Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύριο 6/11 οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ – Κρίσιμες για τη διακυβέρνηση Trump - Αμφίρροπο το αποτέλεσμα

tags :
Αύριο 6/11 οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ – Κρίσιμες για τη διακυβέρνηση Trump - Αμφίρροπο το αποτέλεσμα
Κρίνεται η πλειοψηφία στη Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων
(upd) Κρίσιμες για τη διακυβέρνηση του Donald Trump είναι οι αυριανές (6/11) ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα κρίνουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στην προεκλογική μάχη Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν ρίξει τα «ισχυρότερα τους χαρτιά», τον νυν πρόεδρο Donald Trump και τον προκάτοχο του, Barack Obama, οι οποίοι έκαναν την εμφάνιση τους χθες Κυριακή 4/11 σε προεκλογικές συγκεντρώσεις δίνοντας δύο τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις για τα προβλήματα των ΗΠΑ αλλά συμφωνώντας στο εξής: ότι δηλαδή είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται στην εν λόγω εκλογική αναμέτρηση.
Με τις δημοσκοπήσεις να σκιαγραφούν πολλές αμφίρροπες εκλογικές μάχες, Trump και Obama τόνισαν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα αποφασίσουν σε τι είδους Αμερική θέλουν οι πολίτες να ζήσουν τα επόμενα δύο χρόνια.
«Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα αποφασίσει εάν θα στηριχθούμε σε αυτήν την εξαιρετική ευημερία που δημιουργήσαμε» είπε ο Trump μιλώντας σε οπαδούς του στη Macon, στη Georgia παρομοιάζοντας τους Δημοκρατικούς με μια τεράστια μπάλα διάλυσης της οικονομίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε με αρκετή αυτοπεποίθηση σε όλες του τις προεκλογικές εμφανίσεις – σήμερα μόνο θα δώσει το παρών σε τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις – καλώντας τους Αμερικάνους να πάνε να ψηφίσουν και εστιάζοντας στην καλή πορεία της οικονομίας αλλά και στην αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Από την πλευρά του ο Barack Obama κατηγόρησε τον Trump χωρίς να τον κατονομάζει και τους Ρεπουμπλικάνους για διχαστική πολιτική και για συνεχή ψέματα με τα πυρά του να εστιάζουν στην κατάργηση του νόμου του για την περίθαλψη αλλά και στη στάση του Trump κατά των μεταναστ΄τω.
«Ο μόνος έλεγχος για τα συμπεριφορά αυτών των Ρεπουμπλικάνων είστε εσείς και η ψήφος σας» είπε ο Obama μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Gary, της Indiana.
Σύμφωνα με το Reuters, Trump και Obama είναι δύο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες για τα κόμματα τους, οι οποίοι είναι από τους λίγους που μπορούν να συσπειρώνουν τους οπαδούς τους.

Αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση

Ύστερα από δύο χρόνια διακυβέρνησης του Trump, οι Αμερικάνοι καλούνται για πρώτη φορά από το 2016 να εκλέξουν αντιπροσώπους του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.
Οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανανεωθούν όλες (η θητεία είναι διετής), ενώ θα κριθούν επίσης 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (η θητεία είναι εξαετής).
Τόσο στην απερχόμενη αμερικανική Βουλή, όσο και στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία.
Θα αναδεχθούν ακόμη οι 36 από τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών.




Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως και οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να διατηρήσουν και ενδεχομένως να ενισχύσουν την έστω και ισχνή κατά δύο έδρες πλειοψηφία τους στη Γερουσία, γεγονός που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν την εξουσία για την έγκριση του μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η αυριανή εκλογική αναμέτρηση θα είναι πραγματικά αμφίρροπη, επισημαίνοντας πως στις περισσότερες των αναμετρήσεων είναι αδύνατο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης