Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πέντε κατηγορίες για κακουργήματα σε βάρος του 56χρονου που συνελήφθη για τα τρομο - δέματα

tags :
ΗΠΑ: Πέντε κατηγορίες για κακουργήματα σε βάρος του 56χρονου που συνελήφθη για τα τρομο - δέματα
Στον Sayoc απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες και αν καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 48 ετών
Για πέντε κακουργήματα κατηγορείται 56χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη στην Φλόριντα την Παρασκευή 26/10 για την αποστολή τουλάχιστον  14  δεμάτων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε επικριτές του D. Trump.
Ειδικότερα, ο  ύποπτος για την αποστολή 14 δεμάτων - βομβών σε επικριτές του Donald Trump συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες εν μέσω της πιο τοξικής προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για τον 56χρονο διανομέα πιτσαρίας Cesar Sayoc, που εργαζόταν επίσης και σε μανάβικο, ενώ παλιότερα έκανε και στριπτίζ, ενώ στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι απειλούσε να βάλει βόμβα σε μία ηλεκτρική εταιρία για μία διαφωνία σχετικά με τον λογαριασμό του ρεύματος.
Οι αρχές που μετέφεραν τον Sayoc υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με ελικόπτερα να πετούν πάνω από τη Φλόριντα, κατάσχεσαν και ένα άσπρο βαν του κατηγορούμενου, μέσα στο οποίο βρέθηκαν φυλλάδια υπέρ του Trump, κατά του CNN και φωτογραφίες Δημοκρατικών με ένα κόκκινο Χ πάνω στα πρόσωπά τους.
Αποτυπώματα και DNA βοήθησαν στην ταυτοποίησή του, αλλά ο συναγερμός δεν έληξε με τη σύλληψή του, όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του FBI Christopher Wray.
Μπορεί να υπάρχουν και άλλα δέματα που να προορίζονται για άλλους παραλήπτες και να έχουν ήδη σταλεί, εξήγησε ο Wray και η αστυνομία ψάχνει για συνεργούς.
Η σύλληψη του Wray ήταν αποτέλεσμα ανθρωποκυνηγητού τεσσάρων ημερών, που προκλήθηκε από την ανακάλυψη βομβών μέσα σε δέματα, τα οποία εστάλησαν, μεταξύ άλλων, στον Obama και τη Hillary Clinton.
Mερικά δέματα είχαν μέσα και φωτογραφίες των παραληπτών με ένα κόκκινο Χ στα πρόσωπα και η ποινική δίωξη αφορά την αποστολή 13 τέτοιων βομβών σε 11 άτομα, ενώ ο πρώτος παραλήπτης ήταν ο George Soros.
Το 14ο πακέτο βρέθηκε στο ταχυδρομείο, πριν αποσταλεί στον χορηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Tom Seyer.
Σύμφωνα με τον Wray ερευνάται, πάντως, αν οι βόμβες ήταν "λειτουργικές", δηλαδή, μπορούσαν να εκραγούν, αλλά οι συσκευές ήταν έτσι κι αλλιώς δυνητικά επικίνδυνες σε περίπτωση έκθεσής τους σε υψηλές θερμοκρασίες.
Όλες εστάλησαν μέσω του Εθνικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, εντοπίστηκαν πριν φτάσουν στους παραλήπτες τους, καμία δεν εξερράγη και κανένας δεν τραυματίστηκε
Αλλά το θέμα όξυνε περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, στις οποίες οι Δημοκρατικοί φιλοδοξούν να ανακτήσουν τον έλεγχο στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικάνους του Donald Trump.
Στον Sayoc απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες,  παράνομη μεταφορά και αποστολή εκρηκτικών, απειλή σε βάρος πρώην προέδρου, απειλή μέσω επικοινωνίας και επίθεση κατά των αρχών.
Αν καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 48 ετών.
"Δεν θα ανεχτούμε την ανομία και ειδικά την πολιτική βία" ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Jeff Sessions.
Στο ίδιο ύφος μίλησε και ο Donald Trump, λέγοντας ότι "δεν θα επιτρέψουμε να ριζώσει η πολιτική βία στις ΗΠΑ και δεσμεύομαι να κάνω ό,τι μου επιτρέπει η εξουσία μου για να τη σταματήσω και θα τη σταματήσω".
Ο Sayoc είχε κάνει γνωστές τις πολιτικές πεποιθήσεις του μέσω των social media, όπου κατηγορούσε τους Δημοκρατικούς, τους Μουσουλμάνους και τους Φιλελεύθερους, συμπεριλαμβανομένου και του Soros.
Aπείλησε επίσης και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Jeff Blake, έναν από τους ελάχιστους επικριτές του Trump στο κόμμα.
Έχει συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για ενδοοικογενειακή βία, κλοπές και άλλες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η απειλή να βάλει βόμβα σε εταιρία κοινής ωφέλειας.
Θα παραμείνει κρατούμενος στο Μαϊάμι μέχρι τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, οπότε και θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου.
Πρώην δικηγόρος του ανέφερε ότι λειτούργησε παρορμητικά, καθώς θεωρεί τον Trump σαν πατρική φιγούρα του.
Όλοι όσοι έβαλε στο στόχαστρο είναι επικριτές του Trump, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Joe Biden, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Eric Holder, ο Robert de Niro και ο πρώην διευθυντής της CIA John Brennan, oι γερουσιαστές των Δημοκρατικών Cory Brooker και Kamala Harris και ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών James Claper.
Το επεισόδιο έχει προκαλέσει γενική κατακραυγή σε βάρος του Trump, με τους επικριτές του να ισχυρίζονται ότι το προκάλεσε η εμπρηστική ρητορική σε βάρος των Δημοκρατικών.
Οι υποστηρικτές του Trump κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι αυθαίρετα υποστηρίζουν ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος έχει ευθύνη για τα τρομοδέματα.
Και ο ίδιος ο Trump κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να τον πλήξουν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης