Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump σνομπάρει το Φόρουμ (του Macron) για την Ειρήνη, λόγω…Ευρωστρατού - Στις εκδηλώσεις του Παρισιού ηγέτες από όλο τον κόσμο

Ο Trump σνομπάρει το Φόρουμ (του Macron)  για την Ειρήνη, λόγω…Ευρωστρατού - Στις εκδηλώσεις του Παρισιού ηγέτες από όλο τον κόσμο
O πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εμφανώς δυσαρεστημένος από τις πρωτοβουλίες του Macron για την ενίσχυση του Ευρωστρατού
(upd) Σνομπάρει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump το φόρουμ για την Ειρήνη, που διοργανώνει ο Emmanuel Macron στο Παρίσι σήμερα,  Κυριακή (11/11/2018),  δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για την ενίσχυση του Ευρωστρατού που μεταξύ άλλων αποσκοπεί και στην ενδυνάμωση του ηγετικού προφίλ του Γάλλου ομολόγου του, που πλήττεται δημοσκοπικά.
Στο Παρίσι πάντως σήμερα ,στις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου συμμετέχουν  πάνω από 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος Πρόεδρος, V. Putin, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, R.T. Erdogan, , ο γγ του ΟΗΕ, Α. Guterres, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, κ.α.
Ο Trump έδειξε τη δυσθυμία του για τις πρωτοβουλίες του Μacron δηλώνοντας από την Ουάσινγκτον ότι, δεν σκοπεύει να συμμετέχει στο Φόρουμ για την Ειρήνη την Κυριακή το απόγευμα ενώ το ψυχρό κλίμα αποτυπώθηκε πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών το Σάββατο (10/11) στο περιθώριο των εκδηλώσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συν τοις άλλοις θέλει να πιέσει του δυτικούς συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών, εκτιμώντας πως τα γαλλικά σχέδια για τον Ευστρωτατό δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. 


«Ψυχρός πόλεμος» πριν από τη συνάντηση αλλά και γαλλικός κατευνασμός

Οι ΗΠΑ θέλουν μια «ισχυρή Ευρώπη» και είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τους συμμάχους τους, αλλά η Ευρώπη πρέπει να είναι δίκαιη όταν πρόκειται για την κατανομή του αμυντικού βάρους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump πριν από τη συνάντηση του Σαββάτου 10/11.
Ερωτηθείς τι εννοούσε όταν έλεγε ότι ένιωσε προσβεβλημένος από τα σχόλια του Macron πως η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της, δήλωσε:
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη αλλά πρέπει να είμαστε δίκαιοι.
Αυτή τη στιγμή η κατανομή των βαρών επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ»
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την υπεράσπισή της, λέγοντας ότι συμφώνησε με τον Trump για την ανάγκη μεγαλύτερης «κατανομής των βαρών» από την Ευρώπη στο ΝΑΤΟ.
«Προφανώς πρόκειται να μοιραστώ με τον πρόεδρο Trump τις προτάσεις που έγιναν σχετικά με τις στρατηγικές αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης και την ανάγκη για μια Ευρώπη ικανή να αναλάβει περισσότερο από το κοινό φορτίο στην καρδιά του ΝΑΤΟ», δήλωσε o Macron πριν από τις συνομιλίες με τον Trump σε μία εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει το υπερατλαντικό μένος.
Η Ευρώπη δεν θα μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό της χωρίς «έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό.
Απέναντι στην Ρωσία που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική...οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά κυρίαρχο τρόπο», εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Έτσι την ώρα που όλοι οι ηγέτες θα είναι μαζί γύρω από τον Macron για την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗE Antonio Gutteres, ο Αμερικανός πρόεδρος αν αρχικά είχε γνωστοποιήσει, ότι θα επισκεφθεί μόνος το νεκροταφείο των Αμερικανών στρατιωτών στο Bois Belleau στην Aisne βόρεια του Παρισίου, τελικά αυτό ακυρώθηκε λόγω καιρού και είναι άγνωστο το τι θα κάνει.
« Ο Trump σνομπάρει το Φόρουμ», ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στον τύπο ενώ στη συνέχεια το «Φόρουμ για την ειρήνη» κέρδισε τον τίτλο «Φόρουμ αντί-Trump».
 «Πολυμέρεια και πολυπολιτισμικότητα» στις διεθνείς σχέσεις, που προβάλλονται από το Φόρουμ, είναι έννοιες που δεν αποδέχεται και δεν θέλει καν να ακούει ο πρόεδρος των ΗΠΑ που προτιμάει τις διμερείς διαπραγματεύσεις, αναφέρεται μεταξύ άλλων.


 
Οι επιθέσεις Trump στoν Macron

O Αμερικανός πρόεδρος έφθασε πρώτος στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής (9/11/2018), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, για να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Πριν όμως πατήσει στο γαλλικό έδαφος στο Ορλύ, μέσα από το αεροπλάνο, έγραψε ένα Tweet που ήταν αρκετό για να βάλει φωτιά «κηρύσσοντας τον πόλεμο» στον Macron.
« Ο Γάλλος πρόεδρος» γράφει, «προτείνει να αποκτήσει η Ευρώπη τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να προστατεύεται από την Αμερική, την Κίνα, τη Ρωσία.
Είναι μεγάλη προσβολή» υπογραμμίζει.
Οι πολιτικοί σχολιαστές έμειναν έκπληκτοι για την ανακρίβεια του λόγου, αφού ο Macron μιλάει αποκλειστικά για «εθνική κυριαρχία» και «κυρίαρχη Ευρώπη» και ουδέποτε ονομαστικά για προστασία από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες. Σημειώνουν ότι πρώτος ο Trump ζήτησε από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άμυνά τους, επιθυμώντας τη μείωση της δράσης του ΝΑΤΟ.
Σημειώνουν επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτίθεται με tweet στον Macron και θεωρούν ότι με αυτό το πρώτο μήνυμα βάζει στο στόχαστρο τη Γαλλία.

Τι κρύβεται πίσω από την ψυχρότητα

Στην ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο ανδρών συνέβαλε και η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα αλλά και η επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν, που εκλήφθη ως σαμποτάρισμα στις διεθνείς πρωτοβουλίες της Γαλλίας.
Είναι προφανές, πως οι πρωτοβουλίες της γαλλικής προεδρίας αποσκοπούν στην ενίσχυση των σχεδίων του Παρισιού για ενδυνάμωση του ηγετικού προφίλ του Γάλλου προέδρου, που δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα.
Επίσης στόχος είναι ο περιορισμός του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στην άμυνα του δυτικού στρατοπέδου έναντι της Ρωσίας.
 
Δεν έγινε  η συνάντηση με Putin
 
Στο περιθώριο άλλωστε των εκδηλώσεων στο Παρίσι, υπήρξε λόγος για τετ-α-τετ συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, που όμως τελικά δεν έγινε.
Στις 6 Νοεμβρίου όμως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov εξήγησε :
«Η πολυμερής μορφή των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα από το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου δεν επιτρέπει μια εις βάθος συνάντηση των δύο προέδρων» προσθέτοντας ότι «βεβαίως θα συναντηθούν στους διαδρόμους και θα αποφασίσουν μόνοι τους την ημερομηνία μιας τέτοιας συνάντησης».

Θύελλα αντιδράσεων για τη ματαίωση της επίσκεψης του Trump σε αμερικανικό κοιμητήριο στο Παρίσι

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να μην παραστεί σε μία τελετή στη Γαλλία στη μνήμη Αμερικανών στρατιωτών και πεζοναυτών που σκοτώθηκαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διότι κατέστη αδύνατο να κανονιστεί εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης εξαιτίας της βροχής, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.
Η ακύρωσης της τελευταίας στιγμής της επίσκεψης του Αμερικανού ηγέτη προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και αξιωματούχων στη Βρετανία και τις ΗΠΑ που υποστήριξαν ότι ο Trump προσέβαλε τους Αμερικανούς στρατιώτες.
Ο πρόεδρος επρόκειτο να αποτίσει φόρο τιμής σε μια τελετή στο αμερικανικό κοιμητήριο σε απόσταση 85 χιλιομέτρων ανατολικά του Παρισιού, με τη σύζυγό .
Ωστόσο, η βροχή και οι έντονες νεφώσεις δεν επέτρεψαν στο ελικόπτερό του να ταξιδέψει στην περιοχή.
«Η παρουσία τους ματαιώθηκε εξαιτίας δυσκολιών προγραμματισμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης που προκάλεσε ο καιρός» επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση.
Αντ' αυτού θα παρευρεθεί στην τελετή μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκο John Kelly, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σημείωσαν ότι η απόφαση ελήφθη λόγω του καιρού και επικαλέστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια στην περίπτωση που θα κανόνιζαν βιαστικά τη μετακίνηση του προέδρου με αυτοκινητοπομπή.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι αποφάσισε να κάνει ο Trump αντί να παραστεί στην τελετή.
Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, έστειλε ένα tweet με το οποίο ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά για 243α γενέθλια» στο αμερικανικό σώμα των Πεζοναυτών.

Τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι - Στις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου ηγέτες από όλο τον κόσμο

Στις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου που γίνονται στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα, Κυριακή 11/11, ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν πάνω από 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο, προς τιμήν των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος,   E. Macron παρέθεσε το Σάββατο 10/11 δείπνο.
Ήδη, από χθες βρίσκονται στο Παρίσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, ο Ρώσος Πρόεδρος, V. Putin, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, R.T. Erdogan, , ο γγ του ΟΗΕ, Α. Guterres, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, CH. Lagarde, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, κ.α.

 Στην Αψίδα του Θριάμβου η τελετή - Το πρόγραμμα

Στην Αψίδα του Θριάμβου θα πραγματοποιηθεί η διεθνής εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής που υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1918 στο περίφημο βαγόνι του τρένου, στο δάσος της Κοπιένης 70 χλμ βόρεια του Παρισιού.
Έτσι, στις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) οι ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα βρεθούν στην τελετή και θα παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση, ενώ  στις 14:00 θα παρακαθήσουν στο επίσημο γεύμα που παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ε. Macron, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδος) θα γίνει η τελετή εγκαινίων του «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη» και ο  Emmanuel Macron, συνοδευόμενος από τους ηγέτες και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, A. Guterres,   θα κηρύξει την έναρξη του Φόρουμ, στο συνεδριακό χώρο της Βιλέτ (Villette) στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Το Φόρουμ, θα είναι τριήμερο και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 13/11 και στο πλαίσιο αυτού, ο Έλληνας πρωθυπουργός , Α. Τσίπρας, σήμερα Κυριακή 11/11, θα πραγματοποιήσει ομιλία 17:45 (18:45 ώρα Ελλάδος).
Η ομιλία του κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα αφορά στα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει ο σημερινός κόσμος από την εμπειρία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σημειώνεται ότι στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να εξελιχθεί το Φόρουμ σε μια ετήσια διεθνή συνάντηση ανάμεσα «σε όλους του παράγοντες διακυβέρνησης», κράτη, διεθνείς οργανώσεις, ΜΚΟ, ιδρύματα, συνδικάτα, πολίτες.
Το Φόρουμ είναι διαρθρωμένο γύρω από πέντε θεματικές: ειρήνη και ασφάλεια, περιβάλλον, ανάπτυξη, οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, νέες τεχνολογίες, ενώ μια ενότητα στο πλαίσιο του Φόρουμ, αφορά στην κατάθεση βιβλίων στην "Βιβλιοθήκη της Ειρήνης", από αρχηγούς κρατών και κυβέρνησεων, με θέμα την ειρήνη, στην γλώσσα της χώρας τους.
Σε μια σαφή συμβολική κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας θα δωρίσει στη Βιβλιοθήκη την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη (σε αρχαία Ελληνικά και σε Γαλλικά), κάνοντας αναφορά στους λόγους της επιλογής του.
Μάλιστα, οι στιγμές κατάθεσης των βιβλίων από τους αρχηγούς, σύμφωνα με τους διοργανωτές,  θα βιντεοσκοπηθεί με στόχο να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Εκδηλώσεις παγκοσμίως

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γίνονται σήμερα, Κυριακή 11/11, παγκοσμίως.  
Μάλιστα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδία ήταν οι πρώτες χώρες που τίμησαν σήμερα τους 150.000 νεκρούς τους στον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918, ενώ πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο Παρίσι, όπου θα γίνει κύρια τελετή στην Ευρώπη , παρουσία πάνω από 80 ηγετών από όλο τον κόσμο.
Στην Αυστραλία διεξήχθη  σχετική τελετή στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου στην Καμπέρα και στην Αδελαΐδα αεροσκάφος σκόρπισε στον ουρανό χιλιάδες χάρτινες παπαρούνες.  
Για τη θυσία των νεκρών του πολέμου μίλησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Scott Morrison, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έδωσαν το δικό τους σήμερα για το δικό μας αύριο».
Σημειώνεται ότι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό , οι περισσότεροι εκ των οποίων (300.000) είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, ενώ περίπου 62.000 σκοτώθηκαν και ενώ η Αυστραλία τότε είχε 5 εκατ. κατοίκους.
Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου και συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον.
Σημειώνεται ότι πάνω από 100.000 Νεοζηλανδοί, ήτοι περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού της χώρας τότε, υπηρέτησαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και 18.300 έχασαν τη ζωή τους.
Εκδήλωση στη μνήμη των Ινδών που έπεσαν στο μέτωπο έγινε επίσης στο Νέο Δελχί, Συνολικά 1,3 εκατ. Ινδοί στρατιωτικοί είχαν καταταγεί κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και 74.000 σκοτώθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης