Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέλει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις η Ρωσία- Τι λέει ο Τρισέ για τις αγορές ομολόγων- B. Smaghi: Κανένα ενδεχόμενο ελεγχόμενης πτώχευσης στην ΕΕ

tags :
Θέλει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις η Ρωσία- Τι λέει ο Τρισέ για τις αγορές ομολόγων- B. Smaghi: Κανένα ενδεχόμενο ελεγχόμενης πτώχευσης στην ΕΕ
Την κατάργηση της φορολογίας κεφαλαίου σε μακροπρόθεσμες ξένες επενδύσεις από το 2011 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας σήμερα σε κορυφαίο επιχειρηματικό φόρουμ, επισημαίνοντας ότι στόχος αυτής της απόφασης είναι να προσελκυστούν περισσότερα  ξένα επενδυτικά κεφάλαια ώστε να επανέλθει η οικονομία στην κατάλληλη επενδυτική τροχιά.
Η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των στρατηγικών επιχειρήσεων ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή σε αυτά από ξένες εταιρείες και επενδυτές, πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, μιλώντας σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, επισήμανε ότι η Ρωσία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει και τις σχέσεις της ΕΚΤ με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αναφορικά με το μέτρο αγοράς κρατικών ομολόγων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την  περιορισμένη χρονική διάρκεια, τονίζοντας ότι ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, δεδομένων των ανισορροπιών που εμφανίστηκαν στις αγορές ομολόγων. Ο Τρισέ δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για επιτάχυνση της δημοσιονομικής τους εξυγίανσης και διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικονομικών τους, ήταν καθοριστικής σημασίας στην απόφαση της ΕΚΤ, ο στόχος της οποίας παραμένει η σταθερότητα των τιμών.

B. Smaghi: Κανένα ενδεχόμενο ελεγχόμενης πτώχευσης στην ΕΕ

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους από ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Lorenzo Bini Smaghi σε συνέντευξη του στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι κάθε συζήτηση επί αυτού του θέματος είναι χωρίς νόημα.
Ο  Smaghi εμφανίστηκε επικριτικός αναφορικά με αυτά τα σενάρια, δηλώνοντας ότι όποιος κάνει αυτές τις υποθέσεις, παραλείπει να αναφέρει το πως θα γίνει και τι συνέπειες θα έχει μία τέτοια έκβαση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δηλώσεις αυτές άφησαν κάποιες αιχμές προς τους Γερμανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και της καγκελαρίου Α. Μερκελ και του Αξ. Βέμπερ, οι οποίοι ζητούν να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τα κράτη μέλη που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης