Τελευταία Νέα
Διεθνή

Corriere della Sera: Που διαφέρει η ιταλική κρίση με την ελληνική του 2015 - Τουλάχιστον ο Τσίπρας έβλεπε τους Ευρωπαίους...

tags :
Corriere della Sera: Που διαφέρει η ιταλική κρίση με την ελληνική του 2015 - Τουλάχιστον ο Τσίπρας έβλεπε τους Ευρωπαίους...
Στην Ιταλία αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία δεν συνομιλούν με τους Ευρωπαίους
Στη διαφορά της πολιτικής αντιμετώπισης μεταξύ της ιταλικής κρίσης του 2018 με την ελληνική του 2015 αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Mario Centeno στη Ρώμη.
«Αυτό που δεν λειτουργεί μεταξύ της Ιταλίας και των Βρυξελλών συνοψίζεται στη σημερινή μέρα που ο Mario Centeno θα βρεθεί στη Ρώμη.
Την ώρα του γεύματος ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.
Την ώρα του καφέ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και λίγο πριν τη δύση του ήλιου θα έχει πάρει το δρόμο της αναχώρησης για το αεροδρόμιο, έχοντας καλύψει χιλιάδες μίλια χωρίς να έχει συναντήσει του δύο ανθρώπους με τους οποίους θα έπρεπε να καθίσει να συζητήσει για να βρει μια λύση στην τρέχουσα κρίση της Ευρωζώνης: Τους δύο που αποφασίζουν στην Ιταλία, τον Luigi Di Maio και τον Matteo Salvini.
Ο Centeno δεν τόλμησε να καλέσει τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης για μια συνάντηση διότι θα είχε παραβιάσει το πρωτόκολλο.
Ο Tria θα είχε παραμεριστεί από τον Ευρωπαίο συνάδελφο του.
Όσον αφορά τους Salvini και Di Maio, αυτοί ποτέ δεν βρήκαν τον χρόνο για έναν καφέ με τον Centeno, ή με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis ή με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici» αναφέρει η Corriere della Sera.
«Έτσι, ενώ η κρίση μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών κορυφώνεται, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να κινούνται στο σκοτάδι.
Η κάθε πλευρά είναι κακώς ενημερωμένη για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η άλλη πλευρά και ετοιμάζεται για την τελική μάχη.
Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται και η διαφορά μεταξύ της ιταλικής κρίσης του 2018 με την ελληνική κρίση του 2015.
Τότε ο Τσίπρας αντάλλασσε συνεχείς αλληλοκατηγορίες με τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά τουλάχιστον τους συναντούσε.
Επίσης, ήταν ο ηγέτης, ο οποίος έπαιρνε τις αποφάσεις για την Ελλάδα.
Στην Ιταλία, αυτοί που μιλούν με τους Ευρωπαίους δεν έχουν τη δύναμη να αποφασίσουν και αυτοί που έχουν τη δύναμη δεν μιλούν με τους Ευρωπαίους.
Τα δύο μέρη προκαλούν το ένα το άλλο, αλλά δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλο» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι για αυτό το λόγο προκύπτουν «βραχυκυκλώματα», όπως αυτό που συνέβη χθες όταν ο Tria έκανε λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις της Κομισιόν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.
«Είναι πιθανό ότι ούτε η Κομισιόν ούτε η Ρώμη έχουν κάνει τις σωστές εκτιμήσεις
Και οι λανθασμένες εκτιμήσεις και των δύο οφείλονται σε πολιτικούς λόγους» τονίζει η Corriere della Sera, η οποία αναφέρεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις Ρώμης – Βρυξελλών για την πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2019 και το 2020.
«Επί της ουσίας η Ρώμη για πολιτικούς λόγους επιχειρεί να κάνει τεχνικά την εικόνα των δημόσιων οικονομικών λίγο καλύτερη
Οι Βρυξέλλες για τους ίδιους λόγους δεν κάνει εκπτώσεις.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, το οποίο είναι ανεξάρτητο και από τα δύο αυτά μέρη, θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, αν και θα είναι καλύτερες από αυτές των Βρυξελλών.
Είναι πιθανό η οικονομία να μείνει στάσιμη ή να περάσει στην ύφεση, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η κυβέρνηση» τονίζει η Corriere della Sera, χωρίς να αποκλείει στο τέλος η κατάσταση των δημοσιονομικών της Ιταλίας να καταλήξει να είναι ακόμα χειρότερη από αυτή που εκτιμά η Κομισιόν.
«Αλλά αυτή η πρόκληση είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που δείχνει ότι έχουμε ένα διάλογο μεταξύ κουφών, μεταξύ δυνάμεων που δεν κατανοούν η μια την άλλη.
Και αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης