Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό και εκμηδενίζει την επιρροή των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική

tags :
Η Κίνα εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό και εκμηδενίζει την επιρροή των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική
Το Πεκίνο εκμεταλλεύεται την μεταναστευτική κρίση και αυξάνει την επιρροή του στην Λατινική Αμερική
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, βρέθηκε στην Κεντρική Αμερική την περασμένη εβδομάδα για να επικρίνει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, αμφισβητώντας τις προθέσεις της επενδυτικής του δραστηριότητας.
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η Κεντρική Αμερική διολισθαίνει η ολίσθηση από τον ηγεμονικό της έλεγχο, καθώς  το μικροσκοπικό Ελ Σαλβαδόρ «έσπασε» τους δεσμούς με την Ταϊβάν, τον Αύγουστο του 2018 και αναγνώρισε το Πεκίνο ως νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας σε αντάλλαγμα για οικονομική υποστήριξη, η οποία ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση στην Κεντρική Αμερική.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, η αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας έχει σαφώς πολιτικές συνέπειες που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να εκδηλωθούν στις χώρες αυτές σταδιακά με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την Ουάσινγκτον, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του μονοπολικού ελέγχου από τις ΗΠΑ σε μια περιοχή που θεωρεί συγκαταβατικά ως «αυλή» της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump απείλησε να περιορίσει την ενίσχυση που η κυβέρνησή του έδινε στις τρεις χώρες που αναφέρει ως «Βόρειο Τρίγωνο», δηλαδή  την Ονδούρα, τη Γουατεμάλας και το Ελ Σαλβαδόρ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συμμαχία για την Ευημερία», αφού δεν κατάφεραν να σταματήσουν χιλιάδες μετανάστες να οδεύσουν προς τις ΗΠΑ, μια κρίση η οποία αποτελεί το πρόσχημα για την Κίνα να επεμβαίνει οικονομικά στην υποστήριξή τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιποι δύο χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σαν Σαλβαδόρ και θα άρουν την αναγνώρισή της Ταϊβάν.
Αυτός ο πιθανός άξονας θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα ton έμμεσο έλεγχο της ασφάλειας των συνόρων των ΗΠΑ, καθιστώντας την υπεύθυνη για τη σταθερότητα στις χώρες αυτές, αφού αντικατέστησε την αμερικανική βοήθεια.
Είναι ήδη γνωστό ότι πολλοί από τους μετανάστες είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω της συστηματικής κακοδιαχείρισης, τη διαφθοράς, των ναρκωτικών, της ανεργίας και η της βία των συμμοριών, λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η «Συμμαχία για την Ευημερία», μια  οικονομική βοήθεια την οποία εάν σταματήσουν οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να την αναλάβει η Κίνα.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το σενάριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν αυτό έχει ένα χτύπημα αποτέλεσμα που ενισχύει την κινεζική επιρροή στο Μεξικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αριστερού προέδρου AMLO στις αρχές Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας έτσι μια πρωτοφανή πρόκληση για την πολιτική κυριαρχία των ΗΠΑ σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο.
Το Catch-22 που βρίσκουν οι ΗΠΑ είναι ότι η αντιδραστική αντίδραση του Hybrid War θα μπορούσε να καταστήσει ακόμα χειρότερη την Κρίση των Μεταναστών, οπότε δεν είναι σαφές τι μπορεί ή θα κάνει η Αμερική για να διατηρήσει την ηγεμονία της στα νότια σύνορά της….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης