Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Τέξας - Ελέγχεται τις τελευταίες δεκαετίες από τους Ρεπουμπλικάνους

tags :
ΗΠΑ: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Τέξας - Ελέγχεται τις τελευταίες δεκαετίες από τους Ρεπουμπλικάνους
Ο προεκλογικός αγώνας στο Τέξας μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή T. Cruz και του Δημοκρατικού Beto O’ Rurk στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
O προεκλογικός αγώνας που διεξάγεται στο Τέξας μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή T. Cruz και του Δημοκρατικού Beto O’ Rurk που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ, ενώ οι δύο υποψήφιοι έχουν μικρή διαφορά στα ποσοστά τους, σχολιάζει το ABC News.
Ενδεικτική των συνθηκών σκληρού ανταγωνισμού υπό τις οποίες διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία ήταν η παρέμβαση του προέδρου Trump υπέρ του γερουσιαστή, με τον οποίον είχε συγκρουστεί δραματικά κατά την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, το 2016.
Ο ίδιος χαρακτήριζε κάποτε τον Cruz ως τον "Ψεύτη" ενώ σήμερα τον αποκαλεί "φίλο του", όπως έκανε στην διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Χιούστον.
Ο πρόεδρος Trump πρόσθεσε ότι "κανένας άλλος" δεν τον βοήθησε περισσότερο στην Γερουσία.
"Το Τέξας είναι παραδοσιακά μία πολιτεία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά η κατάσταση αυτή αλλάζει γρήγορα.
Αποτελεί έναν μεγάλο κόκκινο στόχο για τους Δημοκρατικούς.
Οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι αν ξεκινήσουν να αλλάζουν την κατάσταση στο Τέξας, τότε, αυτό θα προκαλέσει αλλαγές στον εκλογικό χάρτη και σε παναμερικανικό επίπεδο", δήλωσε ο R. Klein διευθυντής πολιτικού σχολιασμού στο ABC News.
Οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο απέχουν μόλις δύο εβδομάδες, ενώ στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης εξελίσσεται σε ένα από τα θέματα που βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε ότι σκέφτεται την στρατιωτικοποίηση της νότιας συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο Cruz στην εκπομπή "Nightline".
"Η στρατιωτικοποίηση είναι μια βαριά λέξη σε πολιτικό επίπεδο.
Είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε τις δυνάμεις τήρησης του νόμου που θα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να προστατεύουμε τα σύνορα.
Ακούστε, αυτό φυσικά σημαίνει ότι αν έχουμε ένα καραβάνι χιλιάδων ανθρώπων, που θέλουν να παρανομήσουν και να περάσουν τα σύνορα, πρέπει να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Cruz που διατηρεί την έδρα του στην Γερουσία από το 2013.
Από την μεριά του ο O’ Rurk, που είναι μέλος του Κογκρέσου εκπροσωπώντας το Τέξας, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Ο ίδιος μεγάλωσε στη συνοριακή πόλη του Ελ Πάσο και μιλάει τα ισπανικά με άνεση.
Ο O’ Rurk δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά είναι αντίθετος με την κατασκευή του τείχους, που προωθεί ο πρόεδρος Trump.
"Δεν χρειαζόμαστε ένα τείχος.
Δεν χρειάζεται να στρατιωτικοποιήσουμε τα σύνορα" προκειμένου να τα προστατεύσουμε, δηλώνει ο ίδιος.
"Εάν τα πράγματα είναι τόσο απελπιστικά στην Γουατεμάλα, στην Ονδούρα και στο Ελ Σαλβαδόρ, ώστε κάποιος να βάζει σε κίνδυνο την ζωή του προκειμένου να έρθει εδώ, τότε, τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε αυτές τις χώρες;" αναρωτιέται ο O’ Rurk.
Η στάση του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, δεν είναι η μόνη διάσταση της διαφορετικής προσέγγισης που έχει για την επίλυση των προβλημάτων, σε μία πολιτεία που βρίσκεται παραδοσιακά υπό την πολιτική επιρροή των Ρεπουμπλικάνων για δεκαετίες.
Όταν δέχεται ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις του σε ζητήματα όπως, η οπλοκατοχή, η μετανάστευση, οι αμβλώσεις και η χρήση της μαριχουάνας, ο O’ Rurk δηλώσει ότι "έχει βρει κοινό έδαφος στην πολιτεία του Τέξας".
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι απόψεις του για τα ζητήματα αυτά δεν είναι πολύ προοδευτικές για το Τέξας.
“Είναι από το Τέξας, για το Τέξας. Αυτά είναι τα πράγματα που ακούω στον δρόμο, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχω επισκεφτεί καθεμία από τις 254 κομητείες της πολιτείας.
Είναι τα θέματα που οι άνθρωποι φέρνουν προς συζήτηση στις συναντήσεις με τις τοπικές δημοτικές αρχές.
Αυτός είναι κι ο λόγος που θέλουν από εμένα να τα υλοποιήσω.
Πρόκειται για ανθρώπινες αξίες, αμερικανικές αξίες, αλλά κι αξίες του Τέξας,” είπε χαρακτηριστικά ο O’ Rurk.
Ο O’ Rurk χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω μεταδόσεων σε πραγματικό χρόνο από τις προεκλογικές εκδηλώσεις και η τακτική του αυτή, αποδίδει.
Η προεκλογική του εκστρατεία έχει συγκεντρώσει το ποσό ρεκόρ των 38 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε τρεις μήνες, ενώ εξηγεί την προσέγγισή του, ως "μία από τις πιο απλές και προφανείς στρατηγικές", που μπορεί να χρησιμοποιήσει μία μοντέρνα προεκλογική εκστρατεία.
"Εμφανιζόμαστε θεωρητικά παντού, όλες τις ώρες και για όλους", εξηγεί.
"Ο Cruz άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία έχοντας ένα ευρύ προβάδισμα, αλλά όποιος παρακολουθεί τις προεκλογικές εξελίξεις γνωρίζει ότι σήμερα η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρή.
Ο Cruz πρέπει να αντιμετωπίσει έναν τηλεοπτικό, ενεργητικό και με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους υποψήφιο, σε μία πολιτεία που κανένας δεν γνωρίζει τι σημαίνει να πηγαίνεις και να ψηφίζεις σε μια χρονιά ενδιάμεσων εκλογών", εξηγεί ο Klein.
Ο O’ Rurk που κάποτε ήταν μέλος μιας περιπλανώμενης μπάντας πανκ βλέπει σήμερα ότι συγκεντρώνεται χιλιάδες κόσμου στις προεκλογικές του εκδηλώσεις, ενώ έχει την υποστήριξη διασημοτήτων όπως ο W. Nelson.
Από την άλλη μεριά, για τον Cruz, η προεκλογική στρατηγική του είναι βαθιά συνδεδεμένη με τα παραδοσιακά πιστεύω της πολιτείας, κάνοντας προεκλογικό αγώνα, ακόμη κι από μάντρες βοοειδών, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων.
Σήμερα, ο Cruz φαίνεται ότι συμμαχεί πλέον με τον πρόεδρο Trump, αφήνοντας πίσω την κακιά περίοδο στις μεταξύ τους σχέσεις το 2016 κι έχοντας ως κοινό στόχο την επανεκλογή του γερουσιαστή στο Τέξας, καθώς η πολιτεία αυτή αξιολογείται ως κομβικής πολιτικής σημασίας από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ως προς την επιρροή που ασκεί η πολιτική δυναμική τους σε παναμερικανικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης