Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναλυτές: Μάχες στο Κογκρέσο για τα εσωτερικά, αλλά όχι για την εξωτερική πολιτική

Αναλυτές: Μάχες στο Κογκρέσο για τα εσωτερικά, αλλά όχι για την εξωτερική πολιτική
Οι αναλυτές αναμένουν μάχες για τα εσωτερικά ζητήματα, αλλά όχι για την εξωτερική πολιτική Trump
Tο αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσει την εξωτερική και εμπορική πολιτική που εφαρμόζει ο Donald Trump, αλλά μόνο εσωτερικά ζητήματα, εκτιμούν οι αναλυτές.
Οι αναλυτές της Danske Bank, δεν αναμένουν αλλαγές στην οικονομική πολιτική του Donald Trump, μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.
Παρά τη διαίρεση του Κογκρέσου, καθώς οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν αναμένονται αλλαγές, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμησή τους ότι οι επιπτώσεις σε οικονομία καιν αγορές θα είναι περιορισμένες.
«Παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η Fed από τον πρόεδρο Trump, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, με μία αύξηση το 2018 και τρεις αυξήσεις το 2019», σημειώνουν οι αναλυτές.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ο Trump θα παραμείνει «γεράκι».
Τα θετικά σημάδια στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα, ενισχύουν στο 60% τις πιθανότητες για «κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με την Danske.
Οι εξελίξεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν την αγορά συναλλάγματος, με τους αναλυτές να επιμένουν στην πρόβλεψη για υποχώρηση του ευρώ κάτω από τα 1,13 δολ. πριν τα τέλη του 2018.
Οι αναλυτές της Nordea Markets αναμένουν μάχες στο Κογκρέσο για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και την αύξηση του ορίου στο χρέος, μετά την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Δημοκρατικό Κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.
«Δεν χωράει αμφιβολία ότι θα υπάρξει μάχη στο Κογκρέσο, όσον αφορά την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και το όριο στο χρέος, ειδικά από τη στιγμή που ο Trump αναζητά χρηματοδότηση για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό», εκτιμά ο Jan von Gerich, στρατηγικός αναλυτής της Nordea Markets.
Όπως τονίζει, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για την πολιτική trump, θα επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα.
Επιπλέον, ένα διαιρεμένο Κογκρέσο είναι απίθανο να αποτρέψει τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής το 2020.
Οι χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την υλοποίηση των στπόχων του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στο εσωτερικό της χώρας, αλλά τα αποτελέσματα ίσως να μην σημαίνουν τόσα πολλά για τις εμπορικές πολιτικές της χώρας, σημειώνεται σε δημοσίευμα του δικτύου CNBC.
Η πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του Trump δεν αναμένεται να παρεκκλίνει δραστικά από τη σημερινή της πορεία παρόλο που οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, υποστηρίζουν αναλυτές.
Το αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει δυσκολίες για τον Τραμπ σε διάφορους τομείς, όπως οι αμυντικές δαπάνες.
Σε ό,τι αφορά όμως την εμπορική πολιτική, ο Trump έχει την εκτελεστική εξουσία και μπορεί να καθορίζει τους όρους ανεξάρτητα από το εάν το Κογκρέσο είναι μοιρασμένο ή όχι.
Αυτό οφείλεται στο ότι το «Κογκρέσο δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να ελέγξει την εμπορική πολιτική», έγραψαν πρόσφατα σε σημείωμά τους αναλυτές στην RBC Capital Markets.
Αντίθετα, «το Οβάλ Γραφείο έχει εκτεταμένες εξουσίες για να ενεργεί μονομερώς», κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος πιθανόν «να συνεχίζει να προωθεί την εμπορική του ατζέντα», σύμφωνα με τους αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης