Τελευταία Νέα
Διεθνή

Conte: Η επανάσταση μας για να αλλάξουμε την Ιταλία έχει αρχίσει - Σωστός ο στόχος για το έλλειμμα του 2019

tags :
Conte: Η επανάσταση μας για να αλλάξουμε την Ιταλία έχει αρχίσει - Σωστός ο στόχος για το έλλειμμα του 2019
Από το 2019 θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων υποστήριξε ο Conte
Την θέση ότι είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητο και άδικο να κατηγορείται η σημερινή κυβέρνηση για τη στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας αλλά και για την αύξηση της ανεργίας, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2018 διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση του έχει αρχίσει την επανάσταση της για να αλλάξει τα πάντα στην Ιταλία.
Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Conte απέδωσε την αδύναμη πορεία της ιταλικής οικονομίας στην οικονομική πολιτική που είχε αποφασιστεί στο παρελθόν.
"Για αυτόν ακριβώς το λόγο είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνταγή για την οικονομία μας πρέπει να είναι ναι μεν υπεύθυνη αλλά επεκτατική" τόνισε ο Conte, υποστηρίζοντας πως τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων θα φανούν από το 2019.
"Η επανάσταση μας έχει αρχίσει.
Βάζουμε τα πρώτα κομμάτια αλλά η δουλειά που μένει να γίνει, είναι αρκετά φιλόδοξη.
Θέλουμε να αλλάξουμε την Ιταλία από πάνω προς τα κάτω" υποστήριξε ο Conte, ο οποίος ναφερόμενος στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο «ανταλλαγής παραχωρήσεων».
Αναφορικά με το έλλειμμα για το 2019 που έχει αποτελέσει και την αφορμή για την αντιπαράθεση της Ιταλίας με την ΕΕ, ο Conte υποστήριξε ότι ο στόχος που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση είναι ο σωστός προκειμένου να εγγυηθεί ότι θα πραγματοποιηθούν τα απαιτούμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την χώρα.
"Στις επαφές μου με τους Ευρωπαίους καταγράφω διάθεση για διάλογο" είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε μείωση του στόχου της για το έλλειμα αν το υπαγορεύσουν οι συνθήκες, επεσήμανε πως "δεν βλέπω το διάλογο με την Κομισιόν ως μια ανταλλαγή παραχωρήσεων".
"Θα παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας το επενδυτικό μας πρόγραμμα και διάφορα άλλα μέτρα, από το εισόδημα των πολιτών έως την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που έχουμε επεξεργαστεί για την κοινωνικη ισότητα και ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, κινήσεις που θα έχουν ευεργετικές συνέπειες και για την ανάπτυξη" τόνισε ο Conte, ο οποίος προανήγγειλε πως σύντομα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η Ιταλία εάν η Κομισιόν κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας ο Conte επέμεινε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης του.
"Έχουμε εμπιστοσύνη στο διάλογο με την Κομισιόν.
Η επιβράδυνση της οικονομίας και οι έκτακτες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ιταλία, μας επιβάλλουν να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.
Θα ήταν εύκολο για εμάς να υποβάλλουμε έναν προϋπολογισμό, με τον οποίο αυξάνουμε τον ΦΠΑ.
Θα είχαμε όμως πυροδοτήσει ένα σπιράλ ύφεσης" είπε ο Conte.
Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi ότι η Ιταλία συνιστά μια από τις αβεβαιότητες της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κράτησε χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του είναι κυβέρνηση αλλαγής και ότι είναι λογικό οι ευρωπαϊκές αγορές και οι θεσμοί να θέλουν να καταλάβουν προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει αυτή να κινηθεί.
"Είμαι όμως πεπεισμένος ότι στην αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα καταφέρουμε να δείξουμε τα θετικά ενός αναπτυξιακού προϋπολογισμού, όπως αυτή που έχουμε επεξεργαστεί για να αλλάξουμε την Ιταλία"  υπογράμμισε ο Conte, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία έχει ένα τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό και ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.
"Θα κάνουμε την Ιταλία μια χώρα όπου θα είναι πιο απλό να δραστηριοποιηθείς επιχειρηματικά και να επενδύσεις.
Στον προϋπολογισμό έχουμε δημιουργήσει μια ad hoc δομή που θα διαχειρίζεται τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Θα λέγεται InvestItalia και θα γίνει το όχημα μέσω του οποίου θα αλλάξουμε την Ιταλία προς το καλύτερο" τονίζει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για το spread και για το εάν αυτό μπορεί να πλήξει την κυβέρνηση του ο Conte υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση είναι τόσο ισχυρή όσο και τα θεμελιώδη της οικονομίας μας".
"Είμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση από ότι το 2011.
Προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη θα κάνει καλό και στα δημόσια οικονομικά" υποστήριξε ο Conte.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης