Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Η επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση θα έχει στο επίκεντρο την Ιταλία

New York Times: Η επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση θα έχει στο επίκεντρο την Ιταλία
Το πρόβλημα με τις νέες κρίσεις σε σχέση με αυτή του 2008 είναι ότι οι τράπεζες ίσως να μην διασωθούν καθώς εξάντλησαν πολλά από τα εργαλεία που διέθεταν γι αυτό
«Στο επίκεντρο της επόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα βρίσκεται η Ιταλία» υποστηρίζουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times λέγοντας ότι «η ιστορία δείχνει ότι ο κόσμος οδεύει προς μια νέα κρίση και τα στατιστικά δείχνουν ότι θα ξεκινήσει από την Ιταλία».
«Το υπέρογκο δημόσιο χρέος, οι αδύναμες τράπεζες, μια εριστική κυβέρνηση και μια τεράστια οικονομία συνθέτουν το σκηνικό μιας νέας καταστροφής που μπορεί να συμπαρασύρει και τις οικονομίες των γειτονικών χωρών» εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.
Όπως εξηγεί οι επενδυτές ομολόγων, που πάντοτε αντιμετωπίζουν με ψυχρή λογική τη φερεγγυότητα μιας χώρας, κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο λαϊκίστικος προϋπολογισμός της Ιταλίας που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ρώμης, έχει αποσπάσει αρνητικές κριτικές στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν απερίσκεπτο καθώς προκάλεσε την άνοδο των επιτοκίων της αγοράς στο ιταλικό χρέος, απειλώντας να στραγγαλίσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός έχει φέρει στην επιφάνεια τις διαφωνίες στο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, όπου ένα κόμμα ευνοεί τις φορολογικές περικοπές που είναι φιλικές προς τις μικρές επιχειρήσεις και το άλλο τα εξαιρετικά ακριβά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Σε γενικές γραμμές, η λαϊκιστική κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη μπροστά στις δεσμεύσεις της να προωθήσει έναν προϋπολογισμό που θεωρεί ως πολιτική επιταγή την ώρα που οι ιταλικές τράπεζες φοβούνται ότι θα χάσουν την αξιοπιστία και τη στενή σχέση της με την Ευρώπη.
Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις τείνουν να εμφανίζονται σε κάθε δεκαετία και η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή μιας λίστας σημείων ανάφλεξης που θα μπορούσαν να αγγίξουν την επόμενη, μαζί με την οικονομική και πολιτική αναταραχή της Τουρκίας, τον εμπορικό πόλεμο του Προέδρου Trump, την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σύμφωνα ωστόσο με τον Richard Portes, καθηγητής οικονομικών στο London Business School, το πρόβλημα με τις νέες κρίσεις σε σχέση με αυτή του 2008, ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην καταφέρουν να διασωθούν καθώς εξάντλησαν πολλά από τα εργαλεία που διέθεταν για την αντιμετώπιση κρίσεων τότε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης