, οι ευρωαγορές, παίρνοντας την… σκυτάλη από το ασιατικό sell off που πυροδότησε η χειρότερη πτώση των τελευταίων 9 μηνών στη Wall Street.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» κατά 1,98% κι έκλεισε στις 359,67 μονάδες, υποχωρώντας νωρίτερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν μετρίασαν τις πιέσεις στις ευρωαγορές, ωστόσο η ανάκαμψη αποδείχτηκε προσωρινή, με τους δείκτες της Wall Street να γυρίζουν ξανά σε αρνητικό έδαφος.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,48% κι έκλεισε στις 11.539,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε «βουτιά» 1,94% στις 7.006,93 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,92% στις 5.106,37 μονάδες.
Ο FTSE 100 σημείωσε τη χειρότερη πτώση από τον Ιούνιο, ενώ 36 δισ. στερλίνες εξαλείφθηκαν από την κεφαλαιοποίησή του.
Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,69% στις 9.007,90 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,84% κι έκλεισε στις 19.356,61 μονάδες.
Την ίδια ώρα, νέες πιέσεις δέχτηκε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 3,60%, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, που απειλούν με υποβαθμίσεις την ιταλική οικονομία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Conte δηλώνει αποφασισμένη ότι δεν θα υποχωρήσει και ότι θα προχωρήσει κανονικά στον σχεδιασμό της για τον προϋπολογισμό του 2019.
Τριγμοί στις ασιατικές αγορές
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες πιέσεις από το χθεσινό sell off στη Wall Street, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να πραγματοποιούν τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων επτά ετών.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 3,96% στις 22.587,50 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από την ανάκαμψη του γιεν έναντι του δολαρίου, το οποίο μετράει πλέον πέντε συνεχόμενες ημέρες ανόδου.
Οι απώλειες επηρέασαν όλους τους κλάδους στην Ιαπωνία, με τη SoftBank Group να υποχωρεί κατά 5,8% και την εταιρία ρομποτικής Fanuc να καταγράφει πτώση 6,8%
Παράλληλα, σημαντική ήταν η πτώση και για τις εταιρείες που βασίζονται στις εξαγωγές, με την Toyota να υποχωρεί κατά 2,4%, τη Nintendo κατά 3,3% και τη Sony κατά 4,3%.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντικές απώλειες 5,22% στις 2.583,46 μονάδες, με τον δείκτη πλέον να υποχωρεί κατά 20% από την αρχή του 2018, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -6,07% και τις 7.524,09 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 3,54% στις 25.266,37 μονάδες, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά 15 μηνών, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -6,31% στις 9.806,11 μονάδες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με πτώση 4,44% στις 2.129,67 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά 4,9% ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη FTSE Straits Times στη Σιγκαπούρη, και συγκεκριμένα στο -2,83% και τις 3.041,32 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018, και συγκεκριμένα στο -2,74% και τις 5.883,80 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/NZX 50 έκλεισε με πτώση για ένατη συνεχόμενη ημέρα, υποχωρώντας κατά -3,64% στις 8.721,20 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 3,96% στις 22.587,50 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από την ανάκαμψη του γιεν έναντι του δολαρίου, το οποίο μετράει πλέον πέντε συνεχόμενες ημέρες ανόδου.
Οι απώλειες επηρέασαν όλους τους κλάδους στην Ιαπωνία, με τη SoftBank Group να υποχωρεί κατά 5,8% και την εταιρία ρομποτικής Fanuc να καταγράφει πτώση 6,8%
Παράλληλα, σημαντική ήταν η πτώση και για τις εταιρείες που βασίζονται στις εξαγωγές, με την Toyota να υποχωρεί κατά 2,4%, τη Nintendo κατά 3,3% και τη Sony κατά 4,3%.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντικές απώλειες 5,22% στις 2.583,46 μονάδες, με τον δείκτη πλέον να υποχωρεί κατά 20% από την αρχή του 2018, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -6,07% και τις 7.524,09 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 3,54% στις 25.266,37 μονάδες, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά 15 μηνών, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -6,31% στις 9.806,11 μονάδες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με πτώση 4,44% στις 2.129,67 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά 4,9% ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη FTSE Straits Times στη Σιγκαπούρη, και συγκεκριμένα στο -2,83% και τις 3.041,32 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018, και συγκεκριμένα στο -2,74% και τις 5.883,80 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/NZX 50 έκλεισε με πτώση για ένατη συνεχόμενη ημέρα, υποχωρώντας κατά -3,64% στις 8.721,20 μονάδες.
Στο limit down πάνω από 1.000 εισηγμένες στο Shanghai Composite - Σε χαμηλά 4ετίας ο δείκτης
Πάνω από 1.000 εισηγμένες στον κινεζικό δείκτη Shanghai Composite βρέθηκαν στο limit down (±10%) στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 11ης Οκτωβρίου 2018, με τον δείκτη να οδηγείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014.
Ο δείκτης της Κίνας έκλεισε με απώλειες 5,2% χαμηλότερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2016.
Περισσότεροι από 1.000 μετοχές έκλεισαν με limit down, ή περισσότερο από μια στις τέσσερις εισηγμένες.
Ο Shanghai Composite έχει χάσει 24% τους τελευταίους 12 μήνες.
Πάνω από 1.000 εισηγμένες στον κινεζικό δείκτη Shanghai Composite βρέθηκαν στο limit down (±10%) στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 11ης Οκτωβρίου 2018, με τον δείκτη να οδηγείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014.
Ο δείκτης της Κίνας έκλεισε με απώλειες 5,2% χαμηλότερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2016.
Περισσότεροι από 1.000 μετοχές έκλεισαν με limit down, ή περισσότερο από μια στις τέσσερις εισηγμένες.
Ο Shanghai Composite έχει χάσει 24% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ισχυρές απώλειες και για το πετρέλαιο
Ισχυρές απώλειες καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις τόσο από την πτώση που σημειώθηκε στις αγορές, όσο και από τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα οποία έδειξαν σημαντική άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.Ειδικότερα, το Brent υποχωρεί κατά -2,3% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 81,2 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,9% στα 71,8 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου τα αποθέματα αμερικανικού αργού για την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 9,7 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στα 2,6 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα ενισχύθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, με τους επενδυτές να αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αν και αρκετές ενεργειακές εταιρίες στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού έχουν περιορίσει την παραγωγή τους λόγω της καταιγίδας Michael, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής στις ΗΠΑ.
Standard Chartered: Ψυχραιμία... Όχι δράματα με μια πτώση της Wall Street
Ψυχραιμία... σύστησε ο πρόεδρος της Standard Chartered, με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη πτώση της Wall Street.
"Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά στις κινήσεις της αγοράς, ακόμη κι αν αυτές οι κινήσεις είναι αρκετά μεγάλες", δήλωσε ο José Viñals.
Ο ίδιος σύστησε στους επενδυτές «να απο-δραματοποιήσουν την κατάσταση», προτρέποντας τους να «θυμούνται την πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια».
"Πρέπει να ξεκινήσουμε να συνειδητοποιούμε ότι ορισμένες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές", είπε.
"Σε ένα πλαίσιο όπου τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι προοπτικές ανάπτυξης αναθεωρούνται σημαντικά προς τα κάτω", πρόσθεσε, "δεν αποκλείεται να δούμε μια αναπροσαρμογή της αγοράς".
Εντούτοις, ανέφερε ο Viñals, οι παγκόσμια οικονομία "εξακολουθεί να αναπτύσσεται έντονα", μαζί με τις προσδοκίες και τις προβλέψεις ότι επρόκειτο να «διατηρήσει καλούς ρυθμούς» για το τρέχον και το επόμενο έτος.
Ερωτηθείς αν ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είχε κάποια επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της τράπεζας, ο Viñals δήλωσε: «Φυσικά, αυτή η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει κάποιο είδος επιρροής από την άποψη της εμπιστοσύνης».
Πάνω από 13 δισ. δολάρια «εξανεμίστηκαν» από τα κρυπτονομίσματα μέσα σε 3 ώρες...
Τεράστια πτώση σημειώνουν σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2018, τα κρυπτονομίσματα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για απώλειες που ξεπερνούν τα 13 δισ. δολάρια.
Το bitcoin έχει χάσει σχεδόν το 5% της αξίας του, φτάνοντας στα 6.303 δολάρια, ενώ τα XRP και ethereum έχασαν πάνω από το 10% της αξίας τους, σύμφωνα με στοιχεία της Coinmarketcap.com.
Σε μόλις τρεις ώρες, σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας είχαν διαγραφεί από ολόκληρη την αγορά κρυπτογράφησης.
Η πτώση έρχεται εν μέσω νέων προειδοποιήσεων από τις οικονομικές αρχές σχετικά με την ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων και τη δυνητική απειλή για την οικονομία.
"Η συνεχιζόμενη ταχεία ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες αδυναμίες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα", ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του.
Πολλοί λάτρεις της εν λόγω αγοράς, ήλπιζαν το 2018 να είναι ένας χρόνος που οι ρυθμιστικές αρχές θα εξέταζαν την ιδέα της εξειδίκευσης της διαπραγμάτευσης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μέσω νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων.
Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ απέρριψε αρκετά ETF, μεταξύ των οποίων και εκείνο που είχε σχεδιαστεί από τους Winklevoss.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απέρριψαν προϊόντα ανάλογα.
Ταυτόχρονα, το έτος χαρακτηρίστηκε από υψηλές διακυμάνσεις, καθώς και ορισμένες απάτες που συνδέονταν με ανθρώπους που διενεργούσαν τις αποκαλούμενες IPO κρυπτονομισμάτων.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι το bitcoin, το XRP και το ethereum δεν έχουν ανακάμψει στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που είχαν προς το τέλος του 2017 και τις αρχές του τρέχοντος έτους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών