Τελευταία Νέα
Διεθνή

Salvini προς ΕΕ: Αφήστε μας να δουλέψουμε, καμία επιστολή δεν θα μας γυρίσει πίσω - Juncker: Αυτοκτονία η έξοδος από το ευρώ

tags :
Salvini προς ΕΕ: Αφήστε μας να δουλέψουμε, καμία επιστολή δεν θα μας γυρίσει πίσω - Juncker: Αυτοκτονία η έξοδος από το ευρώ
Στις 21 Νοεμβρίου η Κομισιόν θα αποφασίσει αν θα εκκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία
(upd2) Την ώρα που ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες και να βρει μια χρυσή τομή στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες με την Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, οι δύο αντιπρόεδροι του, Matteo Salvini και Luigi Di Maio δυναμιτίζουν το κλίμα.
Χθες ήταν η σειρά του επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini να εξαπολύσει τα πυρά του κατά της ΕΕ.
«Όπως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας την άνοιξη του 2015 στην κορύφωση της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, έτσι χθες ο Matto Salvini εμφανίστηκε στην πλατεία για να «πει στους κυρίους των Βρυξελλών: αφήστε μας να δουλέψουμε, καμία επιστολή δεν θα μας γυρίσει πίσω» αναφέρει σε δημοσίευμα της η Corriere della Sera.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ακόμα ασαφής η ημερομηνία εφαρμογής των δύο κύριων μέτρων του προϋπολογισμού, δηλαδή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η εφαρμογή του εισοδήματος των πολιτών, όπως ασαφές είναι και το ακριβές περιεχόμενο τους καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί λεπτομέρειες, π.χ. για τους δικαιούχους και για τους τρόπους χρηματοδότησης τους των εν λόγω μέτρων.
«Το μόνο που λέγεται για αυτά τα δύο μέτρα είναι ότι θα εφαρμοστούν κάποια στιγμή το 2019, χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς το πότε» επισημαίνει η Corriere, τονίζοντας ότι για κάποιους αυτό εκλαμβάνεται και ως κλάδος ελαίας προς τις Βρυξέλλες.
Πάντως, το αδιέξοδο και η αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 παραμένει καθώς κανείς εκ των βασικών παικτών δεν φαίνεται διατεθειμένος να μετακινηθεί από τις θέσεις που έχει διατυπώσει έως σήμερα.

Χαρακτηριστικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο οποίος διεμήνυσε πως ο στόχος για το έλλειμμα δεν πρόκειται να αλλάξει διότι αυτός είναι ο σωστός και είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας και τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στην Ιταλία η κυβέρνηση του.
Και ενώ ο Conte δηλώνει πεπεισμένος ότι αυτό είναι το μόνο σχέδιο που μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την οικονομία και την κοινωνία της Ιταλίας και επισημαίνει ότι αυτόν τον σχεδιασμό θα τον συζητήσει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους – προανήγγειλε συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker -, αμετακίνητη στη θέση της είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Juncker: Η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ θα ήταν… αυτοκτονία

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη απέρριψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ θα έχει συνέπειες.
«Δεν βλέπω τέτοιο κίνδυνο, διότι θα ήταν αυτοκτονία» δήλωσε ο Juncker στο ORF ερωτηθείς εάν η Ιταλία θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά τόνισε θα υπάρξουν συνέπειες λόγω της διαφωνίας για τον προϋπολογισμό.
«Για πρώτη φορά, κάποιος λέει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι κανόνες της ΕΕ για τον προϋπολογισμό.
Αυτό θα έχει συνέπειες» είπε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το ποιες θα είναι οι συνέπειες, ο Juncker επεσήμανε ότι η Ρώμη πρέπει έως τα μέσα Νοεμβρίου στα ερωτήματα της Κομισιόν, «και τότε θα δούμε».
«Πολλοί Ιταλοί θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, ενώ ακόμα περισσότεροι στηρίζουν το ευρώ διότι οι Ιταλοί γνωρίζουν και νιώθουν ότι το ευρώ τους προστατεύει.
Και όσον αφορά τα επιχειρήματα θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Όλα κρίνονται το Νοέμβριο – Το χρονοδιάγραμμα

Μάλιστα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο υποστηρίζουν πως αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, τότε στις 21/11 η Ιταλία θα επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από 5 χρόνια, υπό την επιτήρηση της Κομισιόν για «υπερβολικό έλλειμμα».
«Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει τόσο ευρεία συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια τόσο σημαντική επιλογή […].
Όλοι, ο πρόεδρος Juncker, οι αντιπρόεδροι και οι υπόλοιποι Επίτροποι – με εξαίρεση τον Pierre Moscovici – καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: να επιταχυνθεί η εφαρμογή της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος» αναφέρει η Corriere della Sera.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνέλθει το Eurogroup, όπου και αναμένεται αρκετοί υπουργοί Οικονομικών να πιέσουν την Κομισιόν να εφαρμόσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυστηρότητα της για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας το συντομότερο δυνατό.
«Στο Eurogroup αυτή τη στιγμή οι ισορροπίες είναι 18 εναντίον ενός – δηλαδή της Ιταλίας – καθώς ακόμα και η Ελλάδα δεν στηρίζει την θέση της Ιταλίας» αναφέρει η Corriere υπενθυμίζοντας πως και η Ιταλία είχε αφήσει μόνη της την Ελλάδα στις αρχές του 2015.
Στις 8/11 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών – μελών της ΕΕ και εκεί θα φανεί τι εκτιμά για την ανάπτυξη της Ιταλίας, για το δημόσιο χρέος και για το ύψος του ελλείμματος για το 2019 που θεωρείται βέβαιο πως δεν θα συμπίπτει με τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης.
Και ύστερα έπεται η 13η Νοεμβρίου, όταν και λήγει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς τη Ρώμη προκειμένου να καταθέσει τον αναθεωρημένο της προϋπολογισμό.
Εάν η ιταλική κυβέρνηση δεν αλλάξει τον προϋπολογισμό της, τότε θα εκκινήσει μια μακρά περίοδος αντιπαράθεσης μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι συνέπειες μπορεί να έχει.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte επιμένει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης του, υποστηρίζοντας πως είναι ο μόνος δρόμος που εγγυάται την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.

Βελτίωση στην αγορά ομολόγων

Η διάθεση για ρίσκο στις ευρωπαϊκές αγορές στήριξε και την αγορά ομολόγων της Ιταλίας, με τις αποδόσεις να υποχωρούν.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,32% από 3,38% στο χθεσινό κλείσιμο.
Η απόδοση του 2ετούς διαμορφώθηκε στο 1,1% από 1,25% χθες.
 

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 19.390,34 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών να πρωταγωνιστούν.


Η Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 1,04%, η Banco Bpm κατέγραψε κέρδη 3,64%, η Unicredit έκλεισε στο +3,22% και η UBI Banca στο +2,65%.

Παρέμβαση Mattarella

Στην οικονομική κατάσταση της Ιταλίας και εμμέσως στις σχέσεις της με την Κομισιόν, αναφέρεται ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, σε επιστολή του προς τον Ιταλό πρωθυπουργός, Giussepe Conte.
«Επιθυμώ να απευθυνθώ στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας προστασίας των βασικών συμφερόντων της Ιταλίας, με στόχο έναν κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος να υπερασπίζεται την αποταμίευση των Ιταλών, να ενισχύει την εμπιστοσύνη των οικογενειών, των επιχειρήσεων και όσων δραστηριοποιούνται στον οικονομικό τομέα, και να προστατεύει την Ιταλία από την χρηματοοικονομική αστάθεια», τονίζει στην επιστολή του ο Ιταλός πρόεδρος.
Πρόκειται για μια κίνηση η οποία αποσκοπεί κυρίως στην γεφύρωση των διαφορών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον νέο ιταλικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα εξετασθεί από αύριο από το κοινοβούλιο της Ρώμης.
Χθες, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας απηύθυνε και πάλι έκκληση για την προστασία των καταθέσεων.

Conte: Η επανάσταση για να αλλάξουμε την Ιταλία έχει αρχίσει

Την θέση ότι είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητο και άδικο να κατηγορείται η σημερινή κυβέρνηση για τη στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας αλλά και για την αύξηση της ανεργίας, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2018 διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση του έχει αρχίσει την επανάσταση της για να αλλάξει τα πάντα στην Ιταλία.
Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Conte απέδωσε την αδύναμη πορεία της ιταλικής οικονομίας στην οικονομική πολιτική που είχε αποφασιστεί στο παρελθόν.
"Για αυτόν ακριβώς το λόγο είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνταγή για την οικονομία μας πρέπει να είναι ναι μεν υπεύθυνη αλλά επεκτατική" τόνισε ο Conte, υποστηρίζοντας πως τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων θα φανούν από το 2019.
"Η επανάσταση μας έχει αρχίσει.
Βάζουμε τα πρώτα κομμάτια αλλά η δουλειά που μένει να γίνει, είναι αρκετά φιλόδοξη.
Θέλουμε να αλλάξουμε την Ιταλία από πάνω προς τα κάτω" υποστήριξε ο Conte, ο οποίος αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο «ανταλλαγής παραχωρήσεων».
Αναφορικά με το έλλειμμα για το 2019 που έχει αποτελέσει και την αφορμή για την αντιπαράθεση της Ιταλίας με την ΕΕ, ο Conte υποστήριξε ότι ο στόχος που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση είναι ο σωστός προκειμένου να εγγυηθεί ότι θα πραγματοποιηθούν τα απαιτούμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την χώρα.
"Στις επαφές μου με τους Ευρωπαίους καταγράφω διάθεση για διάλογο" είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε μείωση του στόχου της για το έλλειμα αν το υπαγορεύσουν οι συνθήκες, επεσήμανε πως "δεν βλέπω το διάλογο με την Κομισιόν ως μια ανταλλαγή παραχωρήσεων".
"Θα παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας το επενδυτικό μας πρόγραμμα και διάφορα άλλα μέτρα, από το εισόδημα των πολιτών έως την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που έχουμε επεξεργαστεί για την κοινωνικη ισότητα και ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, κινήσεις που θα έχουν ευεργετικές συνέπειες και για την ανάπτυξη" τόνισε ο Conte, ο οποίος προανήγγειλε πως σύντομα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η Ιταλία εάν η Κομισιόν κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας ο Conte επέμεινε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης του.
"Έχουμε εμπιστοσύνη στο διάλογο με την Κομισιόν.
Η επιβράδυνση της οικονομίας και οι έκτακτες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ιταλία, μας επιβάλλουν να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.
Θα ήταν εύκολο για εμάς να υποβάλλουμε έναν προϋπολογισμό, με τον οποίο αυξάνουμε τον ΦΠΑ.
Θα είχαμε όμως πυροδοτήσει ένα σπιράλ ύφεσης" είπε ο Conte.
Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi ότι η Ιταλία συνιστά μια από τις αβεβαιότητες της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κράτησε χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του είναι κυβέρνηση αλλαγής και ότι είναι λογικό οι ευρωπαϊκές αγορές και οι θεσμοί να θέλουν να καταλάβουν προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει αυτή να κινηθεί.
"Είμαι όμως πεπεισμένος ότι στην αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα καταφέρουμε να δείξουμε τα θετικά ενός αναπτυξιακού προϋπολογισμού, όπως αυτή που έχουμε επεξεργαστεί για να αλλάξουμε την Ιταλία"  υπογράμμισε ο Conte, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία έχει ένα τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό και ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.
"Θα κάνουμε την Ιταλία μια χώρα όπου θα είναι πιο απλό να δραστηριοποιηθείς επιχειρηματικά και να επενδύσεις.
Στον προϋπολογισμό έχουμε δημιουργήσει μια ad hoc δομή που θα διαχειρίζεται τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Θα λέγεται InvestItalia και θα γίνει το όχημα μέσω του οποίου θα αλλάξουμε την Ιταλία προς το καλύτερο" τονίζει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για το spread και για το εάν αυτό μπορεί να πλήξει την κυβέρνηση του ο Conte υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση είναι τόσο ισχυρή όσο και τα θεμελιώδη της οικονομίας μας".
"Είμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση από ότι το 2011.
Προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη θα κάνει καλό και στα δημόσια οικονομικά" υποστήριξε ο Conte.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 1/11 09:54)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης