Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Σύλληψη 56χρονου για τα τρομο - δέματα - Το προφίλ του φερόμενου δράστη

tags :
HΠΑ: Σύλληψη 56χρονου για τα τρομο - δέματα - Το προφίλ του φερόμενου δράστη
HΠΑ: Σύλληψη υπόπτου για τα τρομο - δέματα με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης J. Sessions ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι ο ύποπτος για την αποστολή δεμάτων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε επικριτές του D. Trump βρίσκεται υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του από το FBI.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας C. Ray.
Εναντίον του Cesar Sayoc έχουν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και απειλές εναντίον πρώην προέδρων των ΗΠΑ, οι οποίες επισύρουν ποινή έως και 58 χρόνια κάθειρξη, επεσήμανε ο Sessions.
"Δεν θα ανεχθούμε αυτού του είδους την ανομία, κυρίως την πολιτική βία", υπογράμμισε ο Sessions .
Ο Ray από την πλευρά του τόνισε ότι τα δέματα περιείχαν πραγματικό εκρηκτικό υλικό και δεν ήταν φάρσα. Συνολικά εστάλησαν 13 δέματα, ενώ ένα δακτυλικό αποτύπωμα που βρέθηκε στο δέμα που είχε παραλήπτη την γερουσιαστή Μαξίν Ουότερς επιβεβαιώθηκε ότι ανήκε στον Sayoc, επεσήμανε ο ίδιος.
Ο διευθυντής του FBI τόνισε ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα δέματα.

Το προφίλ του δράστη

Ο άνθρωπος που είναι ύποπτος ότι στέλνει τουλάχιστον δώδεκα βόμβες αποστολών σε επικριτές κριτικούς του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump είναι ο 56χρονος Cesar Sayoc εγγεγραμμένος στους Ρεπουμπλικάνους στη Φλόριντα και έχει μακρά ποινική ιστορία.
Τα δημόσια αρχεία έδειξαν ότι ο Cesar Sayoc συνελήφθη πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης στην οποία κατηγορήθηκε ότι απειλούσε να χρησιμοποιήσει βόμβα.
Ο Sayoc τέθηκε υπό κράτηση το πρωί της Παρασκευής έξω από ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Plantation της Φλώριδας, δήλωσαν οι ομοσπονδιακές αρχές.
Το λευκό φορτηγό του Sayoc, το οποίο κατασχέθηκε από τις αρχές, είχε πολυάριθμα αυτοκόλλητα που έδειχναν τον πρόεδρο Donald Trump και τον αντιπρόεδρο Mike Pence, καθώς και ένα σήμα "CNN SUCKS", σύμφωνα με ένα screenshot που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν δημοσιογράφο του CNN.
O Cesar Sayoc είναι promoter νυχτερινών μαγαζιών σύμφωνα με το προφίλ του LinkedIn και ιδιοκτήτης της International Gold Productions.
Κατέθσε αίτηση πτώχευσης στο Μαϊάμι το 2012, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.
Εκείνη την εποχή, ο Sayoc είπε ότι ζούσε με τη μητέρα του στην Aventura της Φλόριντα και είχε περιουσία 1.150 δολαρίων και έαν αυτοκίνητο Chevy Tahoe του 2001.

FBI: Πάρα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τα κίνητρα του υπόπτου

Ο διευθυντής του FBI διατύπωσε σήμερα (26/10) την εκτίμηση, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι αρχές, ότι είναι "πάρα πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για τα κίνητρα" του υπόπτου, που συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τα ύποπτα δέματα, τα οποία εστάλησαν σε στελέχη και υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Οι αρχές επιβολής του νόμου συνεχίζουν να ερευνούν το ενδεχόμενο και άλλα πρόσωπα εκτός του βασικού υπόπτου, που βρίσκεται υπό κράτηση, να έχουν εμπλακεί στην αποστολή των τρομοδεμάτων, που περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σε επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών και επικριτές του Αμερικανού προέδρου D. Trump είπε στο Reuters ένας αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας.







Το ιστορικό με τα τρομο - δέματα

Οι αμερικανικές αρχές ανακάλυψαν ύποπτα δέματα που εστάλησαν στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και τον ηθοποιό Robert De Niro σήμερα (25/10), ένα 24ωρο αφού επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών και επικριτές του Αμερικανού προέδρου D. Trump στοχοθετήθηκαν από παρόμοιους μηχανισμούς.
Κανείς από τους δέκα επιβεβαιωμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς δεν εξερράγη, ωστόσο οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον επίδοξο κατά συρροή βομβιστή, ενόψει μάλιστα και των κρίσιμων εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν τις απειλές σύμπτωμα ενός οξυμμένου είδους πολιτικής ρητορικής που προωθεί ο Trump, ο οποίος καταδίκασε τις ενέργειες αυτές αλλά κατηγόρησε τα ΜΜΕ.
Ένα ύποπτο δέμα που εστάλη στον  Joe Biden βρέθηκε σε ταχυδρομείο στην κομητεία Νιου Καστλ στο Ντέλαγουερ, όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αξιωματούχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC μετέδωσε ότι ένα δεύτερο ύποπτο δέμα επίσης ανακαλύφθηκε.
Ο Robert De Niro, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν απευθύνθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς στον Trump στην τελετή των βραβείων Τόνι τον περασμένο Ιούνιο, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Ένα ύποπτο δέμα, παρόμοιο με εκείνα που εστάλησαν σε Δημοκρατικούς εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία στη Νέα Υόρκη της εταιρείας παραγωγής που ίδρυσε ο Αμερικανός ηθοποιός.
Το δέμα που εστάλη στον Robert De Niro  περιείχε επίσης έναν εκρηκτικό μηχανισμό.
«Ένα μεγάλο μέρος της Οργής που βλέπουμε σήμερα στην κοινωνία μας προκαλείται από τα σκόπιμα ψευδή και ανακριβή ρεπορτάζ των κυρίαρχων ΜΜΕ τα οποία αποκαλώ Fake News» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.
«Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη και απεχθής που δεν μπορώ να την περιγράψω», συμπλήρωσε.
Όλα τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο έχουν αποδοκιμαστεί έντονα από δεξιούς, μεταξύ αυτών ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ B. Obama, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας και υποψήφια για την προεδρία H. Clinton και ο γενικός εισαγγελέας επί Ομπάμα E. Holder.
Επίσης, στους παραλήπτες βρίσκονται ο πρώην διευθυντής της CIA J. Brenan, ο δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος G. Soros και η βουλευτίνα από την Καλιφόρνια N. Wuoters, που ασκεί συχνά κριτική στον μεγιστάνα.
Δύο δέματα εστάλησαν στη Wuoters, την οποία ο Trump έχει χαρακτηρίσει «πρόσωπο εξαιρετικά χαμηλού IQ».
Τα τρομο-δέματα εστάλησαν καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, όπου θα κριθεί εάν οι Δημοκρατικοί θα πάρουν τον έλεγχο ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους με αποτέλεσμα ο D. Trumpνα απολέσει την πλειοψηφία που το κόμμα του διαθέτει.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Πολλοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία M. MacKonel και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill De Blazio, χαρακτήρισαν τα τρομο-δέματα τρομοκρατική ενέργεια.
«Κάποιος επιχειρεί να μας τρομοκρατήσει.
Κάποιος επιχειρεί να καταστείλει τις φωνές σε αυτήν την χώρα χρησιμοποιώντας βία» τόνισε ο De Blazio.

«Επιθετική έρευνα»

Ο D. Trump διαβεβαίωσε, σε μια συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, ότι η κυβέρνησή του θα διεξάγει μια «επιθετική έρευνα».
«Οποιαδήποτε ενέργεια ή απειλή πολιτικής βίας συνιστά επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας μας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο μεγιστάνας, που ένωσε τη φωνή του με άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι ενθαρρύνουν τις τακτικές του «όχλου», εξήρε έναν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία στη Μοντάνα, ο οποίος επιτέθηκε σε έναν δημοσιογράφο κατά την διάρκεια της εκστρατείας του 2017.
Το δέμα που είχε παραλήπτη τον Χόλντερ κατέληξε τελικά, αφού άλλαξε πορεία, στη διεύθυνση αποστολέα που είχε γραφεί σε όλα τα δέματα, το γραφείο στη Φλόριντα της βουλευτίνας S. Sulz.
Σύμφωνα με το FBI τα δέματα ήταν φάκελοι που περιείχαν "πιθανούς εκρηκτικούς μηχανισμούς", περιτυλιγμένους σε ρολό φυσαλίδας.
Κάθε φάκελος είχε διεύθυνση τυπωμένη σε υπολογιστή και έξι γραμματόσημα.
Άλλοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι οι μηχανισμοί που βρίσκονταν στους φακέλους ήταν παρόμοιοι με εκείνον που βρέθηκε στην οικία του Soros και κατέστρεψε με ελεγχόμενη έκρηξη η αστυνομία. Τουλάχιστον ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς περιελάμβανε σπασμένο γυαλί, είπε μια πηγή από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

ΗΠΑ: Τα τρομοδέματα είχαν στόχο να εκφοβίσουν και όχι να σκοτώσουν σύμφωνα με αναλυτές

Τα τρομοδέματα που στάλθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε πολιτικούς του Δημοκρατικού κόμματος, σε μέσα ενημέρωσης και άλλα δημόσια πρόσωπα τα οποία είναι αντιδημοφιλή στους ακροδεξιούς, συνιστούσαν πιθανότατα μια τακτική εκφοβισμού και όχι μια δολοφονική απόπειρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.
Δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσον ευθύνεται ένα πρόσωπο ή μια ομάδα για την αποστολή των δεμάτων αυτών.
Οι αστυνομικές αρχές αναλύουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς αναζητώντας στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες απαντήσεις.
Καμία από τις δέκα βόμβες δεν εξερράγη και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
"Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να τρομάξουν τον κόσμο, να προκαλέσουν ταραχή, όχι απαραιτήτως να βλάψουν κάποιον, επειδή αν ήθελαν να βλάψουν ανθρώπους, οι βόμβες θα είχαν εκραγεί", υποστήριξε ο M. Brandley Μπράντλεϊ, πρώην πράκτορας στη CIA και νυν σύμβουλος για θέματα ασφάλειας στην International SOS & Control Risks.
"Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι πρόκειται για κάποιον παλαβό και όχι για κάποια οργάνωση που προσπαθεί να πετύχει κάτι.
Εμπαθής, κακός, κακεντρεχής.
Κάτι απ' όλα αυτά", σχολίασε η καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ J. Oxley, που είναι ειδική στις εκρηκτικές ύλες.
Η Oxley θεωρεί ότι ο ύποπτος είναι ένας μοναχικός βομβιστής, όμως ο Μπράντλεϊ υποστηρίζει ότι στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πολλά πρόσωπα επειδή "είναι δύσκολο να συντονίσεις τις ταχυδρομικές παραδόσεις μόνος σου".
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης A. Kuomo σχολίασε σήμερα (25/10) στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι όσα περισσότερα πακέτα εντοπίζουν οι αρχές, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν στα ίχνη των δραστών.
Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλα τέτοια δέματα και ότι στόχος τους είναι να προκαλέσουν φόβο.
"Είναι βόμβες, ικανές να εκραγούν.
Δεν εξερράγησαν.
Αυτό έγινε σκόπιμα ή τυχαία;" διερωτήθηκε.
Ο Brandley απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να είναι κάπιος έξυπνος, ικανός και αφοσιωμένος σ' αυτόν τον σκοπό, όπως ο T. Kazinski, που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 23 χρησιμοποιώντας παγιδευμένες επιστολές που έστελνε με το ταχυδρομείο.
"Δεν φαίνεται να πρόκειται για κάποιον ψυχρό άνθρωπο που τα υπολογίζει όλα, όπως ο Kazinski.
Είναι περισσότερο ερασιτεχνική (η μέθοδος) παρά επαγγελματική, όμως υπάρχουν και επαγγελματίες που θα ήθελαν να μοιάζει έτσι", σχολίασε.
Τον περασμένο Μάρτιο ο 23χρονος M. Condit έστειλε πέντε σχετικά "προηγμένες" βόμβες σε διάφορες διευθύνσεις στο Όστιν του Τέξας, που πυροδοτούνταν με την κίνηση.
Ο δράστης στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με τον Γιουναμπόμπερ και τον Condit, ο επίδοξος βομβιστής αυτής της εβδομάδας χρησιμοποίησε δέματα που ήταν κακοσχεδιασμένα και ύποπτα.
Οι βόμβες ήταν τοποθετημένες μέσα σε κίτρινους φακέλους, μεγέθους 15x20 εκατοστών.
"Το μικρό μέγεθος περιορίζει το υλικό που μπορεί να τοποθετηθεί μέσα" εξήγησε η Oxley, η οποία έχει κατασκευάσει 130 τέτοιες βόμβες σε μεταλλικό σωλήνα (pipe bomb) κατόπιν αιτήματος του FBI και της ομοσπονδικής Υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού Πυροβόλων και Εκρηκτικών, για να βοηθήσει τους ερευνητές στο έργο τους.


Πρώτη ενημέρωση 2018-10-26 18:12:49
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης