Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico για εκλογές στη Βαυαρία: Σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στην πολιτική της Merkel

Politico για εκλογές στη Βαυαρία: Σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στην πολιτική της Merkel
Μεγάλοι νικητές οι Πράσινοι και AfD, τριγμοί στους Σοσιαλδημοκράτες
Για σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας των Γερμανών ψηφοφόρων στην πολιτική της καγκελαρίου Angela Merkel κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμα του το Politico αναφερόμενο στις χθεσινές εκλογές στη Βαυαρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «βαυαρική» πτέρυγα της Merkel υπέστη το χειρότερο εκλογικό της ποσοστό τα τελευταία 70 χρόνια καθώς οι Βαυαροί ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τα κυβερνώντα κόμματα αναζητώντας «εναλλακτικές» τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά τους, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση της χώρας.
Όπως υπογραμμίζεται, αν και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) έχασαν περισσότερους από έναν στους πέντε ψηφοφόρους τους και μαζί και την απόλυτη πλειοψηφία, παραμένουν η πρώτη πολιτική δύναμη στη Βαυαρία και είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις θα έχει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα στην κυβέρνηση του Βερολίνου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την ώρα που η στήριξη στην κυβέρνηση της Merkel βαίνει μειούμενη, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αμφιβάλλουν για το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή έως το τέλος της θητείας της, το 2021.
Προς επίρρωση μάλιστα αυτού του επιχειρήματος, το Politico επικαλείται τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του SPD, Ralf Stegner, ο οποίος πρότεινε στο κόμμα του να επανεξετάσει τη δέσμευση του απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU/CSU.
Και ενώ είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι χαμένοι, εξίσου ξεκάθαρο είναι το ποιοι αναδείχθηκαν νικητές.
Το Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έλαβε το 10,2% των ψήφων στην πρώτη του εμφάνιση στις εκλογές στη Βαυαρία και οι Πράσινοι, οι οποίοι με το 17,5% διπλασίασαν τα ποσοστά που έλαβαν το 2013.
Μείζον ζήτημα για τους Βαυαρούς ψηφοφόρους ήταν το μεταναστευτικό και η ακολουθούμενη πολιτική για το άσυλο.
Όπως επισημαίνεται το AfD προσέλκυσε τους δυσαρεστημένους με την φιλελεύθερη πολιτική της Merkel για το άσυλο πρώην ψηφοφόρους της CSU ενώ οι Πράσινοι προσέλκυσαν τους πιο «κεντρώους» ψηφοφόρους που αντιτάχθηκαν στη σκληρή γραμμή της CSU για το μεταναστευτικό.
Πάντως και παρά το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα η CSU παραμένει πρώτη δύναμη και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων που ήρθε τρίτο με 11,6%, κάτι που σημαίνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, M. Soeder θα διατηρήσει τη θέση του.
Ωστόσο, ασαφές είναι τι θα συμβεί με τον Horst Seehofer και αν θα καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά, καθώς είναι αυτός που δέχεται και τα περισσότερα πυρά για την κρίση της CSU ιδιαίτερα για τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με τη Merkel για το μεταναστευτικό.
Κατά το Politico, ακόμα και αν ο Seehofer αποχωρούσε από το κυβερνητικό σχήμα, αυτό δεν θα σήμαινε ότι θα λύνονταν και τα χέρια της Merkel.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει συνέχεια σε απήχηση και στήριξη, ενώ διακινούνται μια σειρά από σενάρια για το μέλλον της καγκελαρίου.
Στα τέλη του μήνα ακολουθεί μια ακόμα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Έσση, και αν και εκεί το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, δεν αποκλείεται η Merkel να αναγκαστεί να παραιτηθεί από την προεδρία του CDU στο συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο, κάτι που θα μειώσει την εξουσία της.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης